Comeback-spillerne

Comeback-spillerne – De vendte tilbage til Brøndby IF

https://www.facebook.com/groups/473428369366677

Omkring transfer-vinduer er der ofte spekulationer omkring tidligere Brøndby-spillere på kontrakt i udlandet. Det er da heller ikke så få, der tidligere har gjort comeback i den blå/gule trøje.

Her får du en oversigt over de spillere, som er vendt tilbage til Brøndby IF efter at have gjort karriere i udlandet. Vi gør status over comebacket – lykkedes spilleren med at komme hjem og løfte holdet, eller var man over the hill?

Der er kun medtaget spillere, som havde opnået et betydeligt antal kampe på førsteholdet før de skiftede væk.

Michael Krohn-Dehli, Andreas Maxsø, Mike Jensen og Rezan Corlu m.fl. kvalificerer sig derfor ikke til en plads på denne comeback-liste. Peter Møller vendte også kort tilbage som lejesvend fra spanske Oviedo i år 2000.

Klik her for at være med i ‘For Alle Os Med Brøndby I Hjertet!’ på Facebook sammen med 32.000 andre fans

Comeback-skalaen

⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ – Suverænt comeback til Vestegnen

⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ❌ – En rigtig god idé at vende hjem

⚽ ⚽ ⚽ ❌ ❌ – Godkendt med plads til forbedring

⚽ ⚽ ❌ ❌ ❌ – Man havde forventet mere

⚽ ❌ ❌ ❌ ❌ – Ham skulle man vist ikke have hentet hjem

Kim Christofte

Comeback-succes: ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽

En boheme-type af rang. Kim Christofte blev kendt for sit særlige korte tilløb ved straffespark og en personlighed, man ikke ser flest af i fodboldverdenen.

Lokeren fra Belgien var den første udenlandske klub til at skrive kontrakt med Kim Christofte. Brøndby IF lokkede dog spilleren hjem for et enkelt år, hvor han havde andel i klubbens første mesterskab i 1985.

Så gik turen udenlands igen, hvor schweiziske FC Wettingen og Kim Christofte til sidst blev så uenige om kontrakten, at han igen tog hjem til Danmark og denne gang spillede for OB.

Brøndby IF var dog ikke færdige med Kim Christofte, hvor han tog endnu en tørn og bl.a. var med til de succesfulde år under Morten Olsen.

Så fulgte EM i 1992 og det berømte straffespark, før udlandet atter kaldte i form af belgiske Lierse SK, inden karrieren lakkede mod enden i Ølstykke. En herre, der nåede vidt omkring i sin karriere.

Brian Chrøis

Comeback-succes: ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ❌

Den første fuldtidsprofessionelle fodboldspiller indenfor Danmarks grænser såmænd. Brian Chrøis var en hårdtskydende midtbanespiller, som kom til Brøndby fra Avarta allerede i 1980.

Den første tid i den blå/gule trøje gik med at spille Brøndby helt op i den bedste række. Efter et par år på øverste danske hylde og fine placeringer i ligaen, kaldte det sydlige Spanien i form af Granada CF.

Opholdet i Spanien bød på masser af varme – men knapt så stabil udbetaling af løn – så Per Bjerregaard hentede Chrøis hjem til Brøndby for en ganske kort bemærkning.

Derefter kaldte schweizisk fodbold og AC Bellinzona. Her faldt brikkerne bedre på plads, og det blev til to sæsoner med pæn succes i alpelandet. Brøndby hev dog i sommeren 1987 Chrøis hjem nok en gang.

Konkurrencen på holdet var på den tid meget skarp. Mesterskaber i både 1987 og 1988 samt pokaltitel i 1989 fulgte. Brian Chrøis forlod Brøndby ved udgangen af 1989, netop som Morten Olsen tiltrådte som tysk inspireret træner på Vestegnen.

