Brøndby forårsåbnere

Brøndbys forårsåbnere i 2010’erne

https://www.facebook.com/groups/473428369366677

Alle fodboldfans ved det – det er forår, når Superligaen igen starter op efter en lang og sur vinterpause. Vejret kan være bidende koldt og indbyde i meget lille grad til udendørsaktiviteter, men fodbold ses alligevel bedst på stadion.

Tag her en tur med tilbage til alle forårsåbnere i 2010’erne. Det er en blandet fornøjelse. Alt i alt et meget godt billede på det årti Brøndby IF var igennem.

Klik her for at være med i ‘For Alle Os Med Brøndby I Hjertet!’ på Facebook sammen med over 30.000 andre fans

2010: Brøndby IF 1 – 1 SønderjyskE

0-1 – Sölvi Ottesen (31’)

1-1  – Alexander Farnerud (straffe) (86’)

7. marts kl. 16.00

15.529 tilskuere

Farnerud reddede et point

Efter hele ti træningskampe var der endelig noget på spil igen. Det blev en svensker med et skyhøjt topniveau – og et tilsvarende lavt bundniveau – der sikrede et enkelt point til drengene i gul og blå. Et sent dømt straffespark betød, at man da i det mindste ikke måtte gå helt tomhændet hjem.

– Der skal da ikke herske nogen tvivl om, at vi havde håbet på og gik efter tre point. På den baggrund er det ikke det bedste resultat, men vi får da et point.

– Første kamp er altid svær, og denne var da heller ikke en undtagelse, udtalte angriberen Martin Bernburg efterfølgende.

Efter en miserabel afslutning på efteråret var trænersædet brandvarmt under cheftræner Kent Nielsen. Der skulle da også kun spilles tre kampe mere i foråret, før en fyring var en realitet.

1-3 hjemme mod HB Køge blev afslutningen på Kent Nielsens korte trænerkarriere i Brøndby. Henrik Jensen tog herefter over og præsterede – kun tre dage efter det forsmædelige nederlag – at genrejse Brøndby via en udesejr på 3-1 over netop modstanderen i forårspremieren, SønderjyskE.

2011: Brøndby IF 1-1 Lyngby BK

0-1 – Anders Christiansen (68’)

1-1  – Daniel Wass (90’)

Udvisning – Mitja Mörec (Lyngby BK) (69′)

6. marts kl. 16.00

17.516 tilskuere

Sen scoring af Daniel Wass

Igen i 2011 blev det 1-1 i forårets første kamp på Brøndby Stadion. Denne gang var det de kongeblå fra Lyngby Boldklub, der var tæt på fuld gevinst. En ung Daniel Wass trådte i dette tilfælde til som redningsmand med meget kort tid tilbage på klokken.

Cheftræner Henrik Jensen stillede, udover omtalte målscorer, bl.a. med nok så prominente navne som Mike Jensen og Michael Krohn-Dehli fra start.

I Lyngbys startopstilling fandt man i øvrigt en vis herre ved navn Peter Madsen.

– Det var selvfølgelig virkelig stort og fedt at debutere foran 17.000 tilskuere, og jeg var da lidt nervøs, da jeg skulle ind, fordi der var så mange mennesker og presset er større i Superligaen end på U19-holdet, udtalte Mathias Gehrt, som blev skiftet ind efter 64 minutters spil.

Senere i 2011 blev det så Henrik Jensens tur til at modtage en fyreseddel efter en længere periode med dårlige resultater. Auri Skarbalius trådte til som afløser.

2012: Brøndby IF 1-0 SønderjyskE

1-0 – Michael Krohn-Dehli (straffe) (68’)

4. marts kl. 16.00

14.076 tilskuere

Snæver sejr efter mål på straffespark

I 2012 var der så fuld gevinst for de blå/gule i en forårsåbner. Midt i 2. halvleg fik Brøndby tilkendt et spark fra 11-meterpletten, som Michael Krohn-Dehli satte ind bag Kenneth Stenild i SønderjyskE-buret.

Efter kampen befandt Auri Skarbalius tropper sig på 9.pladsen i en Superliga med 12 deltagende hold – hele 19 point efter nr. 1. Sæsonen 11/12 sluttede da også med en beskeden 9. plads. FC Nordsjælland tog i øvrigt deres første og hidtil eneste danmarksmesterskab det år.

