groundhopping

Groundhopping – Verdens bedste hobby

Groundhopping vinder mere og mere frem i Danmark. Kort fortalt går det ud på at se fodbold på masser af stadions rundt omkring i verden og opleve meget andet i samme forbindelse.

Fodboldrejser er et vidt begreb. Det kan både dreje sig om nøje planlagte – og bekostelige – ture til London, Barcelona eller Paris for at se de største stjerner på grønsværen.

Min erfaring er dog, at de sjoveste oplevelser ligger og venter på dig ude på de mindre stadions. Tager du til lavere rangerende fodboldkampe, får du en mere intim, nær og ægte fodboldoplevelse end på de store stadions i selskab med en masse andre fodboldturister.

Jeg har set fodbold på mange stadions – se listen nederst i artiklen. Mine fodboldrejser har både taget mig til Champions League på Camp Nou og sekundabold i Krakow – og jeg har elsket hvert eneste sekund.

Så er der stadionbold på programmet

Groundhopping giver oplevelser

Fordelene ved Groundhopping som rejseform er mange:

 • Du får set fodbold en masse steder, du ellers aldrig ville opleve.
 • Man oplever altid meget andet udover fodbolden, som også er en kæmpe oplevelse.
 • Hvis du er åben, vil du måde mange spændende mennesker. Fodboldfans elsker generelt at fortælle om deres klubber og vise deres stadions frem for turister på besøg.
 • Det er sjovt at planlægge rejser ud fra fodboldkalenderen.
 • Du får unikke oplevelser, som ikke kan gentages – noget andet end Big Ben eller Eiffeltårnet, som altid står og venter på dig. En fodboldkamp er altid unik.
 • Smag på det lokale stadionkøkken og der vil også vente dig kulinariske oplevelser. Pølse og øl serveres der som regel – men prøv endelig noget andet, hvis menuen tilbyder det.
 • Der er masser af ting at samle på, hvis du føler for det: Billetter, halstørklæder, trøjer osv.

Kort fortalt er der oplevelser for livet derude, som bare venter på dig. Du behøver ikke være fanatisk fodboldfan for at få nogle dejlige minder.

Groundhopping handler om så meget andet end dem inde på banen, der sparker til den lille runde.

De første groundhoppers var fra Storbritannien

Begrebet at groundhoppe – at rejse rundt til fodbold på stadions – tog sin begyndelse på de britiske øer i 70’erne.

Senere er tyskerne kommet rigtig godt med.

Hvis du rejser rundt til fodbold ude i Europa, er der næsten altid tyskere på stadion. Det er ikke fordi de nødvendigvis har et tilhørsforhold til nogle af holdene på banen. De er sikkert bare ude at groundhoppe og få nogle nye stadions – og oplevelser – på deres cv.

At rejse, se fodbold, drikke øl, spise god mad, opleve nye byer og lande, være sammen med venner, møde nye mennesker …

Hvor mange af de førnævnte ting kan du aldrig få nok af?

Det er bestemt ikke uden grund, at der bliver flere og flere groundhoppers iblandt os!

Til reserveligabold i Farum

Futbology – Den perfekte rejse-app

Groundhopping er som beskrevet den ultimative rejseform for fodboldentusiasten, der både holder af fodbold i stort og småt. Med app’en Futbology har du altid en fodboldkamp i nærheden.

Du opretter dig som bruger for et beskedent beløb pr. måned – derefter finder Futbology fodboldkampe til dig i nærheden eller helt op til 300km væk.

Der går hurtigt sport i at samle på stadions.

Du kan føje billeder til stadionbesøgene og ellers tage del i et fællesskab, der deler interessen for groundhopping. Man kan også tilføje venner, som tjekker ind på de samme stadions.

Måske kan I ovenikøbet aftale at drikke en øl sammen efter kampen? Nye venskaber opstår nemt ved hjælp af groundhopping.

Sådan gør du – En fodboldrejse tager form

Futbology-app’en gør det enormt meget lettere at planlægge groundhopping-ture – både hjemme i Danmark og resten af verden.

Prøv at sætte kompasnålen i en by, du aldrig tidligere har besøgt et par måneder fremme i tiden. Herefter dukker der fodboldkampe på alle niveauer op, som du kan blive tilskuer til.

Og så finder du flybilletter og hotel.

Sværere behøver det ikke at være – du har allerede de faste fikspunkter for din rejse. Alt det andet skal nok falde på plads omkring hovedingrediensen, som er fodboldkampene.

Husk i øvrigt på, at det ikke behøver koste alverden at være fodboldturist. Det er ofte kun de helt store kampe, der er udsolgte. Billetter til stadion kan du som regel vente med at købe, til du er ved stadion – eller dagen før.

Pas på uofficielle billetudbydere på nettet. Køb altid igennem klubben eller hos autoriserede forhandlere.

Der er i øvrigt mange andre sjove features i Futbology … Det letteste vil være, hvis du henter den nu og prøver dig frem.

Du får adgang til alle funktioner som betalt medlem – og det er ikke en pris, der kan skræmme en dedikeret groundhopper væk.

Med Futbology åbner du for en verden af fodbold

De vildeste Groundhoppers i verden

Groundhopping kan findes i mange varianter. Der er fodboldfans, der tager på rejse en enkelt gang eller to årligt og får krydset nogle nye stadions af.

Og så er der groundhopper-typen, som simpelthen bare ikke kan få nok.

Tjekker man ranglisten på Futbology har de højst rangerende groundhoppers over 5000 stadions på cv’et. Man har gjort det til et mål med livet at samle så mange stadionbesøg sammen som overhovedet muligt.

Missionen har bragt de vildeste groundhoppers til lande i hele verden. Det kan lyde meget fanatisk, men sandheden er, at disse typer har rygsækken fyldt op af så mange andre oplevelser end kun fodbold på stadions.

Det er umuligt at rejse rundt kun med fodbold for øje – sidegevinsterne vil komme til dig, uanset om du opsøger dem eller ej.

Brøndby - FC Nordsjælland
Med solen i øjnene på Vilfort Park

Groundhopping på Instagram

Der er meget godt at komme efter, hvis du kigger efter opslag om groundhopping på Instagram. Her lægges der nemlig et hav af billeder fra stadionbesøg op.

Det er næsten umuligt ikke at føle trang til at komme ud og opleve endnu mere fodbold, når det er bedst og mest ægte – nemlig live og på stadion.

Du kan finde opslag og billeder fra fodboldkampe i hele verden og der er gået sport i at fortælle om et væld af detaljer fra kampene.

Du får informationer om fx:

 • Stadionnavn
 • Land og by
 • Resultat
 • Billetpriser
 • Priser på øl og stadionmad
 • Antal tilskuere
 • Hvilken liga/række kampen blev spillet i
 • Vejrforhold
 • Dato og tid
 • Resultat
 • Målscorere
 • Gule/røde kort
 • Hvilket nummer stadion i samlingen det var

Kort sagt – alt, der kan fortælle noget om oplevelsen.

Med tiden bliver det også til et sjovt fotoalbum med minder og detaljer for groundhopperen selv. Den perfekte fodboldscrapbog.

