hårde hunde i Brøndby

10 hårde hunde i Brøndby IF

https://www.facebook.com/groups/473428369366677

Hårde hunde i Brøndby er heldigvis ikke et sjældent syn. Der bliver gerne kæmpet for sagen, når drengene fra Vestegnen ruller sig ud.

Men hvem har egentlig været de hårdeste og mest kompromisløse spillere i Brøndbys historie?

Du får 10 bud her. Enig eller uenig? Giv din mening til kende i kommentarfeltet.

Klik her for at være med i ‘For Alle Os Med Brøndby I Hjertet!’ på Facebook sammen med over 30.000 andre fans

Jens Risager

Ayatollah Risager var hård og kompromisløs – selv til træning. Det var klart sjovest at være på hold med den stærke jyde, ellers kunne man let få sig nogle knubs.

Jens Risager rev et hav af gule kort til sig i starten af sin karriere i Brøndby. Siden kom der dog meget mere disciplin på drengen, selvom stilen stadig var uden nonsens.

OB havde også nogle spillere på holdet, som kunne gå til stålet. Derfor var der budt op til dans, da Brøndby lagde bane til i 1995.

Jens Risager flæskede Carsten Dethlefsen og fik korrekt det røde kort. Herefter stak situationen helt af, da der også blev delt slag ud. Risager fik i samme ombæring revet pungen op og måtte sys med seks sting af klublægen Per Bjerregaard.

Michael Hemmingsen skulle have været synderen, der rev til i de ædlere dele, selvom han vist nok aldrig officielt har indrømmet det.

Kamil Wilczek

Mere end bare en målscorer.

Indrømmet: Wilczek kunne indimellem tabe hovedet. Der var et par albuer og en skalle, der ikke så pænt ud på tv efterfølgende. Vigtigt var det dog, at den polske snigmorder gik forrest på banen og hev de andre med i sin – sidste – tid som anfører i Brøndby.

Wilczek fik efterhånden fysikken mere og mere med sig, og det fik modstanderne at mærke. Forsvarsspillere er ofte de mest korpulente og kropsstærke, men Kamil holdt sig slet ikke tilbage, når der var infight i luften.

Wilczek var mand for en undskyldning, hvis han var gået for vidt i sine bestræbelser på at vinde. Efter det eneste røde kort i Brøndby-karrieren lød det efterfølgende således:

– Jeg vil sige undskyld for min opførsel. Det må ikke ske, og jeg skal ikke opføre mig sådan.

John Faxe Jensen

Faxe gav og tog af et rent fighter-hjerte. Det er ikke uden grund, at midtbanespilleren vandt så mange trofæer med Brøndby – han var guld værd som holdets centrale indpisker.

Som ung spiller kunne John Faxe blive lidt kyst af en hårdhændet behandling. Med tiden lærte han dog at tage skeen i den anden hånd og dele ud til både højre og venstre.

Brian Steen Nielsen – en spiller, der godt kunne gå lidt over stregen i sin storhedstid – giver Faxe følgende ord med på vejen:

– Han var hård på en mærkelig måde. Han kunne ikke tåle, når det var ham selv, det gik ud over.

Sådan kan man se forskelligt på tingene. En klub som Arsenal havde aldrig hentet en spiller ind til midtbanen, hvis ikke han havde evnerne med sig.

Vragel da Silva

Den første brasilianer i dansk fodbold viste sig at være en vild én af slagsen.

Vragel da Silva brugte alt, hvad han havde i nærkampene, og modstanderne fik ofte kærligheden at føle. Vragel var her der og alle vegne – ikke ligefrem den mest disciplinerede forsvarsspiller, der har huseret på Københavns Vestegn.

Der blev delt både gule og røde kort ud i flæng, og så scorede da Silva faktisk også en pæn portion mål.

Åge Hareide havde slet ikke tiltro til den brasilianske vildbasse, og så gik turen videre til tysk fodbold efter et noget rodet ophold i Brøndby IF.

Vi lader den gamle Superliga-bomber, Peter Lassen, få de sidste ord:

– Den mest sindssyge spiller, jeg har spillet overfor, han kom også fra Brøndby, og det var Vragel da Silva. Han var ét stort frispark. Man var altid glad, når kampen var slut, og man var kommet derfra med livet i behold. Han var for vild.

Rodolph Austin

Den eneste spiller fra Jamaica nogensinde i Brøndby IF – og en kontant herre. Rudolph Austin kom direkte fra den engelske Championship-række, hvor man både giver og tager imod.

Austin kunne lide at gøre det beskidte arbejde på den defensive midtbane. Når bolden blev tabt, eller et angreb skulle slås i stykker, kom jamaicaneren til undsætning – og så blev der tacklet, så det sang i knoglerne.

Med tiden stod det klart, at Brøndby havde med en spiller at gøre, der altid gav sig 100% – men som samtidig havde sine klare begrænsninger i det boldbesiddende spil.

Det blev derfor ikke til mere end 50 kampe i den gule trøje – med en god samling hudafskrabninger på knæene og gule kort til følge. Vestegnen sætter pris på spillere, der kæmper for trøjen – Austin huskes derfor som en ærlig slider af de fleste fans.

Morten Wieghorst

Der skulle leveres 100%, når Wiggo var i nærheden. Han accepterede på ingen måde slendrian. Stemmen kunne høres langt væk – også selvom det kun var træning.

Der blev slidt og slæbt på den centrale midtbane. Wieghorst havde lært håndværket på den hårde måde i skotsk fodbold. Desuden havde han også præsteret at komme tilbage efter en slem nervesygdom, der truede med at tage livet af ham.