Karrieren sluttede stille af i Helsingør IF. Brian Chrøis kan i øvrigt, som en af ganske få, prale med at have spillet på hold med både Finn, Michael og Brian Laudrup.

Claus Nielsen

Comeback-succes: ⚽ ⚽ ❌ ❌ ❌

Angriberen fra Kalundborg slog i første omgang til i Brøndby IF gennem årene 1984-1988, hvor man udviklede sig til en magtfaktor i dansk fodbold. Det blev der naturligvis lagt mærke til i det store udland.

Årets spiller i Brøndby i 1985 tiltrak sig interesse fra græske Panathinaikos, som skrev kontrakt med den farlige angriber. Her fulgte en sæson med begrænset succes, hvorefter turen gik videre til FC Twente i Holland.

Her scorede Claus Nielsen gennem to sæsoner igen masser af mål, men løb til sidst ind i en alvorlig knæskade, som satte sit præg på resten af karrieren.

Hjemkomsten til Brøndby IF fra 1991-1993 blev derfor en begrænset succes. Man savnede den træfsikre angriber, man havde haft så meget glæde af i 80’ernes storhedstid. Efter hele fem knæoperationer sagde Claus Nielsen stop som blot 29-årig.

Lars Olsen

Comeback-succes: ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽

Anføreren for EM-vinderne i 1992 spillede en vigtig rolle i Brøndbys første guldalder fra 1985-1991. Lars Olsen pakkede herefter støvlerne og tog først til tyrkiske Trabzonspor, hvor han spillede i en enkelt sæson.

Så blev det til tre et halvt år i schweizisk fodbold for først Seraing og dernæst FC Basel inden Lars Olsen lige nappede en enkelt sæson mere som rutineret herre for Brøndby IF i 1996.

Her nåede forsvareren at løfte trofæet for både vundet danmarksmesterskab og pokalturnering, inden støvlerne blev lagt på hylden ved udgangen af året. Og så kaldte trænergerningen.

Brian Jensen

Comeback-succes: ⚽ ⚽ ❌ ❌ ❌

Defensivspilleren skulle bruge et lejeophold i Helsingør, før han slog igennem i Brøndby IF. Siden gik det så godt, at Richard Møller Nielsen udtog ham til landsholdet, hvor han opnåede seks kampe.

Franske Stade Rennes slog til i 1994 og hentede Brian Jensen til klubben. Her fulgte nogle gode sæsoner og endnu en fransk klub på cv’et i form af AS Cannes, før Brian Jensen og familien mest følte for at vende tilbage til Danmark.

Brøndby IF stod klar til at byde spilleren velkommen hjem. Det blev til deltagelse i Champions Leagues gruppespil inden en drilsk hælskade tvang Brian Jensen til at indstille karrieren i 1999 som 31-årig.

Frank Pingel

Comeback-succes: ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽

Ansat til at score mål – og det gjorde Frank Pingel så i Brøndby gennem to perioder. Første gange fra 1989-1991, hvor 1860 München afslutningsvis så et lys i angriberen og hentede ham til Tyskland. Her står Pingel noteret for 20 kampe med seks mål til følge.

Så fulgte comebacket til Vestegnen fodboldflagskib, hvor træneren Ebbe Skovdahl godt kunne bruge en målfarlig herre oppe foran. Det gik fortrinligt med mål i cirka hveranden kamp. Derfor gik turen atter udenlands.

Tyrkiet kaldte – først i form af Bursaspor og siden Fenerbahce inden karrieren lukkede ned i franske Lille.

En frontløber af internationalt snit.

John ‘Faxe’ Jensen

Comeback-succes: ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽

Comeback-kongen over dem alle. ‘Faxe’ vendte nemlig ikke kun tilbage som spiller én gang – men hele to. Og det med kæmpe succes.

