Birger Peitersen

Birger Peitersen – Hurtigt mesterskab og ud af døren

https://www.facebook.com/groups/473428369366677

Brøndbys trænere del 3

Der findes et par trænere i Brøndby med særligt kort tid i cheftrænersædet. Én af dem er Birger Peitersen, der endte sin ansættelse med at fejre klubbens andet mesterskab.

Klik her for at være med i ‘For Alle Os Med Brøndby I Hjertet!’ på Facebook sammen med over 30.000 andre fans

Et halvt år med Birger Peitersen

Tredje del i den store trænergennemgang er ikke mere end en parentes i klubbens samlede historie – om end en succesfuld én af slagsen.

Ebbe Skovdahl havde tiltrukket sig interesse fra større klubber i Europa, grundet Brøndbys første succesfulde togter i Europa-Cuppen. Særligt forårets kampe i 1987 mod FC Porto banede vej til en kontrakt i en anden af Portugals store klubber, Benfica.

Brøndby stod derfor uden cheftræner midtvejs i sæsonen, da man dengang afviklede turneringen over et helt kalenderår. Man lå godt til i toppen af rækken, så det var egentlig “bare” om at fortsætte de gode takter.

Kapring af kvindelandsholdets træner

I sommerpausen ansatte man på den baggrund kvindelandsholdets træner, Birger Peitersen.

Sideløbende med ansættelsen i Brøndby fungerede Peitersen stadig som træner for Danmarks bedste kvinder. Den sportslige succes på hjemlige baner fortsatte året ud – dermed endte sæsonen med fejring af Brøndbys andet mesterskab.

På klubbens mesterhold nummer to havde Birger Peitersen spillere som John Faxe Jensen, Peter Schmeichel, Lars Olsen, Kim Vilfort, Bjarne Jensen og Brian Laudrup at rykke rundt med på taktikbrættet.

Materialet var absolut af højeste kvalitet.

Sejr over UEFA Cup-mestrene

Ligeså vigtigt som hjemlig succes var det at markere sig positivt i Europa-Cuppen.

Brøndby havde trukket de forsvarende UEFA Cup-mestre fra IFK Göteborg i første runde. Unægtelig en hård modstander at lægge ud med – men er der noget danskerne kan sætte sig op til, så er det at give svenskerne endefuld.

Efter 2-1 på hjemmebane i første opgør skulle føringen forsvares i broderlandet. Det videre avancement kom i hus via verdens bedste nullert. Det holdt hårdt – men det holdt.

Bare 18-årige Brian Laudrup blev skiftet ud i slutfasen, da det kun gjaldt om at holde målet rent. Unge Laudrup havde ellers været Brøndbys farligste våben – men nu slap kræfterne trods alt op.

Uden scoringer i Göteborg havde man sikret sig sin hidtil største europæiske skalp. En samling af meritter, der skulle blive meget større i de kommende år.

Modstand fra Rumænien i anden runde

Op af hatten som modstander i næste runde kom Sportul Studentesc fra Ceaușescus Rumænien.

Ikke ligefrem et hold, der vækkede genklang. Endnu mindre dengang, hvor jerntæppets opdeling af Europa gjorde, at det var særdeles sparsomt, hvad man reelt vidste om hinanden.

Som Knud Lundberg skrev i sin glimrende bog “Eventyret om Brøndby”:

– Rumænske Sportul fra Bukarest ville næppe kunne stoppe Brøndby, der før kampen på Idrætsparken (21/10 1987) allerede var dansk mester. Så godt som.

Ingen trussel for det hold, der før mødet med rumænerne på Idrætsparken var ubesejret i 41 kampe i træk.

Bortset altså fra, at den uafgjorte pokalkamp mod Skagen var sluttet med et nederlag i en kamp på straffespark.

Var det et dårligt varsel?

Aldrig undervurdere modstanderen

Nogen særlig hård modstander viste rumænerne sig da heller ikke at være i første opgør i Idrætsparken. Måske fordi man fra Brøndbys side havde været meget bevidste om ikke at tage let på opgaven:

– Lars anfører (Olsen) havde været forsigtig i sine udtalelser før kampen mod Sportul fra Rumænien.

