Brøndbys sæsonåbnere i 2010'erne

Brøndbys sæsonåbnere i 2010’erne – Sådan gik det

https://www.facebook.com/groups/473428369366677

2010’erne er for længst passé. Derfor gør vi her status og ser frem mod den nye sæson. Håbet herfra er, at der bydes på flere blå/gule titler end i det forgangne årti.

Brøndbys trofæhøst fordelt over årtier:

  • 80’erne: 4 trofæer. Mesterskaber i ’85, ’87 & ’88. Pokaltitel i ’89.
  • 90’erne: 7 trofæer. Mesterskaber i ’90, ’91, ’96, ’97 & ’98. Pokaltitler i ’94 & ’98.
  • 00’erne: 5 trofæer. Mesterskaber i ’02 & ’05. Pokaltitler i ’03, ’05 & ’08.
  • 10’erne: 1 trofæ. Pokaltitel i ’18.
  • 20’erne: Allerede 1 mesterskab.

Desuden kan man regne hedengangne Royal League med i ’07, hvor Brøndby tilmed stadig er forsvarende mester. Kjeld Rasmussen Cup har man vist også vundet nogle gange …

Det er ikke for meget sagt, at der er en kedelig kurve at knække i det kommende årti. Om ikke andet kan man håbe, at trofæhøsten igen kan tælles i flertal, når der skal gøres status over 2020’erne.

Tag her en tur med tilbage til sæsonåbnerne i 2010’erne. Det er en noget blandet fornøjelse. Alt i alt et meget godt billede på det årti Brøndby IF var igennem.

Der er langt mere optimisme at hente, hvis man ser bort fra første halvdel af gennemgangen.

Men som en tidligere mestertræner så flot udtrykte det:

Det er med statistikker som med miniskørter. Det giver én en masse gode idéer, men skjuler det, der er vigtigt.

Ebbe Skovdahl

Klik her for at være med i ‘For Alle Os Med Brøndby I Hjertet!’ på Facebook sammen med over 34.000 andre fans

2010: Randers FC 3-2 Brøndby IF

 Søndag 18. juli kl. 16:00 

15′ 1-0 Alexander Fischer
64′ 1-1 Michael Krohn-Dehli
69′ 2-1 Yura Movsisyan
71′ 2-2 Michael Krohn-Dehli (Straffe)
85′ 3-2 Søren Berg

6671 tilskuere

Henrik Jensens Brøndby-mandskab fik ikke den ønskede start på sæsonen. I en kamp, der for alvor eksploderede efter pausen, rakte to scoringer af Krohn-Dehli desværre ikke til point.

En skuffende Alexander Farnerud blev erstattet af Martin Bernburg efter første halvleg – men lige lidt hjalp det, da gennemrutinerede Søren Berg satte afgørelsen ind bag Stephan Andersen med få minutter tilbage.

Efter sidste spillerunde kunne man dog glæde sig over bronzemedaljer, imens Randers FC rykkede ned.

Den, der ler sidst …

2011: Brøndby IF 2-2 AaB

 Søndag 17. juli kl. 18:00 

16′ 1-0 Mikkel Thygesen
51′ 1-1 Jeppe Curth
82′ 1-2 Lasse Nielsen
90′ 2-2 Mike Jensen

11868 tilskuere

Debut til Mikkel Thygesen med mål allerede efter et kvarters tid. Det lovede godt for sæsonen. AaB ville det dog anderledes – og i sidste ende måtte man stille sig tilfredse med det ene point, som trænerens søn skaffede til allersidst.

‘Det er vel et retfærdigt udfald af kampen. Når man først udligner i overtiden, er man selvfølgelig glad for det ene point, men overordnet set skal vi hente alle tre point i en kamp som i dag.’ Udtalte Henrik Jensen til Brøndbys hjemmeside efter kampen.

Sidst i oktober blev Henrik Jensen fyret efter en periode med dårlige resultater. Afløseren fandt man i form af endnu en gammel Brøndby-spiller: Auri Skarbalius.

Brøndby sluttede skuffende sæson 11/12 helt nede på 9. pladsen.

Stemningsfilm fra sæsonstarten i 2011. Måske du kan spotte dig selv i en noget yngre udgave?

2012: Brøndby IF 0-1 OB

 Søndag 15. juli kl. 17:00 

17′ 0-1 Jacob Schoop

9102 tilskuere

Brøndby var ikke heldige i denne sæsonåbner mod OB. Clarence Goodson ramte overliggeren og fik et mål annulleret af tvivlsomme grunde. Simon Makienok var i øvrigt uheldig med at placere sine afslutninger direkte på Jesper Christiansen et par gange.

Og så lagde Auri Skarbalius og hans unge hold fra land med et smalt nederlag på hjemmebane.

Den nigerianske angriber, Oke Akpoveta, gjorde et længe ventet comeback, da han erstattede Nicolaj Agger med et kvarter igen.