Det var hårde år både på og udenfor banen på Vestegnen. At man i truppen fandt en herre med så mange landskampe på cv’et som Dennis Rommedahl, gjorde altså ikke, at man kunne præstere bedre. Faktisk endte man sæsonen hele 32 point efter FC Nordsjælland.

2013: Brøndby IF 0-2 Randers FC

0-1  – Ronnie Schwartz (straffe) (8’)

0-2  – Nicolai Brock-Madsen (81’)

Udvisning – Martin Albrechtsen (8’)

3. marts kl. 17.00

8.385 tilskuere

Tidlig udvisning punkterede optimismen

Et rædselsfuldt efterår 2012 gjorde, at Brøndby måtte overvintre på sidstepladsen. Det skulle der naturligvis rettes op på hurtigst muligt i foråret.

I årets første superligakamp gik det dog ikke bedre, end at Martin Albrechtsen så sig nødsaget til at hive i nødbremsen efter blot otte minutters spil – hvilket medførte både rødt kort og straffespark, som Ronnie Schwartz udnyttede til at bringe gæsterne foran.

Det var naturligvis hårde odds at skulle spille næsten en hel kamp i undertal. Ti minutters tid før slutfløjt blev kampen da også endeligt afgjort med 2-0-målet til Randers FC.

De dårlige resultater fortsatte ind i et forår der – som mange nok erindrer – bød på en afslutning med en helt igennem utåleligt spændende sæsonfinale på udebane mod Horsens om at undgå nedrykning. Det lykkedes som bekendt at forblive blandt de bedste hold i Danmark.

Udenfor banen lykkedes det i øvrigt også at redde Brøndby IF fra en truende konkurs i et forår, der blev en tur i rutsjebanen for alle med et tilhørsforhold til klubben på Københavns Vestegn.

2014: Brøndby IF 2-2 Aab

1-0 – Kenneth Zohore (17’)

1-1 – Rasmus Jönsson (22’)

1-2 – Daniel Stenderup (selvmål) (89’)

2-2 – Thomas Kahlenberg (90’)

23. februar kl. 19.00

15.893 tilskuere

Målrig åbner bød på sen scoring af Kahlenberg

Vi er et halvt år inde i Thomas Franks regeringsperiode. Der er blevet skiftet en del ud på holdet efter forrige sæson, der næsten resulterede i en nedrykning. Nye strategier for klubben er blevet nedfældet og nye positive vinde blæser endnu engang over Brøndby Stadion.

Kenneth Zohore bragte med en flot helflugter tidligt Brøndby på 1-0. AaB svarede dog hurtigt igen på trods af at være blevet presset i bund i kampens indledning. Der blev fra hjemmeholdets side misbrugt mange store muligheder. Sidst i ordinær spilletid gik det så galt, da Daniel Stenderup fik skubbet et AaB-indlæg i eget mål.

Heldigvis ville Thomas Kahlenberg det anderledes, da han blot minuttet efter bragte balance i regnskabet. 2-2 og dermed endnu en deler i årets første kamp om point.

Sæsonen sluttede med en 4.plads og en dejlig tilbagevenden til europæisk fodbold.

2015: AaB 1-0 Brøndby IF

1-0 – Anders K. Jacobsen (90’)

22. februar kl. 19.00

7.857 tilskuere

Smalt nederlag efter sen AaB-scoring

For første gang i 10’erne bød forårsåbneren ikke på en hjemmekamp. Brøndby var på besøg på en svær udebane i det nordjyske. Det var tæt på, at der kom et point med hjem fra Aalborg, men sådan skulle det ikke gå.

Brøndby dominerede ellers spillet på banen, men ind ville bolden ikke. To minutter inde i tillægstiden stod Anders K. Jacobsen påfaldende umarkeret efter et hjørnespark og kunne let skubbe bolden i mål.

Martin Ørnskov var efter kampen svært skuffet over det ærgerlige nederlag, men omvendt positiv over, at mange af de ting, der var blevet arbejdet med i opstarten, virkede efter hensigterne.

– Jeg tror, at de fleste, der så kampen, kan se, at holdet havde et rigtig godt udtryk på banen. Leverer vi en præstation som den her, ligger der mange point og venter på os, sluttede Thomas Frank.

