Brøndbys sæsonåbnere i 2010'erne

Udenlandske spillere i Brøndby IF – Top 10

https://www.facebook.com/groups/473428369366677

Der har været mange udlændinge på banen for Brøndby IF. Nogle er slået igennem med al ønskelig tydelighed – andre er listet afsted ud af bagdøren uden succes.

Her får du top 10 over de udlændinge, der har gjort det allerbedst. Spillere, der har trukket holdet i den rigtige retning gennem flere sæsoner.

Brøndby IF har ofte fungeret som et springbræt, hvorfra man er blevet solgt videre til en større liga. Flere af de følgende spillere har da også i den forbindelse givet millioner til klubkassen på Vestegnen.

Under udarbejdelsen af denne liste har der været fokus på, at alle pladser på banen skulle repræsenteres. Både nogle af 90’ernes, 00’ernes og 10’ernes fanfavoritter er med.

Altså en bredt sammensat liste, hvor det ikke har været nok at spille bare én god halvsæson i gult og blåt.

Der skal lyde en stor tak til brondbystats.dk for uvurderlig hjælp.

Klik her for at være med i ‘For Alle Os Med Brøndby I Hjertet!’ på Facebook sammen med over 30.000 andre fans

10. Krister Nordin

Den svenske midtbanemand kom til klubben samtidig med at Åge Hareide blev træner. Solide nordiske spillere skulle udgøre kernen på den senere landstræners Brøndby-hold.

Krister Nordin var i starten af 30’erne, da han blev præsenteret. En rutineret herre, der ikke var bleg for at sætte benhårde tacklinger ind, når det krævedes.

Fightere, der altid giver 100% for trøjen har altid været i høj kurs. Krister Nordin var en jernmand, som fik en del til at spærre øjnene op, da han mødte ind til sin første træning i shorts og t-shirt – i starten af januar.

Årets spiller i Brøndby 2001 – en ære kun få andre udenlandske spillere har prøvet. Sluttede af med mesterskabet i 2002, hvorefter turen gik hjem til Sverige og AIK Stockholm.

9. Lukas Hradecky

Den bedste udenlandske målmand i Brøndby til dato.

Finske Hradecky med de ungarske rødder kom til klubben efter over fire år i Esbjerg. Det var altså en herre med solid erfaring fra Superligaen, der satte sig solidt på posten mellem stængerne.

Lukas Hradecky præsterede ikke så få mindre mirakler på sine to sæsoner i Brøndby IF. Målmanden viste masser af højt humør, var vellidt i truppen og gav sig altid tid til et billede med fans eller en autograf.

Når man gør det strålende for Brøndby, står der store klubber klar med checkhæftet fremme. Eintracht Frankfurt slog kloen i den finske sprællemand i sommeren 2015, hvorefter Frederik Rønnow tog over på målmandsposten.

8. Hany Mukhtar

Hany Mukhtar kom i første omgang til Brøndby på en 1-årig lejeaftale fra portugisiske Benfica. Jubelen på Brøndby Stadion var derfor enorm, da den tidligere tyske U-21-landsholdsspiller blev præsenteret på en permanent kontrakt i foråret 2017.

Alexander Zornigers Brøndby-hold bragede derudad, og Mukhtar var en af de vigtigste brikker. En offensiv midtbanespiller med et for Superligaen sjældent set højt teknisk niveau.

Hany Mukhtar blev af mange eksperter hurtigt udråbt som ligaens bedste spiller, og det gik da også forrygende i det første stykke tid. Husker du fx frisparksperlen, der sænkede FCK i foråret 2018?

Senere meldte skaderne sig dog desværre og Mukhtar faldt i niveau. I lange perioder spillede tyskeren på nedsat kraft uden at kunne yde sit bedste for klubben.

Hany Mukhtar skiftede i 2020 til amerikanske Nashville SC efter tre et halvt år på Vestegnen.