Sådan kan et groundhopper-opslag på Instagram se ud

Facebook, hashtags og fællesskaber

Tjek gruppen “The Chicken Balti Chronicles” ud på Facebook og som hashtag på Instagram. Her får du virkelig groundhopping for alle pengene.

Du kan også stille spørgsmål om både stort og småt. Der er gode chancer for, at der er hjælp at hente fra erfarne groundhoppers. Du kan endda være så heldig at en sæsonkortholder hjælper dig med billetter til kampe, hvor alt ellers er udsolgt.

Groundhoppers hjælper hinanden og deler ud af deres oplevelser. Fodboldens globetrottere i et globalt netværk.

Her er en samling hashtags, som er gode at anvende og udforske, når det kommer til groundhopping:

 • #Thechickenbaltichronicles
 • #Againsmodernfootball
 • #Amateurfootball
 • #Groundhopping
 • #Groundhopper
 • #Nonleague
 • #Thebeautifulgame
 • #Whereisfootball
 • #Stadium
 • #Indehekken
 • #Soccerbible
 • #Herermitstadion
 • #Footballground

Twitter, Outside Write, Groundhopping Tours og Podcasts

Twitter er også godt med, når det kommer til opslag og delinger om stadionbesøg i hele verden. Der er et hav af interessante brugere at følge og interagere med, som ved en hel masse om at gå til fodboldkamp.

Lyt også til podcasten “Outside Write“, som er et sandt overflødighedshorn af guf for groundhoppers.

Du får rejseoplevelser, anbefalinger og masser af andet godt fra en fodboldverden, der er så meget mere end bare Messi, Ronaldo og Champions League.

Rejseselskabet Groundhopping Tours inviterer dig i øvrigt med til stadion- og fodboldoplevelser i hele verden, hvis du vil have den skræddersyede udgave.

Manden bag er Danmarks groundhopper nummer 1: Nicolai Bryde Nielsen med flere hundrede stadions på cv’et. Han præsenterer også masser af spændende indhold på Mediano i sin egen groundhopping-podcast.

Også du kan tage med på groundhopping-rejser, du aldrig vil glemme.

Brøndby 3-2 FC Nordsjælland
Dejlige Brøndby Stadion – men der er også meget andet at opleve derude

Min stadionsamling

Her får du en liste over min personlige samling af besøgte stadions – både i Danmark og udlandet. Der kommer forhåbentlig mange flere til i årenes løb.

Jeg har skrevet lidt om, hvad du kan forvente at opleve, hvis dine fodboldrejser tager dig fordi de omtalte stadions.

Min hukommelse er i øvrigt rigtig god, når det kommer til oplevelser i fodboldens verden – de mest interessante detaljer fra de besøgte kampe er derfor medtaget. Igen hjælper Futbology-app’en til med at holde styr på fakta.

 • Officielle stadions er dem, hvor et førstehold spiller sine hjemmekampe. Både kvinde- og herrefodbold tæller i min statistik. Et officielt stadion behøver således hverken have tribuner eller lysanlæg. Hvis et stadion siden er nedlagt – eller taget ud af brug – regner jeg det stadig med under officielle stadions.
 • Uofficielle stadions er dem, der ikke er opvisningsbane for et førstehold. Det er her, man typisk ser kampe i opstartsperioden før efterårs- eller forårssæsonen. Der findes efterhånden masser af kunststofbaner ved siden af stadions, som benyttes til uofficielle kampe.

Et officielt stadion kan altså ligeså vel findes i serie 6 som i Champions League – hvis du spørger mig.

Officielle stadions: 110 i 11 lande

Danmark

Brøndby Stadion

Debut: 23/11 1997 – Brøndby IF 1-0 AaB (Superliga)

Her har jeg set flere hundrede kampe. Og det vil jeg blive ved med, så længe jeg lever. Der har været triumfer og fiaskoer, kedelige kampe – og dem man ønskede, aldrig fik en ende.

Med tiden har jeg rykket mig fra en ståplads på Sydsiden forbi Øvre Sydsiden til en plads på langsiden. Sin plads til hver sin tid.

Er man vedholdende nok, skal der nok komme mange flere gyldne øjeblikke, som aldrig går i glemmebogen. De mest mindeværdige kampe har naturligvis været derby-sejrene – dem bliver man aldrig træt af.

Parken

Debut: 16/10 1993 – FC København 3-1 Brøndby IF (Superliga)

Danmarks nationalarena og hjemmebane for ærkerivalen – derfor et ambivalent sted at opholde sig.

Her har jeg været vidne til dejlige pokaltriumfer klædt i gult og blåt. Desværre er det også blevet til nogle derby-lussinger. Landskampe har jeg naturligvis også været tilskuer til en del gange.

Den bedste kamp med mig på lægterne var pokalfinalen i 2005, hvor FC Midtjylland efter forlænget spilletid blev sænket med 3-2 af Brøndby.

Jeg var endda så heldig at score selveste Maradonas autograf, da han spillede showkamp mod bl.a. Michael Laudrup her i 2006.

Right to Dream Park

Debut: 14/11 2004 – FC Nordsjælland 0-1 Brøndby IF (Superliga)

Engang hed det Farum Park og hjemmeholdet gik under navnet Farum Boldklub. Siden blev der anlagt kunstgræs, stadion fik et nyt smart navn og holdet blev døbt FC Nordsjælland.

Det er et svært sted for udeholdet at komme på besøg. FCN træner dagligt på kunstgræsset og er skarpe i de hurtige kombinationer. Det er tit en omgang indianerfodbold, man bliver budt på, når Brøndby er på besøg.

Vildeste kamp, jeg har overværet her, var 4-3-sejren til Brøndby i foråret 2018, hvor alt endnu så mere end lovende ud med blå/gule briller på.

Slagelse Stadion

Debut: Uvist – engang omkring år 2000.

Jeg er født og til dels opvokset i Slagelse – derfor er dette stadion meget særligt for mig. Det er ikke så få kampe med Slagelse Boldklub & Idrætsforening, jeg har været vidne til her på tribunerne.

Få en Harboe-øl – eller sodavand – her på stadion næste gang du er på de kanter. Hjemmeholdet spiller i dag i 2. division, men hed engang FC Vestsjælland og spillede på højeste niveau.

Det var rigtig stort, da Brøndby IF to gange var på besøg i Superligaen. En drøm, der gik i opfyldelse.

Smørum Stadion

Debut: 20/8 2016 – Ledøje-Smørum Fodbold 5-1 Karlslunde IF (Danmarksserien, Pulje 2)

Mit nuværende lokale stadion. Her gør Ledøje-Smørum Fodbold sig i Danmarksserien.

Stadionspeakeren Ole “Barca” Hansen er legendarisk. Der bliver ikke lagt fingre imellem, når begivenhederne på grønsværen får et par ord med på vejen. Det er forstadsidyl for alle pengene, når du tager plads på den enlige trætribune og ser de lokale drenge kæmpe for sagen.

Jeg har bl.a. været vidne til en lige ved og næsten-sensation i DBU Pokalen, hvor selveste Hobro fik kamp til stregen.

