Det forbudte skifte mellem Brøndby og FCK

Det forbudte skifte mellem Brøndby og FCK – Spillerne med kampe for begge klubber

Kamil Wilczek ødelagde sin heltestatus på Vestegnen, da kan pludselig skrev kontrakt med ærkerivalerne fra FCK. Læs her om de andre spillere, som også har trukket begge trøjer over hovedet.

Man kan ikke både holde med Brøndby IF og FC København. Så meget kan de fleste blive enige om.

Derfor er det meget kontroversielt, når spillere skifter det ene hold ud med det andet. Det er ikke noget, der sker ofte – og direkte skifter mellem de to klubber hører sandsynligvis fortiden til.

Læs her om de 16 spillere med førsteholdsfodbold i både Brøndby og FCK. Nicolai Boilesen, Anis Ben Slimane og Pierre Emile Højbjerg slipper således for at blive omtalt, da de ikke har spillet seniorfodbold i begge klubber.

Klik her for at være med i ‘For Alle Os Med Brøndby I Hjertet!’ på Facebook sammen med over 30.000 andre fans

Morten B. Nielsen

Brøndby 1992-1995 ➡️ FCK 1995-1996

Midtbanespilleren var kun 18 år gammel, da han debuterede for Brøndby IF. Alligevel blev han aldrig den helt store succes i gult og blåt.

Efter et par korte ophold i svenske Landskrona og Østerbroklubben B.93 gik turen så til FC København, som stadig var i sine spæde år.

Her blev opholdet ganske kort og heller ikke et, der kastede meget hæder af sig. Morten B. Nielsen spillede herefter videre i Herfølge Boldklub og Boldklubben Frem.

To gange trak Morten B. Nielsen FCK-trøjen over hovedet før et derby. Resultaterne: 3-0 og 4-0 til Brøndby IF.

Mark Strudal

FCK 1992-1993 ➡️ Brøndby 1993-1995

Den særdeles åbenmundede angriber nåede at repræsentere en lang række klubber i sin karriere. Herudover kommer ni landskampe med tre mål til følge.

Mark Strudal har altid været mand for at dele vandene. Enten elsker man hans facon, eller også kan man ikke rigtig holde ham ud. Men målnæsen kunne ingen tage fra ham.

Sølle tre kampe for FCK og 0 mål blev det til som lejesvend fra Vejle Boldklub. Så var der noget mere ved de to sæsoner på Vestegnen, som kastede 25 kasser i 58 officielle kampe af sig.

Mark Strudal spillede sig i øvrigt hele vejen ind i Brøndby-hjerterne, da han præsenterede FCK’s fans for langemand efter en derby-scoring.

Carsten V. Jensen

Brøndby 1990-1991 ➡️ FCK 1993-1998

Carsten V. Jensen har som den hidtil eneste repræsenteret både Brøndby og FCK på banen og som manden bag de sportslige beslutninger.

Det var i Morten Olsens første halvanden sæson som træner, at ‘CV’ var at finde i den blå/gule trøje. Her var midtbanespilleren med til at fejre både danmarksmesterskab og store triumfer i Europa.

Efter Brøndby fulgte et par år i Næstved, før FCK kaldte inde fra Østerbro. Her manifesterede Carsten V. Jensen sig som en stabil holdspiller igennem 90’erne, før han satte sig på bænken som assistenttræner og senere trak sig endnu længere tilbage fra banen i rollen som sportschef.

‘CV’ nåede også en halvsæson som vikar på cheftrænerposten i FC København. FC Nordsjælland blev mellemstationen inden jobbet som fodbolddirektør i Brøndby kaldte i sommeren 2019.

I sandhed en herre, som ved lidt om, hvad der rører sig i både Brøndby og FCK.

Allan Nielsen

FCK 1994-1995 ➡️ Brøndby 1995-1996

Det eneste direkte skifte mellem FC København og Brøndby IF på seniorplan.

FC København var havnet i store økonomiske problemer i midten af 90’erne. Per Bjerregaard ville gerne hjælpe Østerbro-klubben med en pose penge mod at midtbaneprofilen Allan Nielsen skiftede til den københavnske vestegn.

Det skulle ikke vise sig at være en dårlig investering. Allan Nielsen hjalp til med at få Brøndby helt til tops i dansk fodbold igen, da mesterskabet blev sikret i 1996. Undervejs fik man så også lige skovlen under selveste Liverpool FC.

Tottenham kunne også se en fidus i Allan Nielsen. Brøndby fik et tilbud, de ikke kunne sige nej til, og så var spilleren væk efter 42 succesfulde kampe.