7. Johan Larsson

En svensk højre back med torden i støvlen. Johan Larsson var kendt som en herre, der ikke var bange for at knalde til læderet – ikke så få gange med scoringer til følge.

Målene kom Brøndby også til at nyde godt af i de kommede år. 14 kasser fra Larsson måtte modstanderne pille ud af nettet.

I lange perioder var Brøndbys spil bygget op omkring Johan Larssons energiske løb op og ned ad højresiden. Svenskeren syntes utrættelig, når han piskede frem og tilbage mellem forsvar og angreb.

Larssons vigtighed på holdet blev yderligere understreget, da han fik anførerbindet på. En spiller, der passede som fod i hose ind i Alexander Zornigers overfaldsfodbold.

Johan Larsson skiftede efter fire år i Brøndby til franske Guingamp – et ophold, der gik helt galt. Vendte tilbage i gult og blåt for en kort bemærkning, hvorefter turen i 2020 gik hjem til Elfsborg.

6. Johan Elmander

Man kunne straks se, at der var kommet en spiller af høj klasse til klubben, da Johan Elmander først gjorde sit indtog.

Den unge svenske angriber havde forinden været i hollandsk fodbold, hvilket dog ikke havde kastet det helt store gennembrud af sig. At der var internationalt snit over Elmander fornægtede sig ikke i Brøndby.

I sin første sæson var Johan Elmander en vigtig brik i erobringen af klubbens 10. mesterskab. En utrættelig arbejdsindsats og en god portion mål var blandt meget andet godt bidraget fra svenskeren.

Efter to sæsoner for Brøndby fulgte en rundtur til fransk, engelsk og tyrkisk fodbold, hvor Johan Elmander også vandt mange fodboldhjerter med sin pågående stil.

Præcis 10 år efter sin første præsentation i Brøndby vendte Elmander 1/7 2014 så tilbage, hvor det for alvor tog fart. Sammen med to af de andre store profiler på det seneste mesterhold – Daniel Agger og Thomas Kahlenberg – skulle han nu udgøre rutinen på et nyt fremadstormende projekt.

Det var dog sparsomt med succes i Elmanders anden Brøndby-periode – men viljen, gejsten og engagementet kunne der aldrig sættes en finger på.

5. Mattias Jonson

Målfarlig angriber/fløj, der var en del af Åge Hareides Brøndby-hold i starten af årtusindet. Mattias Jonson tørnede ud for de blå/gule i over fire sæsoner og fik nettet 53 gange i 171 officielle kampe – en statistik, der taler for sig selv.

Jonson var en evig drivende kraft i Brøndbys offensive spil – ofte var det her nøglen til at låse modstanderens forsvar op skulle findes. Hattricket i 5-0-nedsablingen af NK Varteks står nok stadig klart i erindringen hos mange fans.

Et enkelt mesterskab blev det til, da guldet blev hevet hjem i 2002. Efterfølgende repræsenterede Mattias Jonson et andet hold klædt i gult og blå ved VM i Japan/Sydkorea – sit svenske fødeland.

Der blev skiftet meget ud på Brøndbys hold, da Michael Laudrup tiltrådte som træner. Nu skulle spillestilen lægges an på kombinationsfodbold med stor kreativitet på fløjene. Mattias Jonson passede perfekt ind i Laudrups tanker og spillede endnu to sæsoner før Norwich City stod klar med en kontrakt.

Opholdet i engelsk fodbold varede dog kun et enkelt år. Djurgårdens IF lokkede Mattias Jonson hjem, hvor han indstillede karrieren i en alder af 37 efter en række år som gennemrutineret herre i svensk topfodbold.

57 landskampe fortæller også en historie om en spiller med internationalt snit, som altså både gjorde sig helt i front eller opererede fra fløjen i venstre side.

4. Teemu Pukki

Finnen startede som lejesvend på fløjen i Thomas Franks 4-3-3. Senere blev kontrakten permanent og Teemu Pukki rykket ind som angriber, og så blev der bombet bolde i kassen – 72 styks i 165 officielle kampe. Ikke dårligt.