Lyngby Stadion

Debut: 23/4 2008 – Lyngby BK 2-2 Brøndby IF (Superliga)

Et klassisk dansk stadion, hvor der har været spillet et hav af legendariske kampe igennem tiden. Ja, engang fejrede Lyngby deres seneste mesterskab samme sommer som Danmark blev europamester.

Siden er der sket lidt af hvert, og Lyngby Stadion er da også blevet moderniseret og udbygget. De sagnomspundne stadionpølser smager dog stadig pragtfuldt her lidt nord for København.

Ballerup Idrætspark

Debut: 12/5 2018 – Ballerup-Skovlunde 2-1 Odense Q (Elitedivisionen)

Endnu et ret lokalt stadion for mig. Fusionen mellem Ballerup Boldklub og Kim Vilforts gamle Skovlunde IF har både et herrehold i Danmarksserien og – nogle gange – et kvindehold i Elitedivisionen.

Jeg har været heldig med godt vejr flere gange, jeg har slået vejen forbi disse intime rammer, som også går under kælenavnet “Gryden.”

Brøndby Stadion, Bane 2

Debut: Uvist – engang omkring år 2005.

Futbology samler alle kampe omkring Brøndby Stadion under denne betegnelse. Bane 2 er dog et helt lille stadion i sig selv med tribune og det hele.

Læg i øvrigt mærke til, at det er gamle sæder fra Brøndby Stadion, der har fået nyt liv her.

Her har jeg set kvindekampe fra Elitedivisionen, reserveholdskampe, træningskampe og U19-kampe. Tidligere havde Brøndby også et reelt andethold i Danmarksserien, hvor ikke så få senere stjernespillere slog sine folder.

Frederiksberg Stadion

Debut: 10/12 2013 – FC København U19 3-2 Real Madrid U19 (UEFA Youth League)

Frederiksberg Alliancen 2000 holder til på dette gamle stadion med kunstgræs som underlag. Du kan også være så heldig, at der bliver spillet interessante ungdomskampe.

På billedet ses Finland og Færøerne linet op til nationalsang før en U19-landskamp på en kold novemberdag.

Herlev Stadion

Debut: 4/9 2018 – Herlev IF 2-2 (2-4 e.str.) BK Marienlyst (Pokalturneringen)

Tag et smut til Herlev og se noget bold på kunstgræs. Her er ikke mange tilskuere, så der er ro til at slappe af imens du læner dig godt tilbage i sædet.

Herlev IF er klædt i blåt og ligeså er stadion med både blå sæder og løbebane. Du kan fx slå vejen forbi, når der er pokalbold på programmet. Det giver lige lidt ekstra nerve, at der skal findes en vinder på dagen.

Tingbjerg Idrætspark

Debut: 4/5 2013 – Brønshøj BK 1-2 FC Vestsjælland (1. Division)

Gode gamle Tingbjerg Idrætspark er altid et besøg værd.

Fansene af Brønshøj Boldklub forstår at skabe en festlig ramme omkring kampene. Du vil helt sikkert få en på opleveren – også selvom fodboldspillet på dagen måske ikke er særlig kønt.

Legenden Pelé lagde engang vejen forbi i anledning af en kampagne for at få OL til Rio. Den plan lykkedes som bekendt meget godt. Min egen plan om at få en autograf glippede desværre lige nøjagtig.

Stadion Vest

Debut: 4/8 2022 – B73 0-4 Hørsholm-Usserød IK (Pokalturneringen)

Fint anlæg i udkanten af Slagelse by. Humoristisk kaldes stadion også for Stadion Blæst – ja, gæt selv hvorfor. Der er ikke langt til hverken motorvej eller åbne marker, når man lægger vejen forbi her.

B73 er en klub med stor fokus på ungdomsfodbold. Der bliver lagt mange timer i det frivillige arbejde her. Klubhuset har sin egen charme og lægger grund til timevis af hygge på årlig basis.

Allerød Idrætspark

Debut: 20/10 2018 – Allerød FK 1-2 B1908 (Danmarksserien, Pulje 2)

Et dejligt åbent stadion med en lækker trætribune.

Vi er et lille stykke uden for Farum og meget langt fra Superligaen. Hovedstadsklubber på lavere niveau kommer jævnligt på besøg og oplever fordelene ved at have lidt mere plads om sig end på hovedstadens idrætsanlæg.

Få frisk luft og grøn udsigt for øjet, når du aflægger Allerød FK et besøg.

Avedøre Stadion

Debut: 2/9 2015 – Avedøre IF 0-3 FC Vestsjælland (Pokalturneringen)

Stadion er så meget sagt – her er nemlig ikke bare én lille tribune at sætte sig på. Jeg så FC Vestsjælland spille sig sikkert videre i pokalen her, inden konkursen ramte senere på året.

Vi er ikke langt fra Brøndby Stadion – rent geografisk altså. På banen er der milevidt, men derfor kan man nu godt snuppe sig en rask lille formiddagskamp her, inden turen går til Vilfort Park senere på dagen.

En god cykeltur fra indre København, og så er der Danmarksseriebold i Avedøre.

Hillerød Stadion

Debut: 27/9 2018 – Hillerød GI 1-4 Brøndby IF (Pokalturneringen)

Når der er prominent besøg fra store trækplastre som Brøndby og FCK, bliver der sat mobile tribuner op. Ellers er det ganske jordnære rammer her spilles i til daglig, hvor Hillerød GI frister en tilværelse omkring 2. Division.

Brøndby havde sit hyr med hillerødgenserne i 2018 men endte alligevel med at spille sig videre med overbevisende cifre på måltavlen.

Tårnborghallen

Debut: 10/10 2021- Tårnborg IF 0-10 Korsør IF 2018 (Serie 5)

Helt ude ved siden af forblæste marker nær Storebæltsbroen finder vi Tårnborg IF i landsbyen Halseby. Korsør er nærmest ‘større’ by og deraf kommer flere lokalopgør.

Der kan godt dukke flere håndfulde sportsentusiaster op, når egnens fodboldhold dyster på evner og vilje. Det er dog nærliggende at skifte til en af de mere konkurrencedygtige klubber inde i Korsør, hvis talentet rækker til det. Tårnborg IF kan derfor bedst betegnes som rugekasse for større lokale klubber.

Elverroad

Debut: 25/5 2021 – B. 1973, Herlev 2-3 Taastrup FC (Pokalturneringen)

Tæt ved Herlev Station og Herlev Hospital finder vi breddeklubben B. 1973, som virkelig har fodboldspillere i alle aldre rendende rundt. Man kan også præsentere en helt respektabel stadionbane med blå sæder i tre etager. 

Det er kunstgræs, så banen kan bruges i flest mulige timer pr. ude – uden at blive knoldet og nedslidt. En virkelig pæn beliggenhed i tæt befolkede Herlev. Herlig grøn oase midt i byen.

Horsens Stadion

Horsens - Brøndby - Bollespark

Debut: 26/8 2007 – AC Horsens 4-2 Brøndby IF (Superliga)

Vi kommer ikke udenom det. Absolut mit hadestadion nr. 1 i Danmark. Udover det ultimative bollespark i 2018, har jeg også oplevet endnu en nedslående kamp for Brøndby her på stadion med Tom Køhlert som træner og Peter Madsen på banen i sensommeren 2007.