Pointene, man fik samlet sammen i sæsonens løb, rakte i sidste ende til bronzemedaljer – 16 point efter duksene fra FC Midtjylland.

2016: Brøndby IF 1-0 Hobro IK

1-0 – Kamil Wilczek (66’)

28. februar kl. 18.00

11.186 tilskuere

Hårdt tiltrængt revanche mod Hobro

Var der noget hold, som kunne give Thomas Frank søvnløse nætter i sin tid som træner på Vestegnen, så var det Hobro. Samtlige fire foregående møder var endt med nederlag og tilmed en samlet målscore på 0-8. Jo, der var i sandhed lagt i kakkelovnen til revanche for Brøndby IF.

Det blev til en smal sejr på mål af debutanten Kamil Wilczek, som var blevet en del af holdet i starten af året. Polakken var hurtig over en retur fra Hobro-keeperen, så det var ikke den sværeste scoring. Som bekendt skal en angriber stå det rigtige sted for at score – og den evne viste Wilczek allerede i sin første kamp i gult og blåt.

– Det var på tide. Der vil altid være hold, man har problemer med, og jeg synes, vi er et bedre hold end Hobro. Så nogle gange handler det om det mentale, og den barriere fik vi nedbrudt i går. Nu vandt vi den kamp, og nu skal vi fortsætte med at vinde mod Hobro, lød det fra Magnus Eriksson efter den længe ventede første sejr over Hobro.

2017: FC København 0-0 Brøndby IF

19. februar kl. 13.30

26.686 tilskuere

Målløst og intenst derby på Østerbro

Alexander Zornigers tropper havde en svær første kamp på programmet i 2017. På dette tidspunkt lå den seneste derby-sejr i Parken stadig alt for langt tilbage i tiden. Den kom da heller ikke i hus ved denne lejlighed, men et enkelt point var trods alt værd at tage med videre.

Hele otte gule kort blev der uddelt – fire til hver – hvilket vidner om en til tider bidsk affære.

– Vi kommer til mange lige-ved-og-næsten-chancer, og vi havde prikket en enkelt ind på en god dag. Men det er positivt at tage et clean sheet med herfra.

– Det er et Derby. Der er masser af fight og knald på i nærkampene. Nogle gange er det måske over stregen, men sådan er det, sagde målmand Frederik Rønnow efter kampen.

I øvrigt bød kampen på officiel debut til Gregor Sikošek, der fik fuld spilletid på venstre back.

– Jeg kom til holdet ret sent i vinterpausen, så det var hårdt i dag. Men det bliver kun bedre herfra, lovede sloveneren.

Om Sikošek siden helt kunne leve op til sit løfte, må være op til den enkelte iagttager at bedømme.

2018: FC København 0-1 Brøndby IF (pokalturneringen)

0-1 – Kamil Wilczek (33’)

4. februar kl. 12.30

19.645 tilskuere

Derbysejr på vej mod triumf i pokalturneringen

2018 adskiller sig fra de øvrige sæsonpremierer i 2010’erne, da første betydende kamp fandt sted i pokalturneringen. Brøndby tog sejren med hjem fra Østerbro og tog i maj også pokaltitlen med hjem fra samme stadion efter 3-1-sejr i finalen over Silkeborg IF.

Kamil Wilczek blev spilleren med den enlige scoring. Den polske bomber var hurtigst over bolden i FCK-feltet og kunne derefter smide sig græsset og lade sig tiljuble af sine holdkammerater.

– Vi har haft en god pre-season, hvor vi har arbejdet hårdt, men også finpudset detaljerne i vores spil.

– Det var vores kollektiv, der skabte sejren i dag, og jeg er glad for, at jeg kunne lave sejrsmålet. Det er tredje Derby-sejr i træk, og jeg ved, hvor meget det betyder for vores fans, så jeg er utrolig stolt, fortalte Kamil Wilczek efter kampen.

Lyngby BK 1-3 Brøndby IF

0-1 – Kevin Tshiembe (selvmål) (24’)

0-2 – Kamil Wilczek (28’)

0-3 – Teemu Pukki (54’)

1-3 – Paulus Arajuuri (selvmål) (87’)

11. februar kl. 18.00

3.342 tilskuere

Sikker sejr til Zornigers tropper i Superligaen

Vi tager også lige forårspremieren i Superligaen år 2018 med for god ordens skyld.

