Pokalturneringen

Brøndby IF i pokalturneringen – Triumfer og store skuffelser

https://www.facebook.com/groups/473428369366677

Pokalturneringen rundt i de europæiske lande lever en mere og mere anonym tilværelse. Ofte sendes både hele og halve reservehold på banen. Men DBU Pokalen byder på en stor chance for at få en titel i skabet.

I Brøndby er der ligeledes tradition for, at andre end de foretrukne 11 får chancen – i hvert fald i turneringens første kampe. Men hvorfor prioriterer man egentlig sådan?

Klik her for at være med i ‘For Alle Os Med Brøndby I Hjertet!’ på Facebook sammen med 32.000 andre fans

Pokalturneringens historie og charme

Den danske pokalturnering så dagens lys i 1955. De første vindere af den landsdækkende cup-turnering var AGF. Århusianerne kunne hæve pokalen i triumf foran 10.300 tilskuere i Københavns Idrætspark efter en sejr på 4-0 over Aalborg Chang.

Titlen som pokalfighter tilfaldt AGF’s Aage Rou Jensen – traditionen med at kåre finalens pokalfighter lever i bedste velgående den dag i dag.

Pokalturneringen indbefatter deltagelse af alle landets fodboldklubber. Hvis du spiller på et førstehold i serie 5, har du mulighed for at stå i Parken og synge med på nationalmelodien en lun Kristi Himmelfartsdag (som oftest). Det kræver blot, at I trækker jer sejrrigt ud af alle kampe på vejen dertil.

Jo længere I kommer frem i turneringen, des hårdere modstand vil I møde. Det er pokalturneringens charme, at små klubber fra beskedne kår kan komme op imod fuldprofessionelle hold fra Superligaen.

Den famøse Skagen-kamp

I april 1987 var charmen dog til at overse for tilhængere af Brøndby IF. Her måtte man nemlig måtte se sig besejret af Jyllandsserieholdet Skagen IK efter straffesparkskonkurrence. Det er den største sensation i pokalturneringen til dato.

Faktisk var Brøndbys hold den dag yderst stærkt besat – i målet stod for eksempel en vis Peter Schmeichel. Det er ikke den eneste gang, Brøndby er kommet galt afsted imod lavere rangerende hold – men det behøver vi jo ikke gå yderligere i detaljer med her.

Pokalturneringens struktur

De overraskende nederlag til mindre klubber kan både ses som et resultat af en bevidst nedprioritering af turneringen, hvor man ikke stiller med det stærkest mulige hold – men også som følge af en stor forskel i mentaliteten på de to holds spillere.

For underdogen er det måske den største kamp i karrieren – for favoritten er det en kamp, der bare skal overstås og så videre i teksten. Den slags har det med at vise sig i præstationerne på banen.

I DBU Pokalen er man gået helt væk fra dobbeltopgør, hvor holdene mødes ude og hjemme. Turneringen består udelukkende af enkeltbegivenheder, som skal afgøres på dagen – eventuelt i forlænget spilletid og vha. straffesparkskonkurrence.

Der er altså ingen muligheder for at rette op på en dårlig præstation ugen efter. Man skal være der på dagen – ellers er det slut. Kan placeringen i Superligaen hverken blive fugl eller fisk, er det oplagt at søge succes i pokalturneringen.

For klubber, som enten slås for at undgå nedrykning eller spiller med om de helt sjove placeringer i toppen, ser man ofte, at kampe i pokalturneringen nedprioriteres – endda også helt fremme i semifinalerne.

Bør pokalturneringen prioriteres højere?

Men hvorfor egentlig gamble ved ikke at sende sine stærkeste 11 på banen fra start?

Som Superliga-klub træder man sent ind i turneringen. Det er ganske få sejre, der kræves, før man kan stå i en finale med tusindvis af fans på tribunerne i en festlig kulisse.

Ligaen kommer dog stadig i første række i langt de fleste tilfælde. Det er fx meget anvendt at reservemålmanden får spilletid i pokalturneringen – i hvert fald indtil det for alvor spidser til.

En af sæsonens to mulige titler i dansk fodbold

Det kan virke pudsigt, at man i mange tilfælde ikke går 100% efter den ene af to mulige årlige titler for danske fodboldklubber – jeg tillader mig ikke at tælle en mulig europæisk triumf med, selvom Brøndby da kom tæt på i 1991. 

En pokalfinale er en helt særlig kamp og begivenhed. Det gør det selvfølgelig ikke dårligere, hvis man rent faktisk ender med at hjemtage trofæet.

Der er Superligaen – og så er der DBU Pokalen. Det er de to muligheder, man har for at få et trofæ til samlingen i løbet af en sæson.

Brøndbys 7 pokaltitler

Det er titler, der tæller i fodbold. I foyeren på Brøndby Stadion hænger indrammede billeder af alle vundne mesterskaber og pokaltitler. Man må spejde langt efter ærefulde 2. og 3. pladser.

Brøndby IF har ikke gjort det helt lige så godt i pokalturneringen som i ligaen. Det er blevet til syv pokaltitler mod 10 mesterskabstrofæer. De syv pokaler er kommet i hus således:

  • 1989: Brøndby IF 6-3 Ikast FS (efter forlænget spilletid)
  • 1994: Brøndby IF 3-1 Næstved IF (Efter straffespark, ordinær kamp endte 0-0)
  • 1998: Brøndby IF 4-1 FC København
  • 2003: Brøndby IF 3-0 FC Midtjylland
  • 2005: Brøndby IF 3-2 FC Midtjylland (Efter forlænget spilletid)
  • 2008: Brøndby IF 3-2 Esbjerg fB
  • 2018: Brøndby IF 3-1 Silkeborg IF

Herudover har Brøndby IF prøvet at stå som taber efter fire pokalfinaler. Der er altså en pæn overvægt af succes, når man først er nået så langt.

Har man prøvet at tage del i løjerne, med alt hvad det indebærer af fælles march til stadion og efterfølgende sejrsrus, vil man på ingen måde ønske, at pokalturneringen nedprioriteres.

Pokalturneringen er vind eller forsvind – fodbold i sin reneste form.