Måske burde jeg bare holde mig langt væk i fremtiden.

Virum Stadion

Debut: 9/6 2021: Virum-Sorgenfri BK 3-3 (6-5) Vallensbæk IF (Pokalturneringen)

I hyggelige Virum finder vi selvfølgelig Virum Stadion og omkringliggende faciliteter, hvor der ikke kun spilles med fodbolde. Et samlingssted for byens sportsinteresserede yngre og ældre borgere. 

En jordvold i tre trin udgør ‘tribunen’ – og det er i grunden nok på disse kanter. Ellers kan man også læne sig op ad hegnet, hvis det er mere fristende.

Gladsaxe Stadion

Debut: 17/4 2013 – Akademisk BK 1-2 FC Vestsjælland (1. Division)

Her blev der også engang for sådan cirka mange år siden spillet Superliga-fodbold. Akademisk Boldklub har fostret mange boldbegavelser igennem årene, men det er ligesom om, at den gyldne åre er løbet noget tør.

Her er rigeligt med plads til de få fremmødte, når AB løber på banen – årene med Danmarks bedste træner, Christian Andersen, er long gone.

Odense Stadion

Debut: 31/10 2007 – Odense BK 0-0 (0-1 e.for.) Brøndby IF (Pokalturneringen)

Jeg mener, jeg har overværet tre 1-0-sejre ud af tre mulige til Brøndby på dette stadion.

En ung Daniel Wass på højre back står klart i erindringen i en pokalkamp, der gik i forlænget spilletid og endte – 1-0 til drengene i gul og blå på et mål scoret til allersidst af Kasper Lorentzen.

Det kunne være, man skulle gøre det til en fast tradition at aflægge Odense et visit, når der er fint besøg fra Københavns Vestegn.

Nymosen

Debut: 28/4 2018 – Gentofte Vangede IF 0-0 Vanløse IF (Danmarksserien, Pulje 2)

I Nymosen får du ægte københavnsk forstadsstemning. De ældre herrer på stadion kan stadig huske, hvordan bolden hoppede og dansede på den knoldede bane inden der – som så mange andre steder – blev anlagt kunstgræs.

Normalt spiller den lokale Gentofte/Vangede-fusion sine hjemmekampe her, men banen kan også blive lånt ud til andre klubber, hvis deres (græs)bane står under vand.

Valby Idrætspark

Debut: 23/5 2004 – BK Frem 1-3 Brøndby IF (Superliga)

Sydhavnen kan noget – (også) når det kommer til fodbold.

Frem er en af de helt store danske traditionsklubber. Godt nok er det nogle år siden, man har spillet med helt i toppen – men der er stadig masser af opbakning på tribunerne alligevel.

Når Brøndby en sjælden gang imellem kommer på besøg, er der fuld tryk under kedlerne og rockklassikere på lydanlægget.

Aalborg Stadion

Debut: 11/8 2019 – AaB 4-0 Esbjerg fB (Superliga)

De ældre stadions har det med at være placeret noget mere hyggeligt end de nyere, som ofte er praktisk anlagt nær motorvejsafkørsler.

Du skal komme i god tid, hvis du skal finde en parkeringsplads tæt på Aalborg Stadion. Herefter er det bare med at suge til sig af storbystemning i Nordens Paris, 9000 Aalborg.

Der er en hyggelig lille fanzone med live spillemand og pølser fra gasgrill. Og så er der blevet fejret fire danmarksmesterskaber her i området.

Ryparkens Idrætsanlæg

Debut: 30/4 2021 – FK Prespa 2-2 Bk. Viktoria (Serie 1)

Fodbold hvor S-togene kører forbi med korte mellemrum. Man kan se det som en charme eller lade være – men når der også er kamp på banen lige ved siden af, så vil vildfarne bolde forstyrre fra tid til anden.

Ellers er der i Ryparkens Idrætsanlæg mulighed for at dyrke lidt af hvert: Volleyball, håndbold, fægtning, tennis, beach soccer etc. You name it – they got it!

Der er både forbindelse ind til spændende København og resten af landet via motorvejsforgreningerne. Dette er et knudepunkt, hvor der spilles rigtig meget breddefodbold.

Birkerød Stadion

Debut: 7/8 2018 – IF Skjold Birkerød 2-2 (2-3 e.for) B.93 (Pokalturneringen)

En enkelt lille hvepsetribune i sort og gul er, hvad Birkerød Stadion trakterer sine besøgende med. Du kan selvfølgelig også tage plads blandt de mere hardcore fans på modsatte langside, hvis stemningen er til det.

Der er et stykke at gå fra parkeringspladsen, så ankom i god tid, hvis ikke du vil misse de første spark.

Vestamager Idrætsanlæg

Debut: 6/9 2019 – Tårnby FF 0-1 KFUM BK Roskilde (Danmarksserien, Pulje 1)

Man har udråbt sig selv til Vestamagers stolthed i Tårnby FF. Det skulle angiveligt have noget at gøre med en nabofejde med en anden klub i nærheden.

Her kan du nyde amagerkanerstemning i højeste potens og samtidig sidde på en enkelt mobil tribune på et stadion omgivet af flotte og høje træer.

Esbjerg Stadion

Debut: 28/9 2014 – Esbjerg fB 2-2 Brøndby IF (Superliga)

Et sted Brøndby IF ofte har spillet uafgjort. Man har også fået sine øretæver. En sjælden gang imellem er der endda hevet tre point med hjem i bussen – men det er nok ikke noget, man skal have for store forventninger til sker alt for ofte.

Vestjyderne er opsatte, når brøndbyerne kommer på besøg, og stadion vågner op til dåd. Her er, som altid, gang i den i Brøndby-svinget – så en tur til Esbjerg bør stå på enhver blå/gul to do-liste.

Nykøbing Falster Idrætspark

Debut: 20/10 2019 – Nykøbing FC 0-5 FC Fredericia (1. Division)

Den tidligere landsholdsspiller Claus Jensen har gjort et stykke arbejde for at banke sin hjemstavns fodboldhold op til højere standarder. Missionen er nok ikke helt fuldført, før der kan skrives Superliga på cv’et – men 1. Division smager da trods alt lidt af fugl.

Her er ikke andet topfodbold i den umiddelbare nærhed, så Nykøbing FC har samlet den sportsinteresserede lokalbefolkning om et fælles projekt.

Spraglehøj Idrætsanlæg

Debut: 26/5 2021 – Jyllinge FC 3-2 Måløv BK (Pokalturneringen)

Nær både Roskilde og Ølstykke, vand og åbne marker, finder vi lille Jyllinge, hvor byens førende fodbolddrenge byder op til dans på Spraglehøj. 

Den lille, smadrede mobile tribune med 12 sæder er hele turen værd. Den kan rykkes, så den er placeret bedst muligt i forhold til begivenhederne på banen. Du kan dog også bare tage plads på løbebanen – som de fleste lokale gør. 

Herstedøster Stadion

Debut: 28/5 2021 – Herstedøster IC 3-1 Liria FK (Sjællandsserien, oprykning)

En virkelig perle af et anlæg, som kun kan anbefales for lidt. Omgivelserne i sig selv siger spar 2. Du kan fx trave en tur op på nærliggende Herstedhøje og se ud over København og mange kilometer i alle retninger. 