Det var et hårdt prøvet Lyngby-mandskab, der lagde græs til Brøndbys superligaåbner i 2018. Kort forinden havde man afværget en truende konkurs. Flere bærende spillere havde i samme forbindelse forladt Lyngby som følge af den usikre økonomiske situation.

Det kunne ses på banen. En gavmild Lyngby-forsvarer bragte Brøndby på sejrskurs midt i 1. halvleg. Senere øgede den giftige angrebsduo Wilczek/Pukki til både 2 og 3-0.

Det fik dermed kun kosmetisk betydning, at Paulus Arajuuri sidst i kampen betalte Lyngbys gave tilbage med endnu et selvmål.

– Det var en rigtig flot præstation af drengene over 60-70 minutter, hvor vi skabte masser af målchancer, samtidig med at vi havde fuldstændig kontrol over deres angreb. Jeg er meget imponeret over, hvordan drengene håndterede det hele – især efter alt det fokus, der har været på Lyngbys situation de sidste 3-4 uger.

– Vi sagde til gutterne, at de skulle blive ved med at have det sjovt på banen. Det er hverken Bernabeu eller 25 grader, så det gælder om at finde den rigtig attitude frem, og det var det, spillerne gjorde i dag, udtalte cheftræner Alexander Zorniger.

Det blev en glimrende åbning på 2018 med sejre i både pokalturneringen og Superligaen.

2019: FC Nordsjælland 3-3 Brøndby IF

1-0 – Godsway Donyoh (9′)

1-1 – Besar Halimi (straffe) (29′)

1-2 – Mikael Uhre (55′)

2-2 – Andreas Skov Olsen (straffe) (59′)

3-2 – Godsway Donyoh (67′)

3-3 – Josip Radosevic (straffe) (85′)

10. februar kl. 16.00

6658 tilskuere

Målrig indianerfodbold i Farum

Sidste forårspremiere i 2010’erne blev en livlig affære som så ofte før og siden på kunstgræsset i Farum

Alexander Zornigers næstsidste kamp i spidsen for de blå/gule endte med et målrigt remis – og det kunne drengene fra Vestegnen være mest tilfredse med, også selvom man undervejs i kampen var foran med 2-1.

FC Nordsjællands unge hurtigløbere drev gang på gang gæk med det tungere Brøndby-forsvar. Havde der været mere effektivitet i afslutningerne, var Brøndby ikke vendt hjem med et enkelt point i bussen.

Debutanten Simon Hedlund var et frisk pust oppe foran. Det var dog ikke nok til at redde Zorniger fra en fyreseddel efter et nederlag i Esbjerg i den følgende kamp.

– FC Nordsjælland var i dag et bedre hold end os. Vi har haft mange af disse kampe før, hvor vi har været tættest på at vinde – men ikke i dag. Vi viste karakter og intelligens, efter vi fik Morten (Frendrup, red.) i spil, Radosevic tog ansvar og sparkede det sidste straffespark ind. Måden, vi indkasserer mål på, er dog svære at acceptere – især det andet og tredje mål, udtalte den stadig siddende cheftræner.

Blandede bolsjer fra 2010’ernes forårsåbnere

Forårets første kampe i 2010’erne bød altså i alt på to nederlag, fem uafgjorte kampe og tre sejre.

Den første kamp i både efterårs- og forårsturneringen har ikke altid været lige let for Brøndby. Det kan derfor være med bange anelser, man tager på stadion til åbningskampe.

Man glæder sig dog alligevel altid til den første betydende kamp – for der findes jo ikke noget værre end lange pauser uden blå/gul fodbold på programmet.

Måske har du særlige minder fra nogle af kampene? Giv gerne en kommentar herunder.

One Reply to “Brøndbys forårsåbnere i 2010’erne”

  1. Sjovt, som jeg bedst husker skuffelserne.
    Nederlaget til Randers efter det tidlige røde kort til Albrechtsen er den kamp, som jeg husker bedst. Og så kommer man selvfølgelig til at tænke på 1-6 imod Esbjerg fra før denne liste.
    Rigtig god gennemgang som genopfrisker mange af de kampe, der bliver set mest frem til i et fodboldår efter den lange og kolde vinter