Endnu engang havde Brøndby haft held med at hapse en spiller, der endnu ikke havde fået sit endelige gennembrud, man så rigeligt havde potentialet til det.

Teemu Pukki var en særdeles giftig herre, man som forsvarer aldrig skulle flytte øjnene fra – hvis man da ikke ville lade sin målmand i stikken. Det kunne se så legende let ud, når Pukki løb afsted med bolden og afsluttede køligt uden for målmandens rækkevidde.

Det var nær blevet til det helt store knald med mesterskab i 2018, hvor Zornigers tropper ellers jordede de fleste. En pokaltitel var dog også værd at tage med efter 10 års titeltørke.

Pukki pegede selv på, at det var den mentale styrke, der fik et nyk opad i Brøndby-tiden. En træner som Alexander Zorniger krævede intet mindre end det ypperste fra sine spillere – Pukki betalte tilbage med kasser i hobetal.

Desværre fik Brøndby ikke en rød reje for Teemu Pukki. Kontrakten løb ud og Norwich City slog til med en fri transfer, hvorefter målkavalkaden fortsatte i den næstbedste engelske række med oprykning til Premier League og kåring som rækkens bedste spiller til følge.

3. Dan Eggen

Navnet bringer straks glade minder frem hos Brøndby-fans med nogle somre på bagen. Fra 1993-1997 gik det stødt fremad på Vestegnen. En af arkitekterne bag successen var en lang nordmand med en vild manke, der blev fundet i Boldklubben Frem.

Dan Eggen var hyppig gæst til koncerter med hård tråd på programmet, når det ikke var fodboldbaner, den skulle trykkes af på. Om det var energien fra rockmusik, der gjorde udslaget, er uvist – men Eggen havde altid hjertet med sig, når der skulle slås for Brøndby IF.

Skarpest i erindringen står naturligvis hovedstødskassen, der sendte mægtige Liverpool ud af UEFA-Cuppen i 1995. Man kender Brøndby vidt omkring i fodbold-Europa – ikke mindst pga. stunder som denne på Anfield.

Mesterskaberne i ’96 og ’97 blev behørigt fejret før turen gik til spansk fodbold, hvor Dan Eggen var med for Alavés i den vanvittige UEFA Cup-finale i 2001, som førnævnte Liverpool trak sig ud af med en sejr på 5-4.

Eggen er i dag stadig fan af Brøndby IF og husker fællesskabet i klubben som noget helt unikt. Træner Ebbe Skovdahl fremhæves også som en dygtig håndværker, der kunne få det bedste frem i sit spillermateriale.

Midterforsvaret bestående af Per Nielsen og Dan Eggen var et med krummer i. Der blev gået til stålet, og det sang i knoglerne, efter endnu en kontant tackling blev sat ind.

Dan Eggen svævede højt, både når bolden skulle cleares eller pandes i mål. Nordmanden scorer også stadig højt, når tidernes mest elskede Brøndby-spillere bliver fremhævet i en nostalgisk hyggestund.

2. Uche Okechukwu

Nigeriansk forsvarsgranit af højeste karat, som tilmed også var en trussel i den anden ende af banen. Uche Okechukwu kom til Brøndby et halvt år inde i Morten Olsens regeringstid og satte sig straks igennem som fast mand.

Det var på den tid bestemt ikke noget, man så hver dag, at der kom afrikanske spillere til dansk fodbold. Måske derfor blev landsmanden Friday Elahor hentet til på samme tid – så var de da to fra varmere himmelstrøg til at stå igennem de kolde og mørke danske vintre.

Efter sigende var det Elahor, man havde mest fidus til. Rollerne blev dog byttet om, da Uche blev en kæmpe succes og landsmanden forsvandt ud i natten.