Klubhuset bygget i præriestil er også et visit værd. Jo, de forstår virkelig at hygge sig i Herstedøster. Man forstår godt, hvis det er en klub, der holder på medlemmerne i mange år.

En idyllisk oplevelse af de store, hvis du kommer cyklende helt inde fra larmen i indre by.

Capelli Sport Stadion

Debut: 25/9 2019 – HB Køge 1-0 Nykøbing FC (Pokalturneringen)

Puha, det kan blive koldt her på stadion med en kold blæst ind fra vandet. Det tidligere Køge Stadion er nu erstattet af denne nyere model med praktisk kunstgræs, hvor bolden aldrig tager et skævt opspring.

Herfølge Stadion og mesterskabsfejring i år 2000 synes uendeligt langt væk, når man ser fusionen HB Køge folde sig ud på granulaterne.

Randers Stadion

Debut: 21/7 2019 – Randers FC 2-2 Brøndby IF (Superliga)

Det er flotte og naturskønne omgivelser, man bliver budt velkommen i, når man nærmer sig Randers Stadion. Var der nogen, der sagde Randers Regnskov?

Når Brøndby kommer på besøg en til to gange årligt, kommer der gang i den blandt hjemmeholdets fans. Et ellers lidt stille stadion rejser sig og hepper byens drenge på vej.

Aarhus Stadion

Debut: 23/7 2005 – Østjysk 0-4 FC Barcelona (Opvisningskamp)

Den forbandede løbebane … Aarhus fortjener bedre.

Byens hold er altid god for en overskrift og opbakningen er i top. Hvis man spillede kontinuerligt med i toppen af Superligaen, ville man også på fansiden for alvor kunne sætte trumf på.

Når AGF stikker næsen frem, er der altså gang i den på byens stadion. Det er der selvfølgelig også, når Brøndby kommer på besøg med stemning, bål og brand.

Jeg så selveste FC Barcelona to gange på denne bane i 2005. Ronaldinho var desværre ikke taget med, men til gengæld gjorde Flemming Povlsen comeback, da han stillede op for showholdet Østjysk.

Hobro Stadion

Debut: 11/8 2019 – Hobro IK 0-2 Brøndby IF (Superliga)

Ude i en skov ligger Hobro Stadion. Det ved enhver Brøndby-fan, for Frederik Holst udtrykte sine frustrationer på legendarisk vis i kølvandet på endnu et smerteligt nederlag i det nordjyske.

Da jeg aflagde visit her på stadion, var der hjemmebag fra de lokale fodboldpiger på menuen. De samlede ind til en social tur til Gran Canaria. Og man kan jo ligeså godt støtte en god sags tjeneste, når man har muligheden.

Emdrupparken Idrætsanlæg

Debut: 24/8 2019 – KFUM BK 0-0 Greve (Danmarksserien, Pulje 2)

Her skal du slet ikke tænke på at betale entré. Spejderdrengene fra KFUM BK spiller nemlig sine hjemmekampe i den offentligt tilgængelige Emdrupparken.

Du lige slå et smut forbi lidt bold fra Danmarksserien, hvis du alligevel er ude at lufte barnevognen en lørdag middag. Der findes ingen tribuner her i parken, til gengæld kan du tage plads på et bænkesæt og nyde en grillet pølse med øl eller vand til.

Og husk så lige paraplyen, hvis skyerne truer i horisonten. Det er ikke altid, man kan finde ly under parkens træer.

Fælledparken

Debut: 18/8 2020 – Handelsstandens BK 1-4 Dragør BK (Københavnsserien)

Der er Danmarks nationalstadion – Parken – øverst i hierarkiet. Derefter kommer Østerbro Stadion, hvor traditionsklubben B.93 spiller sine hjemmekampe.

Så følger kunstbanen, som ligger et stenkast fra de to førnævnte stadions. Her tager bl.a. Handelsstandens Boldklub og Boldklubben Skjold imod sine modstandere – foruden en lang række andre hold, der låner denne centralt beliggende bane.

Udover de nævnte stadions, kan du følge lavt rangerende klubber og motionister gøre sig med den lille runde diverse steder i Fælledparken, som bare stinker af fodbold og hygge på en varm sommerdag.

Frederikssund Stadion

Debut: 17/8 2019 – Frederikssund IK 3-1 KFUM BK (Danmarksserien, Pulje 2)

Naturskønne Frederikssund kan skam også byde på fodbold i gule og blå farver. De helt små mobile tribuner er altid et billede værd, og dette stadion byder på en af de virkelig charmerende af sin slags.

Oplev nogle af byens helte inden Københavnske klubber slår en klo i dem – for længere væk er Frederikssund trods alt ikke.

Gentofte Stadion

Debut: 13/5 2018 – Hellerup IK 2-1 Odder IGF (2. Division, nedrykning)

Gentofte Stadion blev engang brugt til kæmpekoncerter og europæiske kampe med B1903. Ja, selveste Bayern München fik engang enden på komedie her. Spørg bare Søren Lerby om det.

Nu om dage er her anlagt kunstgræs, og stadion danner ramme om kampe med det teknisk anlagte Hellerup IK. Det er ikke så få bolde, der bliver rullet under fodsålen her på plastikken.

På hovedtribunen er det i øvrigt et bedårende syn, når en flok af byens ældre bliver linet op til søndagsbold.

Glostrup Idrætspark

Debut: 26/8 2018 – BK Avarta 0-1 B.93 (2. Division Øst)

Det gamle Glostrup Stadion har for år tilbage budt indenfor til kampe på højere dansk niveau, end det gør i dag. Glostrup FK frister i skrivende stund en tilværelse i Københavnsserien.

Jeg kunne dog sætte mit første kryds ud for dette stadion, fordi BK Avarta i en periode lånte det som hjemmebane, da deres græstæppe ikke egnede sig til leg og boldspil.

Greve Stadion

Debut: 15/8 2018 – Greve 0-4 FC Roskilde (Pokalturneringen)

Der er masser af muligheder for groundhopping i Københavnsområdet. De store fusioner har ikke for alvor slået igennem – og tak for. Det giver nemlig meget mere at rive i for stadion- og fodboldentusiaster.

Greve Stadion har, som så mange andre stadions med sekundabold på programmet, rigeligt med plads til sine få besøgende.

Og så er der bare noget over en stadionindgang, der ikke lader tvivl tilbage om, hvor man befinder sig i verden.

Herfølge Stadion

Debut: 4/4 2010 – HB Køge 1-2 Brøndby IF (Superliga)

Tænk, at Herfølge Boldklub blev dette årtusinds første danske mestre. Herfølge Stadion dannede efterfølgende ramme for CL-kvalifikationskampe mod Rangers fra Glasgow.

Året efter mesterskabet rykkede man så ned, og John Faxe måtte erkende, at der ikke er langt fra succes til fiasko i fodboldens verden.

Jeg nåede at opleve topfodbold på stadion i Herfølge en kølig forårsdag i 2010. Brøndby spillede dårligt, men hev alligevel sejren i land. Kort tid forinden var Kent Nielsen blevet overrakt en ikke helt uventet fyreseddel.