I sommeren 1988 kaldte tyske Hamburger SV, og ‘Faxe’ adlød. Det blev til en lærerig periode i tysk fodbold, som kastede masser af erfaring af sig. Noget endegyldigt gennembrud blev det dog ikke til, og ‘Faxe’ vendte hjem til Morten Olsens fremadstormende Brøndby-mandskab i starten af 1990.

Her fulgte to succesfulde år, som kulminerede da ‘Faxe’ ramte den lige i røven i EM-finalen i 1992 og herefter skulle tørne ud for de engelske giganter fra Arsenal.

Fire sæsoner og ét mål blev facit i England, inden Brøndby IF atter trak ‘Faxe’ hjem. Nu hed træneren Ebbe Skovdahl, og det blev opholdet ikke mindre succesfuldt af.

Mesterskaber i ’96, ’97 og ’98 blev sat ind på kontoen, inden ‘Faxe’ sluttede karrieren som spillende træner i Herfølge Boldklub og endnu et danmarksmesterskab i år 2000.

Bent ‘Turbo’ Christensen

Comeback-succes: ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ❌

Hyper målfarlige Bent ‘Turbo’ Christensen kom til Brøndby i 1987 og scorede kasser på samlebånd indtil Schalke 04 pungede ud for angriberen i 1991. Mange fans husker tydeligt de mange mål i UEFA Cuppen, som helt sikkert har banet vej for skiftet til Bundesligaen.

Olympiakos i Grækenland, Compostela i Spanien og til sidst Gençlerbirliği i Tyrkiet blev de andre udenlandske klubber som ‘Turbo’ nåede at repræsentere, inden Brøndby hev angriberen hjem i starten af 1998.

Her kendte målræven stadig vejen til netmaskerne, selvom der naturligvis var blevet slidt godt og grundigt på bentøjet i udlandsårene.

Bent ‘Turbo’ Christensen skiftede væk fra Brøndby til barndomsklubben Brønshøj i sommeren 2000, hvorefter karrieren langsomt fadede ud.

Mads Jørgensen

Comeback-succes: ⚽ ⚽ ⚽ ❌ ❌

Mads Jørgensen havde en stor andel i mesterskabet anno 2002, da han sikrede en vital udligning i Parken mod FC København på et kritisk tidspunkt sidst på sæsonen.

Skydegale Mads Jørgensen skiftede til italienske Ancona i sommeren 2003. Et ophold, der langt fra blev nogen succes. Et eksempel herpå er, at Mads Jørgensen på et tidspunkt stod anført som målmand på klubbens hjemmeside. Man havde vist svært ved at holde styr på de mange nytilkomne spillere.

Så gik turen til norske Stabæk inden anden periode i Brøndby, som varede fra 2004-2008. Skaderne tog desværre til i omfang, hvilket gjorde, at Mads Jørgensen ikke var en profil som tidligere.

Mesterskabet i 2005 blev dog sikret med Mads Jørgensen som en væsentlig del af løjerne. Mads Jørgensen sluttede siden karrieren i barndomsklubben AGF pga. vedværende knæproblemer.

Peter Madsen

Comeback-succes: ⚽ ❌ ❌ ❌ ❌

Manden, der engang gik under navnet ‘Magic’, var en sprælsk angriber med mange tricks i støvlerne under sin første periode i Brøndby. Peter Madsen var med i truppen til VM i 2002 – dog uden at komme på banen i Japan og Sydkorea.

Herefter tog det fart med en udlandskarriere i tyske Wolfsburg, Bochum og 1. FC Köln inden et kort lejeophold i engelske Southampton.

Tom Køhlert var atter træner for Brøndbys førstehold, da Peter Madsen vendte hjem i sommeren 2007. Desværre var magien forduftet, og det blev ikke til mange mål i den anden Brøndby-periode, som tilmed sluttede noget æreløst med en udlejning til Lyngby Boldklub.

Og så var der også en kedelig sag om nogle feriepenge, som gjorde en ende på kælenavnet ‘Magic’ fra fans af Brøndby IF.