Ophold i Wolverhampton Wanderers, Watford og Herfølge Boldklub fulgte siden, inden karrierestikket blev trukket i 2004. Landsholdet nød også godt af Allan Nielsen, hvilket 44 kampe og syv mål vidner om.

Og så var Allan Nielsen ikke bange for at farve sit hår i Brøndby-farver, når der var københavner-derby på programmet.

Ren 90’er-nostalgi.

Brian Laudrup

Brøndby 1986-1989 ➡️ FCK 1999

Storebror Michael havde været en kæmpe profil for Brøndby i de første år på øverste danske niveau. Lillebror Brian var klar til at tage over i 1986 med sit lynhurtige antrit og skarpe driblinger. Brøndby var dominerende i dansk fodbold i slutningen af 80’erne.

Efter de første seniorår i Danmark fulgte nogle hårde strabadser i først tysk og dernæst italiensk fodbold, inden fodboldlykken blev fundet i skotske Glasgow Rangers.

Chelsea blev et kort visit inden Flemming Østergaard fik lokket Brian Laudrup til storsatsende FC København i 1999.

Debutkampen i FCK-trøjen blev spillet på Brøndby Stadion med Christian Andersen som træner og tabt med 2-3. Der var pibekoncert fra sårede Brøndby-fans, hver gang Brian Laudrup havde bolden for sine fødder.

Herefter blev ‘Danmarks bedste træner’ fyret – og Brian Laudrups ophold i FCK blev da også kortvarigt, da han efter et halvt år gjorde brug af en hemmeligholdt klausul om at forlade klubben.

Der var tilråb fra tribunerne på de danske stadions, som familien Laudrup ikke brød sig om. Og i det hele taget fandt man sig aldrig til rette på de hjemlige breddegrader.

Karrieren fadede herefter ud i Ajax, hvor skader til sidst gjorde, at Brian Laudrup sagde stop i en alder af kun 31.

Peter Møller

FCK 1993-1995 ➡️ Brøndby 1995-1997 ➡️ Brøndby 2000 ➡️ FCK 2001-2005

Peter Møller bombede som ganske ung løs i AaB. Derfor hev den nystartede fusion af B1903 og KB fat i den lange angriber i 1993. Her var konkurrencen stor, hvorfor et kort lejeophold i FC Zürich blev løsningen.

Brøndby IF kunne dog godt se et lys i Peter Møller. Midten af 90’erne var en klar opgangstid på Vestegnen, og 42 Møller-scoringer i 69 kampe hjalp godt til.

En så god spiller er naturligvis svær at holde på for en dansk klub. PSV Eindhoven pungede ud og siden fulgte også et knap så vellykket ophold i spanske Oviedo.

Peter Møller tørnede atter ud på Brøndby Stadion som lejesvend i år 2000. Helt forelsket i lange Møller var man imidlertid ikke længere, så FCK slog til med en kontrakt året efter. Der var vist ingen tvivl om, hvem Peter Møller havde foretrukket at fortsætte karrieren hos.

FCK’s fans var længe om at tiltale spilleren som andet end ‘nr 32’, da Brøndby-fortiden stadig var for tæt på. Der var også noget med et spark til en FCK-kasket i forbindelse med et derby i 1997.

Der skulle et kanonmål mod Farum Boldklub til, før de hvid/blå fans overgav sig og sang deres nye helts navn. Peter Møller sluttede karrieren med 36 mål i 124 kampe for FC København.

Derby-duellerne med den tidligere holdkammerat, Per Nielsen, var et syn for guder. Der var ingen, der ville give sig så meget som en millimeter.

Fra FCK til Brøndby – til Brøndby igen – og så til FCK. Den senere fodbolddirektør i DBU kom vidt omkring.

Karim Zaza

FCK 1995-2000 ➡️ Brøndby 2003-2006

Karim Zaza med rødder i Marokko lagde ud som en talentfuld målmand i FC København, hvor han dog lavede lige lovlig mange fejl til at blive det ubestridte førstevalg.

Senere voksede han med opgaven i OB. Så meget, at Michael Laudrup sagde god for ham til sit projekt i Brøndby IF. Man rådede i forvejen over en meget stærk keeper i Casper Ankergren, så der ventede en hård positionskamp mellem stængerne.

I sidste ende deltes de to målmænd lidt om spilletiden – i virkelig var begge alt for gode til at sidde på bænken. Karim Zaza huskes blandt andet for sin evne til at kigge skytten ud og pille straffespark. Det kan fans af Schalke 04 skrive under på.