Herlufsholm Stadion

Debut: 18/10 2019 – Herlufsholm GF 2-4 Slagelse B&I 2 (Sjællandsserien, Pulje 2)

Pludselig var det 5. bedste danske fodboldniveau også at finde på Futbology, og så suser man da afsted til en kamp på Herlufsholm Stadion en regnvåd og kold aften i oktober.

Jeg havde været der før, men det var da jeg selv spillede fodbold som drengespiller i det Vestsjællandske.

Toget kører tæt forbi, så spillerne må til tider råbe ekstra højt for at meldingerne når frem til rette vedkommende.

Holger Danske Arena

Debut: 5/9 2020 – Dragør BK 4-1 Hvidovre IF II (Københavnsserien)

Tag cyklen helt ud til Dragør og oplev, hvordan Amager pludselig skifter til små hyggelige landsbyer. Der er højt til himlen og god plads til udendørs idræt i den friske luft.

Hvis kampen befinder sig i en kedelig fase, kan man altid skifte over til at være flyspotter. Kastrup Lufthavn ligger nemlig ikke langt væk – så der er tæt udsyn til både lettende og landende fly.

Dragør BK er en af flere amagerkanske fodboldklubber på et semihøjt niveau. FC Amager er aldrig blevet til noget, men fusionen ligger lige til højrebenet med klubberne Fremad Amager, Tårnby FF, Dragør BK og Kastrup Boldklub indenfor en overskuelig afstand.

Men Gud forbyde, at en samling af holdene på Amager nogensinde finder sted – et mareridt for enhver groundhopper. Lad os bevare de små uafhængige klubber, så der er mere at rejse rundt og opleve.

Grantofteparken

Debut: 5/6 2021 – Grantoften IF 2-0 Ejby IF 1968 (serie 4)

I udkanten af Ballerup finder man nogle kæmpe boligblokke omkranset af flot natur og en fodboldklub ved navn Grantoften IF. Her er der pæn tilslutning – især når vejret er godt. 

Efter kampen kan man passende træde hårdt i pedalerne og komme endnu længere ud i det flotte danske landskab. Udkantskøbenhavn fra sin pæneste side.

Hundested Stadion

Debut: 16/8 2020 – Hundested IK 1-2 Vallensbæk IF (Sjællandsserien, Pulje 1)

Hop en tur i bølgen blå – både før og efter kampen. Specielt på en varm sommerdag kan du få en ret unik stadionoplevelse i den lille havneby i Nordsjælland.

En god groundhopping-tur inkluderer en masse andet end bare fodboldkampen. Hundested tager sig virkelig flot ud med sol fra en skyfri himmel. De lokale drenge sveder for sagen – selv når termometret viser tæt på 30 grader, og banen er hård som granit.

Der er Wiibroe-pilsnere på flaske for 15 kroner og du kommer ind for den nette sum af 20 kroner – hermed er du sikret en lokaloplevelse af de store.

Holbæk Sportsby

Debut: 29/9 2019 – Holbæk 3-1 Hillerød GI (2. Division Øst)

Holbæk Sportsby var knapt færdigbygget, da jeg kiggede forbi. Placeret lidt udenfor byen, omgivet af åbne marker, var det derfor ikke overraskende, at det var en blæsende fornøjelse på det ret åbne stadion.

I pausen kan man heldigvis gå indenfor og varme sig i det tilstødende kompleks med både squash, svømmehal og håndbold for de mindste. I Holbæk har man samlet al sport i én herlig pærevælling.

Har man ikke held med fodbolden, skifter man da bare over til en ketsjersport.

Mimersparken

Debut: 4/6 2021 – Nørrebro FF 2-2 Nordhavn FC (serie 2)

Mimersparken ligger klos op af den mere kendte Mjølnerparken. Her spilles der breddefodbold på kunstgræsset, så det batter. Det er ikke altid de mange legende børn holder sig ude fra banen – men det må man tage som en del af charmen. 

En tårnhøj ungdomsboligblok tjener som et fallossymbol, man ikke kan undgå at blive en smule betaget af undervejs i kampen. 

Husumparken

Debut: 4/7 2020 – Husum Boldklub 1-1 BK Skjold (Københavnsserien, oprykning)

Der er noget specielt over fodbold på okay højt niveau i offentlige parker. Det er ligesom om, at kondiløberne lige kigger en ekstra gang på det skue, der møder dem på deres sædvanlige motionstur rundt i nærområdet.

I Husumparken spiller man på kunstgræs som i så mange andre idrætsanlæg i København. Mudder på knæene og rens af støvlerne er blevet afløst af gummigranulater i massevis.

Husum Boldklub nyder solid lokal opbakning fra villavejene i området. Du skal komme i god tid, hvis du skal få plads på jordvoldene med mest udsyn på hjemmeholdets baneside.

I regnvejr står der nogle velvoksne træer, man kan søge i ly under. Det samme gælder i øvrigt, hvis solen bager ned fra en skyfri himmel.

Lillevang Idrætscenter

Debut: 31/8 2019 – KFUM BK Roskilde 1-1 Ballerup-Skovlunde (Danmarksserien, Pulje 1)

Man kan både støde på et KFUM-hold fra København, og så dem her fra Roskilde, som spiller sine hjemmekampe på et charmerende lille stadion med tribune, lydanlæg og hvad, der eller hører sig til.

Tag plads blandt de frasorterede spillere på tribunen og hør dem brokke sig over deres holdkammeraters knoldesparkeri. I midten af tribunen sidder så bænkevarmere og den øvrige stab adskilt fra os betalende gæster og eventuelle gratister.

Ishøj Idrætscenter

Debut: 28/9 2019 – Ishøj IF 5-0 KFUM BK (Danmarksserien, Pulje 2)

En herlig lille afstikker fra de sædvanlige klubber på næsthøjeste niveauer. Ishøj IF har en høj koncentration af danskere af anden etnisk herkomst, og det kommer til udtryk, når man aflægger Ishøj IF et besøg.

Der er ikke fadøl og pølser til salg. Til gengæld gjalder etniske toner udover stadion, når spillerne indtager banen. Ishøj IF har gjort et stort nummer ud af at samle spillere op, som af den ene eller anden grund er faret vild i deres klubber langt højere oppe i systemet.

Det skal blive spændende at se, hvad man kan drive det til i denne lille klub på den Københavns Vestegn. Godt nok fik man ikke indfanget Nicklas Bendtner, men en god portion omtale blev det også til ved den lejlighed.

JYSK Park

Debut: 21/7 2019 – Silkeborg IF 0-3 AC Horsens (Superliga)

Superligaens plastikbane nummer 2.

FC Nordsjælland kom først, og så fulgte Silkeborg IF trop nogle år senere. Silkeborg smager måske ikke helt så meget af hurtige kombinationer hen over plastikstråene, men der er heldigvis tid til at forbedre sig.

Folkene bag JYSK Park har regnet den ud, da man har indsat sæder i alle regnbuens farver. På den måde kan man snyde øjet til at tro, at der er mange flere vindjakker til stede, end der i virkeligheden er.