‘Efter ti svære måneder var det en meget stor ting for mig at kunne løbe på banen igen. Jeg vil give alt for klubben og fansene.’ Sagde en glad Akpoveta efter sit comeback.

Oke Akpoveta fik aldrig scoret et mål for Brøndby IF i en officiel kamp.

Man klarede sig fri af nedrykning i sidste runde, da man besejrede AC Horsens med 1-0. Modstanderen rykkede dermed ned i 1. Division. Brøndby sluttede igen på 9. pladsen.

OB endte lige en placering længere nede.

Troels Bech drager hjem til Odense med tre point på kontoen

2013: Brøndby 1-1 FC Vestsjælland

 Søndag 21. juli kl. 17:00 

37′ 1-0 Andrew Hjulsager
67′ 1-1 Dennis Sørensen

18770 tilskuere

Så var det blevet Thomas Frank-tid i Brøndby. Den tidligere ungdomstræner i landsholdsregi havde et meget ungt og talentfuldt mandskab at arbejde med.

Debuterende Andrew Hjulsager på 18 år behandlede afleveringen fra Martin Ørnskov efter fortjeneste, og så stod det 1-0.

Desværre slap målmandsdebutanten i den anden ende ikke helt så godt fra sin første kamp, hvilket Dennis Sørensen udnyttede ved udligningen. FC Vestsjælland fik således et enkelt point med fra Brøndby Stadion i deres Superliga-debut.

Thomas Frank mente ikke, at Brøndby spillede helt hurtigt nok. Der var plads til forbedring – men i sidste ende fandt Brøndby vejen tilbage til europæisk fodbold takket være en 4. plads.

Næsten 20.000 tilskuere i Brøndby samlet til en ny start

2014: FC Midtjylland 3-1 Brøndby IF

 Søndag 20. juli kl. 19:00 

39′ 1-0 Rilwan Hassan
64′ 2-0 Morten Rasmussen (II)
68′ 2-1 Simon Christoffersen
86′ 3-1 Paul Onuachu

9548 tilskuere

Et stærkt midtjysk mandskab viste sig at være for stor en mundfuld i Superligaens første runde. Havde det ikke været for den finske sprællemand i målet, kunne det nemt være gået værre.

Simon Makienok gav den ellers som targetman med et fantastisk mål, og Thomas Kahlenberg var et stærkt islæt på midtbanen. Senere kom også Johan Elmander og Daniel Agger tilbage til Vestegnen som rutinerede spillere, der skulle hjælpe de unge talenter på vej.

Projekt Kahlenberg/Agger/Elmander endte dog som lidt af en fuser pga. stor skadesfrekvens og dalende niveau.

Brøndby hev sig en enkelt placering længere op i tabellen i Thomas Franks anden sæson som træner. Bronzemedaljer og dermed endnu en opnået målsætning.

Brøndby taber til de senere mestre

2015: AGF 2-1 Brøndby IF

 Søndag 19. juli kl. 18:00 

8′ 1-0 Mate Vatsadze
45′ 1-1 Teemu Pukki
56′ 2-1 Mate Vatsadze

13437 tilskuere

På overtegnede skribents fødselsdag tog AGF imod Brøndby i Superligaens første runde. Selvom Daniel Agger var med fra start til at dirigere tropperne, løb man ind i noget af stormvejr.

Georgiske Vatsadze gjorde det helt grumme mod de altid mangetallige medrejsende fans. Svenske Magnus Eriksson, med den slatne hanekam, fik debut, men lige lidt hjalp det.

‘Vi er en klub med en vinderkultur, og vi er derfor rigtig ærgerlige over ikke at få de tre point i dag.’ Sådan udlagde Eriksson teksten i hvad, der skulle vise sig at blive Thomas Franks sidste sæson som Brøndby-træner.

Oscar-gate fik Frank til at sige op, og så var vejen banet til endnu en tørn for Auri Skarbalius. Sæsonen blev en noget blandet fornøjelse – og trioen Agger/Kahlenberg/Elmander levede aldrig op til de store forventninger.

Daniel Agger spillede sin sidste kamp for Brøndby IF, da man hjemme led et nederlag på 1-2 til sølvvinderne fra SønderjyskE. Brøndby IF måtte tage til takke med 4. pladsen.

Men så skete der ting og sager på trænerfronten.

Brøndby kommer skidt i gang i Aarhus

2016: Brøndby IF 4-0 Esbjerg fB

 Søndag 17. juli kl. 18:00 

24′ 1-0 Teemu Pukki
42′ 2-0 Kamil Wilczek
46′ 3-0 Andrew Hjulsager
49′ 4-0 Frederik Holst

10397 tilskuere

Alexander Zorniger tog alt og alle på Vestegnen med storm. Overfaldsfodbold var lige, hvad der skulle til, efter nogle sæsoner med kombinationer og skabelonøvelser i højsædet.