Morten Wieghorst kom tilbage til livet og tilbage til topfodbolden, hvor han vandt mange hjerter på Vestegnen iført en blodig bandage efter endnu en luftduel, der kostede flænger.

Midtbanefighterens karriere sluttede med The Double i Brøndby i 2005. Til sidst måtte Wieghorst takke af efter langvarige skadesperioder:

– Man kan godt spille i kortere perioder med problemer i knæet, men på længere sigt kommer jeg ikke til at have den samme indflydelse, som jeg har haft, og det er selvfølgelig frustrerende rent mentalt, og den situationen vil jeg ikke sætte mig selv i.

Khalid Boulahrouz

Med kælenavnet “Kannibalen” er hollænderen nærmest selvskreven til at komme med på denne liste.

Khalid Boulahrouz havde et imponerende cv, da Brøndby skrev kontrakt med ham. Det var også en herre med et ry som en hård hund, der nu skulle tørne ud for de blå/gule på Vestegnen.

Kannibalens tid i Brøndby blev kort og fuld af pauser grundet hyppige skader. Sådan er gamet nogle gange, når man henter spillere med mange sæsoners fodbold på højeste niveau ind.

Boulahrouz gav den gas i nærkampene, og så var der også en episode med en spytklat, som aldrig rigtig blev opklaret. Hovedpersonen selv nægtede at have spyttet efter Johan Absalonsen fra SønderjyskE:

– Modstanderen eller liniedommeren bemærkede jo ingenting under kampen. Jeg var ham, der spyttede, og jeg kender mig selv, og jeg ved, hvor jeg spyttede, og jeg så, hvor jeg spyttede, og jeg så hvor det landede.

Boulahrouz modtog en straf på én spilledags karantæne for spytklatten.

Marcus Lantz

Svenske Marcus Lantz modtog ikke ét eneste rødt kort i sin Brøndby-tid. Faktisk en imponerende bedrift set i lyset af de vilde tacklinger, der jævnligt blev hevet frem fra repertoiret.

Lantz var ligefrem specialist i at undgå følgestraffe til trods for en no nonsense-stil på banen. Modstanderne peb, men Lantz tog gladeligt for sig af retterne, når der endnu en gang blev budt op til nærkampe med gnister i.

På træningsbanen blev der også delt lidt guf ud fra den svenske hard hitter. Fysisk træner Rene Skovdahl mente nok, at han kunne spille med i sine egne træningsøvelser.

Marcus Lantz var dog af en anden overbevisning, da han fuldt overlagt flæskede Skovdahl flere gange, så træneren måtte udgå.

Og hvorfor gjorde han så det? Jo, der skulle kvalitet i træningen, og så var det bedst, hvis Rene ikke deltog.

Remco van der Schaaf

Ét rødt kort i sin Brøndby-tid – i en træningskamp. Jamen, så kan man da ikke være nogen særlig grov bisse …

Men dét var Remco van der Schaaf! Han slog, han sparkede og han nev. Som så mange andre rutinerede herrer udførte van der Schaaf dog sine bisserier, når dommeren ikke kiggede med.

At nive modstanderen lidt i kødet i forbindelse med hjørnespark var fx en yndet disciplin.

Det gik dog først helt galt, da han som Randers-spiller fuldt overlagt stangede en albue i hovedet på Hobros Mads Justesen. Ved den lejlighed var det faktisk en overgang på tale med en politianmeldelse.

Udover et ry som bisse var hollandske van der Schaaf også en fighter af guds nåde. Det var bestemt ikke en hvem som helst, der blev fundet værdig til at overtage Per Nielsens 4-tal på ryggen.

Og så scorede Remco van der Schaaf desuden alle Brøndbys mål i den vanvittige 3-3-kamp i Lyngby i 2010. Meget godt gået af en forsvarsspiller, der endda først blev skiftet ind efter 35 minutter.

Et enkelt gult kort nåede han også at få ved samme lejlighed.

Dan Anton Johansen

“Psyko” Dan Anton – eller bare Danton – var ikke bleg for at benytte sig af lidt kneb, når det gjaldt. Er man ikke så høj, må man hive og skubbe lidt ved hjørnespark – dommeren kan jo ikke nå at se det hele.

Han kunne blive tosset, ham Dan Anton, og han kunne kæmpe til sidste blodsdråbe – ingen tvivl om det.

Det røde kort mod Espanyol var dog helt til grin. Godt nok kunne man blive skræmt af Dantons udseende – men sådan et skuespil er frygteligt at se på.

Dan Anton kan i øvrigt ikke lige komme i tanker om nogen modspillere, der har skræmt ham fra vid og sans:

– Nu var jeg jo selv en spiller, der gik til stålet og gav igen, så jeg synes ikke, at der er nogen, der stikker ud. Lige umiddelbart kan jeg i hvert fald ikke komme i tanke om nogle svinske spillere. Og hvis der var en, der spillede svinsk, så skulle vi nok få ham ned med nakken.

– Vi havde et stærkt fællesskab i truppen, så hvis der var noget, så skulle én af os nok tage et gult kort for holdet. 

Boblere

  • Mike Jensen
  • Daniel Agger
  • Per Nielsen
  • Krister Nordin
  • Peter Møller

Brøndby IF – De hårde hunde all stars

Hvis vi nu smider den til tider iltre Karim Zaza ind på mål og Remco op i angrebet, kan bisserne blive sat op til hyggebold i følgende opstilling:

Find mange flere lister med Brøndby-spillere her på siden