Karlslunde Stadion

Debut: 3/8 2019 – Karlslunde IF 1-1 Avedøre IF (Danmarksserien, Pulje 2)

Et idrætsanlæg i det grønne med den mindst tænkelige og samtidig overdækkede tribune. Stadions cafeteria er egentlig også et besøg værd i sig selv.

På banen slås drengene fra Karlslunde med de omkringliggende klubber. Der er altid gang i sagerne, når de ofte ganske unge spillere triller bold.

Herning Stadion

Debut: 28/9 2014 – FC Midtjylland 1-0 FC Vestsjælland (Superliga)

Et stadion, der vel egentlig er ret småt i forhold til klubbens ambitioner om dansk meddominans og europæisk deltagelse i det fineste selskab. Det ville godt nok være ærgerligt at få Real Madrid på besøg og gå glip af en formue pga. den lave kapacitet.

Ellers kan man vel altid låne Aarhus Stadion, hvis man spørger pænt om lov? Med mindre de da også gør dig i Champions League samme aften.

Er du til ulvehyl og præriestemning på den midtjyske hede, så er MCH Arena noget lige for dig.

Nye Helsingør Stadion

Debut: 11/10 2019 – FC Helsingør 7-0 Skovshoved IF (2. Division Øst)

Helsingør har ambitioner om at spille med højt oppe i det danske ligasystem. Derfor måtte man selvfølgelig bygge et nyt og moderne stadion med kunstgræs.

Det kørte også meget godt på banen, da jeg aflagde mit første besøg. Nuvel, billetprisen lød på 100 kroner for en kamp i 2. Division – absolut i den høje ende. Men stadion skal jo også finansieres.

Og så kunne det korte tribunetag altså ikke redde størstedelen af siddepladserne fra at blive våde i styrtregnen. Paraplyer måtte man pænt aflevere i indgangen – man ved jo aldrig, om de vil blive brugt som kasteskyts, hvis dommeren skulle have en mindre god dag på kontoret.

Opvisningsbanen i Valby Idrætspark

Debut: 19/9 2020 – Vigerslev BK 1-2 Hvidovre IF II (Københavnsserien)

Denne opvisningsbane med to små trætribuner ligger klods op af stadion, hvor BK Frem spiller sine hjemmekampe.

I skrivende stund er der ikke færre end fire hold, der har officiel hjemmebane her: Fremad Valby, FC Udfordringen, Politiets IF og Vigerslev BK. Det er derfor ikke for meget sagt, at der er et vist slid på græsbanen.

Bryder man sig ikke om kampen på opvisningsbanen, kan man altid finde flere andre kampe at hygge sig med. Valby Idrætspark er et knudepunkt for københavnsk breddeidræt.

Hvidovre Stadion

Debut: 28/8 2013 – Hvidovre IF 2-1 Brøndby IF (Pokalturneringen)

Der var engang, hvor Hvidovre IF var med helt fremme, hvor det er rigtig sjovt i dansk fodbold. Det seneste mesterskab finder vi dog helt tilbage i 1981, og det ligger ikke ligefrem i kortene, at det vil ske igen foreløbig.

Til gengæld ligner stadion nogenlunde sig selv. Rygtet siger endda, at Peter Schmeichels kraftige røst stadig giver ekko fra dengang, han tronede imellem stængerne her på græsset.

Der er masser af historie gemt på dette stadion, og man føler sig sat en del år tilbage i tiden, når man lægger vejen forbi.

Næstved Stadion

Debut: Uvist – men Slagelse B&I vandt vist nok med 4-0 over Næstved i 2003.

Jeg er født i Slagelse, og har derfor rivaliseringen med naboerne fra Næstved inde under huden. Det var derfor en mindeværdig dag, da Slagelses fineste fodboldhold tog herfra med en mindeværdig sejr på hele 4-0 (mener jeg, den sluttede.)

Næver er en slumrende størrelse, som tidligere har gjort sig i Superligaen med besøg af Brøndby IF, AGF og alle de andre.

Riisvangen Stadion

Debut: 10/8 2019 – Aarhus Fremad 1-1 Dalum IF (2. Division Vest)

Var der nogen, der sagde kultklub og kultstadion?

Riisvangen er et legendarisk stadion i Aarhus, som engang i 90’erne endda lagde græs til derby-kampe mod Champions League-kandidaterne fra Aarhus Gymnastikforening.

I dag er det noget mere beskeden modstand, der kommer på besøg. Til gengæld koster det gratis at komme ind. Penge sparet kan passende bruges på øl fra hanen og lidt sprødt til ganen også.

Rishøj Stadion

Debut: 11/8 2020 – Køge Nord FC 0-3 IF Skjold Birkerød (Pokalturneringen)

Beliggende lige ved afkørsel 32 er det enormt nemt at slå vejen forbi klubben, der tidligere gik under navnet Rishøj Boldklub. Nu om dage er Køges nordlige bydel i klar vækst, så hvorfor ikke også navngive den lokale fodboldklub derefter?

Der er gratis adgang og høje træer, der visler i vinden – når der altså er blade på grenene. Et rigtig hyggeligt idrætsanlæg beliggende side om side med motorvejen. Du får altså både natur og brummende trafik i samme ombæring.

Og så spilles der naturligvis også fodbold på disse kanter. Læn dig op ad det gamle rækværk hele vejen rundt om banen og se de lokale helte folde sig ud med den lille runde.

Roskilde Idrætspark

Debut: 5/8 2018 – FC Roskilde 0-3 FC Fredericia (1. Division)

Roskilde kan byde på andet end vikingemuseeum og festival.

Der var falkonershow før kampen, da jeg besøgte Roskilde Idrætspark for første gang. Ørnen fløj fra tribune til tribune, men siden fik man stryg på græsset af nogle stærke jyder.

Matchfixing og en truende konkurs har der også været forlydender om i FC Roskilde. Man må håbe, at man en dag får så meget styr på biksen, at det kan handle om fodbold og intet andet.

Skovshoved IP

Debut: 11/8 2018 – Skovshoved IF 1-2 B.93 (2. Division Øst)

Skovserne er en traditionsklub, men kan ikke præsentere sine besøgende for bare ét enkelt frønnet bræt at slå sig ned på. Banen er dog forsvarligt hegnet ind af en snor, som selv den mest ihærdige baneløber skal stramme sig an for at forcere.

Eiffel 65 og deres udødelige Blue (Da Ba Dee) lyder fra højtalerne, når Skovshoved løber på banen. Hvor længe vil man mon vil fortsætte med dén tradition?

Skinderskovgård

Debut: 24/10 2020 – Liria FK 2-3 Herstedøster IC (Sjællandsserien)

På Klausdalsbrovej 500 i Herlev ligger et idrætsanlæg, hvor der bliver spillet en del breddefodbold. En af de klubber, der tørner ud her, er Liria FK.

Klubben blev stiftet i 1989 af herboende albanere og markedsfører sig under mottoet ‘Albanske værdier og dansk mentalitet’. Liria betyder i øvrigt ‘frihed’ på albansk.

Du har absolut frihed til at besøge dette hyggelige stadionanlæg, hvor der godt nok ikke er skyggen af tribuner – men til gengæld pænt besøg af venner af klubben. Liria har en ambition om at komme længere op i rækkerne, og det skal blive spændende at følge dem.