Modstanderne vidste ikke deres levende råd, og målene sejlede ind bag Jeppe Højbjerg i denne legendariske sæsonåbner.

Man skulle jo bare spille sig udenom presset, og så var der åbent hus i den anden ende … Sådan mente flere eksperter om Brøndbys nye spillestil – men helt så enkelt viste det sig ikke at byde Zornigers tropper trods.

Den livsfarlige duo Pukki/Wilczek lagde for, og så var det ellers op til unge Nørgaard og Holst at følge op.

‘Selv om 4-0-sejren er god at tage med sig, så har vi en lang sæson foran os, og vi tager et skridt ad gangen.’ Alexander Zorniger vidste udmærket, at der nok skulle vente hårdere kampe forude.

Sæsonen var samlet et kæmpe skridt opad, og man vandt sølv i både Superligaen og pokalturneringen.

Esbjerg bliver savet midt over af Brøndbys overfaldsfodbold

2017: Brøndby IF 4-0 FC Midtjylland

 Søndag 16. juli kl. 18:00 

20′ 1-0 Teemu Pukki
36′ 2-0 Jan Kliment
62′ 3-0 Besar Halimi
84′ 4-0 Kevin Mensah

10208 tilskuere

I en sæson, hvor det kom smerteligt tæt på det forløsende mesterskab, lagde man endnu en gang fra land med en sejr på hele 4-0. I modsætning til den forrige sæson var modstanderen denne gang af højeste kaliber.

FC Midtjylland blev sendt hjem med en lektion i effektivitet, og Alexander Zorniger kom også flyvende fra start i sin anden sæson på Vestegnen. Nu var holdet spillet endnu bedre sammen og flere spillere af høj kvalitet havde meldt deres ankomst.

‘Spillerne forstår vores måde at spille på, så der er ingen undskyldning for ikke at levere, og i dag viste vi den kvalitet og det energiniveau, der skal til.’ Rene ord for pengene fra den tyske coach.

En sæsonstart, der gav løfter om meget mere

2018: Randers FC 0-2 Brøndby IF

 Mandag 16. juli kl. 20:15 

30′ 0-1 Ante Erceg
63′ 0-2 Kamil Wilczek

6437 tilskuere

For tredje og sidste gang fik Alexander Zorniger en sejr i Superligaens runde 1. Der var ikke blevet sparet på pengene i transfervinduet. Man var kommet så tæt på mesterskabet – nu skulle det sidste skridt tages.

Ante Erceg fik en god start og nettede efter en halv times spil. Siden blev Kamil Wilczek skiftet ind og afgjorde sagerne for de gule og blå.

Men sæsonen gik langt fra som håbet. Projekt Zorniger faldt gradvis fra hinanden indtil fyringen kort inde i forårssæsonen. De dyrt indkøbte spillere slog ikke til, hvilket skulle vise sig at få store negative konsekvenser for eftertiden.

‘Vi var mere effektive end dem, og vi havde mere kvalitet i vores afslutninger. Det afgjorde kampen.’ Zorniger glædede sig over effektiviteten, men så også plads til forbedring.

Martin Retov trådte til som vikarierende cheftræner midtvejs i sæsonen og skaffede europæisk deltagelse via en 4. plads og sejr i Europa Playoff-finalen mod samme Randers FC, som man slog i Superliga-premieren.

Imponerende opbakning på udebane i det jyske

2019: Brøndby IF 3-0 Silkeborg IF

 Søndag 14. juli kl. 18:00 

14′ 1-0 Paulus Arajuuri
36′ 2-0 Dominik Kaiser
74′ 3-0 Kamil Wilczek

13056 tilskuere

Niels Frederiksen fik en god start på Superligaen med en overbevisende sejr over de senere nedrykkere fra Silkeborg. De tre målscorere var senere på sæsonen alle fortid på Vestegnen.

Første sæson med Niels Frederiksen blev både op og ned. Der blev skiftet stort ud på holdet, og man sluttede på en placering som nr. 4 og dermed udenfor europæisk deltagelse. Meget godt var dog i vente den følgende jubelsæson.

Endnu en glimrende sæsonåbner

Facit for 2010’ernes sæsonåbnere:

  • 4 sejre
  • 2 uafgjorte
  • 4 nederlag

Alexander Zorniger står tilbage som den helt store premiere-konge, da han vandt i tre ud af tre forsøg. Thomas Frank havde derimod noget sværere ved at få det til at spille fra første runde i Superligaen.

Det skal blive spændende at se, om Niels Frederiksens Brøndby-mandskab kan følge op på den gode stime.

Godt begyndt er som bekendt halvt fuldendt. En sejr at lægge ud med giver et godt rygstød frem i sæsonen.

Brøndby til jeg dør

Jeg er Brøndby til jeg dør

Sydsiden