Thomas Rytter

FCK 1998-2001 ➡️ Brøndby 2005-2008

Efter de første seniorår i Lyngby Boldklub røg højre backen til Sevilla, hvor han ikke for alvor slog igennem. I mellemtiden var Flemming Østergaard skiftet fra direktionen i Lyngby til FC København, og her hentede han Thomas Rytter tilbage til Superligaen.

Efter tre års tid og et mesterskab i 2001 kaldte udlandet atter – denne gang i form af Wolfsburg fra den tyske Bundesliga.

Herefter var det så Brøndbys tur til at hente Thomas Rytter hjem til Danmark, da Michael Laudrup godt kunne bruge en konkurrent til Dan Anton Johansen i højre forsvarsside.

Tiden i Brøndby endte som en stor skuffelse, da Thomas Rytter blev degraderet til U-truppen sammen med et par andre uønskede spillere. Men det var heller ikke nemme år på den københavnske vestegn.

Sebastian Svärd

FCK 2003 ➡️ Brøndby 2004-2005

FC København og Brøndby IF kunne enes om, at det var en god idé at leje Sebastian Svärd i Arsenal. Storklubben kunne ikke finde plads til ham, og så fulgte lejeophold efter lejeophold.

Først FCK, så Stoke, så Brøndby og til sidst Vitória fra Portugal før Borussia Mönchengladbach skrev kontrakt med defensivspilleren.

Tiden for et sæsonlejemål i Brøndby var super velvalgt. Sebastian Svärd tog nemlig del i jubelsæsonen 2004/2005, hvor man som bekendt vandt både mesterskab og pokalturnering.

I alt 22 kampe blev det til i gult og blåt.

Johan Absalonsen

Brøndby 2004-2006 ➡️ FCK 2011-2012

Johan Absalonsen blev hentet til Brøndby fra Fyn som en lynhurtig og pågående ungdomsspiller. Siden tog han del i nogle af triumferne under Michael Laudrup.

Da æraen med Laudrup som træner stoppede brat i 2006, tog Absalonsen tilbage til Fyn, hvor han nu skulle tørne ud for OB. Her gjorde han det så godt over flere sæsoner, at FCK slog kloen i ham i 2011.

Succes i FCK var der dog ikke meget af – derfor fulgte et lejeophold i AC Horsens inden SønderjyskE skrev kontrakt med den nu toprutinerede Superliga-spiller.

Kuriøst nok vendte Johan Absalonsen atter tilbage til SønderjyskE efter et eksotisk ophold i Australiens sol og varme.

Et par venskabskampe for landsholdet blev det også til samt en enkelt kasse.

Martin Bernburg

FCK 2005-2007 ➡️ Brøndby 2009-2014

Sjældent har en spiller fået karrieren spoleret så meget af skader.

Martin Bernburg blev hevet op som talent på FC Københavns førstehold og nåede en enkelt officiel kamp. Så gik turen videre til FC Nordsjælland, hvor han havde sin storhedstid og tilmed nåede at repræsentere landsholdet.

Brøndby kunne også godt bruge en mand med mål i støvlerne – derfor skrev man i august 2009 kontrakt med den fysisk stærke centerforward.

Det blev kun til en håndfuld mål i gult og blåt. Skaderne ødelagde fuldstændig tiden på Vestegnen, som endte med et tidligt karrierestop i 2014.

Martin Albrechtsen

FCK 2002-2004 ➡️ Brøndby 2012-2016

Martin Albrechtsen blev hængende som solid forsvarsspiller igennem flere sæsoner, selvom han ofte blev dømt ude af eksperter. Arbejdsindsatsen kunne man aldrig sætte en finger på, og det er noget, der sættes pris på i Brøndby IF.

Efter nogle succesfulde år i AB, der dengang spillede med i toppen af dansk fodbold, hev FC København den teknisk begavede forsvarsspiller til klubben. Morten Olsen havde også fidus til Albrechtsen – dog blev det ikke til mere end fire landskampe.

Brøndby skrev kontrakt med Martin Albrechtsen på en fri transfer i 2012 – og det viste sig siden som lidt af et scoop.

De fleste fans så måske ikke det store lys i den tidligere FCK-spiller. Men han spillede sig direkte ind i hjerterne på dem, da han sænkede sin tidligere klub – under et derby i 2015 – og derefter kastede sig ned på græsset i vild jubel foran Sydsiden.

Stephan Andersen

Brøndby 2004-2006 ➡️ FCK 2011-2012

Stephan Andersen forlod Brøndby efter en tid som ungdomsspiller, da vejen til førsteholdet syntes for lang. Herefter fulgte år i både Hvidovre, AB og Charlton inden Vestegnen atter kaldte.