Det var et særdeles stærkt Brøndby-hold Okechukwu blev spillet ind på. Mesterskabet blev sikret i både ’90 og ’91. Mere bemærkelsesværdig var den flotte europæiske kampagne, der nær havde sendt Uche og Brøndby i UEFA Cup-finalen i 1991.

Uche var uimponeret og tog bare tyren ved hornene. Frankfurt, Leverkusen, Torpedo Moskva – bare kom an. Brøndby IF var et hold fyldt med selvtillid i starten af 90’erne.

Et stort pift afrikansk optimisme og mod på fodboldlivet pyntede i den grad også på et dansk hold med internationale ambitioner.

Uche Okechukwu blev siden solgt til Fenerbahce i Tyrkiet, hvor han var en populær spiller igennem mange sæsoner. Der var vist endda noget med et navneskift til Deniz Uygar efter et ægteskab med en tyrkisk kvinde.

VM-slutrunder i ’94 og ’98, samt vinder af OL i 1996 og de afrikanske mesterskaber i 1994. Årets spiller i Brøndby i 1992. Et cv, der aftvinger respekt.

Uche Okechukwu vil altid være et forbillede for udenlandske spillere, der ønsker at indtage fodboldscenen på Københavns Vestegn.

1. Kamil Wilczek

Den polske måltyv blev hentet ind i vinterpausen til et Brøndby-hold, der ikke rigtigt kunne leve op til forventningerne. Spillere med mål i støvlerne er altid en eftertragtet vare på hylderne, når transfervinduet åbner.

Kamil Wilczek havde som 28-årig nået en alder, hvor der for alvor skulle høstes frugter af den opbyggede rutine. Der stod mange klubber på cv’et – både Spanien og Italien havde haft korte besøg af angriberen.

Italienske Carpi blev overhovedet ingen succes. Brøndby slog til – og resten er historie. Wilczek scorede i sin første ligakamp på Brøndby Stadion og så sig aldrig siden tilbage.

I starten blev polakken kendt for at have en evne til at stå på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt og bare skrabe bolden i mål. Siden viste Wilczek flere og flere prøver på at mestre andet end bare en fint indstillet målnæse.

Mange havde deres tvivl, da Alexander Zorniger gjorde sit indtog med kompromisløs overfaldsfodbold – for kunne Wilczek overhovedet få sin store krop til at makke ret i sådan et koncept?

Alle skeptikere blev gjort til skamme. Kamil Wilczek gennemgik en fysisk forvandling i løbet af sin Brøndby-tid. Fra lettere utrænet boksangriber til knivskarp angrebsgeneral med anførerbindet om overarmen.

92 mål i 163 officielle kampe skriver Kamil Wilczek ind i Brøndbys historie som en af de helt store målscorere.

En pokaltitel – hvor Wilczek nettede dobbelt i finalen – blev desværre det eneste trofæ efter fire en halv sæson i gult og blåt. Dertil kommer også personlig hæder som årets spiller i Brøndby både i 2018 og 2019.

Han kom som et ubeskrevet blad og forlod Vestegnen som en konge. En topseriøs sportsmand, der lod fødderne tale mere end noget andet. Stigende formkurve næsten til det sidste.

Kamil Wilczek skænkede de bedste af sine fodboldår til Brøndby IF.

Boblere

  • Karim Zaza
  • Aurelijus Skarbalius
  • Benedikt Röcker
  • Andreas Jakobsson
  • Lebogang Phiri
  • Samuel Holmén
  • Chris Katongo

Foreign All Stars Brondby XI

De ti udvalgte spillere kan sættes op i følgende lidt skæve og ret offensive opstilling, hvis Auri får lov at passe sin venstre back.

Alexander Zorniger står selvfølgelig for de taktiske instrukser råbt på tysker-engelsk fra sidelinjen.

Mon ikke der nok skulle komme nogle målrige kampe ud af dette hold?

One Reply to “Udenlandske spillere i Brøndby IF – Top 10”