Ingen af os vil undervurdere de rumænere, havde han sagt. Og han mente det. Selvom meget kunne tyde på, at Sportul ikke var noget værd.

Holdet var nr. sidst i den rumænske 1. division. Og respekten her i landet for rumænerne var ikke stor. (fra “Eventyret om Brøndby”)

Birger Peitersen havde været på spiontogt i det lukkede Østeuropa. I Bukarest havde han set et hold af fine teknikere fra Sportul, der godt nok endte med at tabe kampen med 0-2.

Sikker sejr i Idrætsparken

Om det var seriøsitet omkring modstanderen eller reel klasseforskel, der gjorde udslaget er underordnet. Første kamp i dobbeltopgøret blev vundet med klare 3-0.

Lars Olsen, Per Steffensen og “Turbo” Bent Christensen stod for scoringerne den oktober-aften foran næsten 20.000 tilskuere i Københavns gamle Idrætspark.

Det kunne – og burde – på ingen mulig måde gå galt i Bukarest to uger senere. Men det gjorde det.

Et smerteligt Europa-exit bag jerntæppet

I kamp nummer to var teknikerne fra Sportul forvandlet til frådende voldsmænd. Og da dommerne på den tid ikke skred nær så meget ind med advarsler og udvisninger som i dag, lykkedes rumænerne med deres taktik.

Brian Laudrup var med god grund blevet udset som Brøndbys farligste våben, så han blev om nogen udsat for en grov behandling og endte med at blive udskiftet – sparket og slået sønder og sammen.

Et Brøndby-hold, der ellers havde været indstillet på at gribe kampen offensivt an, fandt slet ikke fodfæste i kolde Bukarest. Man blev løbet over ende fra start til slut.

Allerede efter seks minutter var man bagud, og så var der lagt i kakkelovnen til et Europa-exit af den meget bitre slags.

Brøndby holdt ellers stand til slutfasen, men rumænerne nettede til både 2 og 3-0 til sidst. Der faldt ingen scoringer i den forlængede spilletid, så man måtte ud i straffesparkskonkurrence om det videre avancement.

Her formåede Brøndby ikke at score bare én eneste gang!

Sportul havde sparket sig videre til næste runde på bekostning af en flok kyste danskere, der havde fået lært sig en Europa-lektie på den helt dyre måde.

Nederlaget til Sportul Studentesc er taget under kærlig behandling på denne liste om de mest smertelige kampe i Brøndbys historie.

Samarbejdsvanskeligheder førte til hurtigt stop

Efteråret med Birger Peitersen som træner var ikke forløbet uden interne gnidninger.

Kigger man i historiebøgerne, står det uklart, hvad der præcis førte til afskedigelsen. Samarbejdsproblemer med bestyrelsen og en påstået egenrådighed, samt manglende indordning under fællesskabet, står tilbage som stopklodsen for yderligere sportslig succes under Birger Peitersen.

Lønkrav, som ikke kunne/ville honoreres, er også en del af historien.

Den vigtigste grund til, at det ikke blev til mere end et halvt år på posten, skal dog sandsynligvis findes i, at Ebbe Skovdahl var blevet fyret efter et ligeledes kort ophold i portugisisk fodbold.

Løsningen lå derfor lige til højrebenet – Ebbe Skovdahl blev efter grundige overvejelser genansat som cheftræner i Brøndby IF fra starten af 1988.

Ekspertkommentator, idrætskonsulent, forfatter og foredragsholder

De fleste fodboldinteresserede med nogle år på bagen, har nok stiftet bekendtskab med Birger Peitersen på en eller anden måde.

Igennem sin rolle som ekspertkommentator på tv, er det ikke få kampe, der er blevet analyseret af den kortvarige Brøndby-træner.

Sideløbende med sin tjans som ekspertkommentator, er det blevet til talrige bogudgivelser gennem årene.

Birger Peitersen har også påtaget sig mange andre roller i et langt liv i fodboldens verden – foredragsholder om team-building, rejseleder for trænere og sportsfolk, idrætskonsulent i Zambia mm.

I Brøndby blev det dog ikke til en lang æra.

En – halv – guldmedalje og IFK Göteborg-skalpen er bestemt værd at tælle med blandt meritterne.