Nu var Stephan Andersen endelig det foretrukne valg som sidste skanse for Brøndby IF, og hvilken rædselsfuld start han fik. Der var i den grad sæbe på handskerne i den første tid – og målmanden måtte endda lide den ydmygelse, at egne fans jublede hånligt, når simple aktioner lykkedes.

Siden gik det langt bedre, og Stephan Andersen blev hædret med prisen som årets spiller i 2009, hvor det var tæt på at mesterskabet havnede i Brøndby.

Efter Brøndby fulgte udlandsophold i både Frankrig, Spanien og Holland inden FCK fik Stephan Andersen hjem til Superligaen. Her skiftede han mellem en rolle som førstevalg og reserve igennem flere sæsoner.

Stephan Andersen nåede også at få 30 A-landskampe.

Kenneth Zohore

FCK 2006-2012 ➡️ Brøndby 2013-2014

Kenneth Zohore spillede førsteholdskampe for FCK allerede i en alder af blot 16 år. Italienske Fiorentina kunne ikke stå for fristelsen og hentede den kæmpestore angriber til klubben.

Opholdet i Italien kastede dog ikke succes af sig – derfor blev Zohore lejet ud til Brøndby, hvor Thomas Frank netop var ansat som træner. Her fik angriberen mere græs på knæene end i de foregående sæsoner og scorede fem mål i 26 kampe. Nogen permanent kontrakt blev det dog ikke til.

Tiden i Brøndby huskes blandt andet for, at Kenneth Zohore poserede med et FCK-kritisk halstørklæde, hvilket blev modtaget noget blandet.

Siden fandt Kenneth Zohore sig til rette i engelsk fodbold i klubberne Cardiff City og West Bromwich Albion.

Kamil Wilczek

Brøndby 2016-2020 ➡️ FCK 2020-?

Det mest kontroversielle skifte i Superligaens historie?

Det var noget af en bombe FC København leverede torsdag d. 6. august 2020, da man offentliggjorde signingen af Kamil Wilczek. Aldrig tidligere havde et dansk klubskifte sat sindene så meget i kog.

Den polske angriber sprængte sin legendestatus på Vestegnen i stumper og stykker, da han pludselig stillede til træning i en FCK-trøje.

Der blev demonstreret, der blev brændt Brøndby-trøjer af med Wilczek-tryk på ryggen – og så medbragte en rasende fan en stige, så polakkens navn kunne blive streget ud på listen over landsholdsspillere ved indgangen til Sydsiden.

Man kan ikke slette historien, selvom en del fans af Brøndby IF nok ønskede det. Målene i gult og blåt var mange, og Wilczek endte endda med at bære anførerbindet.

Man kan kun blive så hadet, når man har været så elsket. Heller ikke FCK’s fans var udelt begejstrede for skiftet. Der skal nok nettes ligeså flittigt, som Peter Møller gjorde, før Parken synger hans navn.

Og hvordan kunne Kamil Wilczek så finde på at skrive under med FCK efter kun et halvt år væk fra Brøndby?

Money talks, fristes man til at sige.

Andrija Pavlović

FCK 2016-2018 ➡️ Brøndby 2020-?

Brøndby lavede en lille bytter, da man præsenterede Andrija Pavlović som ny spiller ikke lang tid efter FCK chokerede fodbold-Danmark med signingen af Kamil Wilczek.

Pavlović nåede 55 officielle kampe med 15 mål til følge i FCK-trøjen. Det store gennembrud blev det aldrig til i den hvide trøje. Derfor sendte man angriberen videre i systemet efter kun to års tid på kontrakt.

Rapid Wien blev den næste destination, hvor Pavlović dog heller ikke for alvor slog igennem som en sikker mand i front. Cypriotiske APOEL stod klar med en lejekontrakt, hvor serberen pludselig bombede løs i en sæson, der blev afbrudt af coronapandemien.

Det var med forhåbninger om at forløse det potentiale, de fleste kan få øje på, at Brøndby skrev kontrakt med den høje angriber. Man betalte kun administrative omkostninger i forbindelse med handlen, hvorfor en økonomisk gevinst ved et eventuelt videresalg er mulig.

Andrija Pavlović var ved sin præsentation klar over, at han måtte bevise sig ekstra meget grundet sin tvivlsomme fortid i en anden dansk klub.

Tiden vil gøre os klogere på, om Pavlović bliver en spiller, hvis navn kommer til at pryde mange Brøndby-trøjer i de kommende år.

Brondbystats.dk har været til uvurderlig hjælp under udarbejdelsen af denne gennemgang