Thomas Kahlenberg

Comeback-succes: ⚽ ⚽ ⚽ ❌ ❌

Franske AJ Auxerre hev fat i den tekniske boldbegavelse efter mesterskabet i 2005, hvilket efterlod et stort hul i offensiven. Thomas Kahlenberg fik herefter en lang udlandskarriere som også kastede ophold i tyske Wolfsburg og endnu et ophold i Frankrig – denne gang hos Evian – af sig.

Thomas Kahlenberg blev en af Thomas Franks bærende kræfter, da han vendte hjem i 2013. Herefter fulgte tre sæsoner med pæne præstationer. Nåede kun to kampe under Alexander Zorniger, da kroppen til sidst ikke ville lege med længere.

Når Kahlenberg ramte topniveauet var der klare paralleler at drage til en anden Brøndby-legende – selveste Michael Laudrup. Landsholdet havde også pæn glæde af 10’erens kvaliteter.

Stoppede karrieren i 2017.

Daniel Agger

Comeback-succes: ⚽ ⚽ ❌ ❌ ❌

Vendte hjem til Vestegnen efter en lang årrække i Liverpool FC. Opholdet blev desværre meget præget af skader. Daniel Agger var del af et comeback-trekløver med Thomas Kahlenberg og Johan Elmander, som aldrig rigtig levede op til de store forventninger.

Thomas Frank var træneren i starten af Daniel Aggers comeback, og det var måske ikke det bedste match. Forsvarsprofilen udtalte ihvertfald sidenhen, at de to ikke var lige enige om alle dele af trænergerningen.

Nåede knap to comeback-sæsoner i Brøndby inden han stoppede karrieren i 2016. Den fortjente status som blå/gul legende kan man dog ikke tage fra Daniel Agger.

Johan Elmander

Comeback-succes: ⚽ ❌ ❌ ❌ ❌

Den svenske angriber tog alle med storm i løbet af sine første to sæsoner i gult og blåt. Siden fulgte en lang karriere væk fra Danmark i Toulouse, Bolton, Galatasaray og Norwich inden Elmander atter trak i Brøndby-trøjen i 2014.

Der var måske ikke så meget at sige til, at Johan Elmander var blevet slidt efter alle strabadserne på øverste europæiske niveau. Det var desværre tydeligt, at svenskeren var et stykke over the hill, og en skygge af den unge angriber, der var stærkt medvirkende til The Double-triumfen i 2005.

Johan Elmander sluttede af i svenske Örgryte efter at have gjort comeback på Vestegnen fra 2014-2016.

Johan Larsson

Comeback-succes: ⚽ ❌ ❌ ❌ ❌

Den hårdtskydende højre back var vel Brøndbys vigtigste spiller i perioder. Spillet blev ofte lagt an på, at Johan Larsson skulle modtage bolden, når han kom susende frem fra forsvaret. Passede perfekt ind i Alexander Zornigers aggressive spillestil og blev helt naturligt valgt som anfører gennem en lang periode.

Efter det kiksede mesterskab i 2018 spillede Johan Larsson året ud i Brøndby, inden ønsket om et skifte væk fra Danmark blev indfriet, da franske Guingamp skrev kontrakt med power-backen.

Det skifte skulle Johan Larsson nok have holdt sig langt væk fra. Han nåede aldrig at blive en fast del af holdet og skiftede tilbage til Brøndby på en lejeaftale sidst på sommeren i 2019.

Hvorend man gerne havde set, at comebacket blev en succes, lykkedes det ikke at få den tidligere profil i fulde omdrejninger igen.

Brøndby IF valgte derfor ikke at skrive permanent kontrakt med Johan Larsson, som herefter vendte hjem til Sverige og Elfsborg.

Og sådan slutter den foreløbige liste over comeback-spillere i Brøndby IF. En liste, der nok skal blive udvidet med flere navne i fremtiden.