Skælskør Stadion

Debut: 18/9 2021 – Skælskør B&I 5-2 Raklev GI (Serie 3)

Stadion nummer 100 i min samling!

Dette skarpe hjørne blev rundet kort efter flytning til Skælskør – bopæl 700 meter fra stadion.

Patina er der nok af på dette gamle anlæg. Liv og glade dage ligeså. De lokale bakker op, selvom niveauet ikke er som i de gode gamle dage, hvor Erik Rasmussen huserede som træner i Danmarksserien.

Tag et smut forbi, hvis du alligevel befinder dig i området. Skælskør byder på både skov, strand, havn, hyggelig bymidte – samt masser af fred og ro.

Solrød Stadion

Debut: 22/8 2020 – Solrød FC 2-1 Fredensborg BI (1. Division, kvinder)

Der er rigtige kul på grillen, når man besøger Solrød Stadion – og ikke endnu en gasgrill, som ellers vinder mere og mere frem. Et klart plus for alle, som ynder at sætte tænderne i en ægte, branket fodboldpølse.

Her på stadion er der ingen tribuner. Man må stå eller sidde langs gelænderet, som adskiller tilskuerne fra banen. Kamppladsen er flot pyntet med høje træer hele vejen rundt, og det lille cafeteriahus hører til de flottere af slagsen.

I skrivende stund spiller kvinderne i næstbedste række, mens herrerne gør sig nede i Sjællandsserien. Derfor må hankønnene nok lægge ører til ikke så drillende kommentarer, når der er sæsonafslutning i Solrød FC.

Lerpytter Stadion

Debut: 29/3 2018 – Thisted FC 1-1 FC Fredericia (1. Division)

Thisted byder på masser af flot natur for øjet og en strid vind ind fra vest. Du skal ikke være en tøsedreng for at tilbringe et par timer her på stadion.

Helt oppe i Thy spilles der naturligvis også fodbold, så det batter. Der var faktisk et par uger i toppen af 1. Division, hvor man drømte hede drømme, der ellers slet ikke ligger til folket her på egnen.

Siden blev der da også modvind for projekt Thisted FC med en mere middelmådig placering i danmarksturneringen til følge.

Stadion Genforeningspladsen

Debut: 1/11 2019 – BK Union 2-3 Frederikssund IK (Danmarksserien, Pulje 2)

BK Union kandiderer vel meget godt til titlen som kultklub. Man har hjemme i Københavns Nordvestkvarter – og her kan det godt gå livligt for sig.

Stadion Genforeningspladsen kan ligefrem få besøg af en sur og træt nabo, som invaderer banen for at fortælle, at han er træt af larmen.

Da jeg kiggede på, lykkedes det ham dog ikke at få fløjtet kampen af i utide – men ingen var længere i tvivl om, at det ikke er alle naboer, der holder af fans med megafoner i et tæt bebygget boligområde.

Det er jo det, jeg siger – de sjoveste oplevelser ligger tit og venter på dig ude på de små stadions …

Jonstrupvangvej

Debut: 6/6 2021 – FC Jonstrup 3-4 Farum BK (Serie 5)

Så småt som det kan gøres. Jonstrup FC byder på et skur som klubhus og en enkelt 11-mandsbane. Så har man ligesom det, der skal til. Områdets unge drenge konkurrerer i de laveste rækker – og gør det med stor kampgejst. 

Omkring stadion kan du endda være heldig at høre små geddekid, der kalder på mad. Jonstrup er beliggende i særdeles smukke og landlige omgivelser. Du kan også besøge den nærliggende og nedlagte Jonstrup Flyveplads, hvis du alligevel er godt i gang med udforskningen.

Stenløse Stadion

Debut: 9/6 2018 – Stenløse BK 0-2 Herlev IF (Danmarksserien)

Der er løbebane omkring fodboldbanen i Stenløse. Til gengæld er der også jordvolde, så man alligevel kan danne sig et anstændigt overblik.

Og så kan det blive varmt i Stenløse – så varmt, at jeg engang så både sol, måne og stjerner, før jeg fik frekventeret baren endnu en gang.

Hvis du kommer fra København, cykler du bare lige ud af Frederikssundsvejen, indtil der står Stenløse på byskiltet. Tager du turen en forårsdag, er du garanteret både gule og grønne marker, når du kommer et stykke derudad.

Himmelev Idrætspark

Debut: 12/5 2021 – Himmelev-Veddelev BK 2-4 Herlufsholm GF (Pokalturneringen)

Lige i udkanten af Roskilde finder vi Himmelev og et dejligt stort idrætsanlæg med alt, hvad dertil hører. Førsteholdet spiller på opvisningsbanen omkranset af gamle træbander med enkelte reklamer fra lokale annoncører. 

Det er dansk, det er lokalt – og det er super dejligt. Der er sikkert kampe med både unge, gamle og kvinder i gang, hvis klubbens førstehold ikke lige er sagen. Et oplagt mødested for byens borgere.

Sundby Idrætspark

Debut: Uvist – det var med Fremad Amager, der havde Brøndbys andethold på besøg i 2007, mener jeg.

Amager er en fodboldø – ingen tvivl om det. Man råder endda over Fremad Amager, som endnu er ubesejret i Europa, som et skilt så nydeligt gør opmærksom på ved stadion.

Måske har det lidt at gøre med, at man aldrig har deltaget i Europa Cuppen?

Frank Arnesen og Søren Lerby fandt hinanden på disse baner. Hvis du har læst klassikeren Fodboldenglen, vil du også kunne nikke genkendende til mange af vejnavnene herude.

Sundby Idrætspark er i øvrigt ganske velbesøgt og stemningsfuldt – også selvom man efterhånden er kommet længere og længere væk fra at spille sine hjemmekampe søndag formiddag.

Svogerslev Idrætspark

Debut: 9/9 2020 – Svogerslev BK 3-5 Fredensborg BI (Pokalturneringen, kvinder)

Hyggelig breddeklub lidt udenfor Roskilde. På anlægget finder man både en oplyst kunstgræsbane, opvisningsbane med overdækket trætribune og barakker til omklædning.

Det kan nok være, der bliver bakket op, når kvinderne trækker et hold fra 1. Division i pokalturneringen. Man skal møde tidligt op for at få plads på bagerste række på den lille tribune.

Det er altid hyggeligt, når man føler at der bliver lagt kærlighed i klubberne rundt omkring i Danmark.

Sandet Stadion

Debut: 17/4 2021 – Kr. Værløse IF 2-5 FC Whop en Dei 2 (Serie 4)

I lille og idylliske Kirke Værløse finder man Sandet Stadion, hvor de lokale helte byder på fodbold i de nedre serier. Man skulle være et skarn, hvis ikke man tager på udflugt i de landlige omgivelser før eller efter kamp her i området.

Faciliteterne tillader, at man enten tager ophold på bænkene i højde med banen – eller også finder man op på de dyre pladser på klubhusets førstesal, hvor en træterrasse giver suverænt overblik.

Der er så dejligt ude på landet.

Haderslev Stadion

Debut: 27/9 2014 – SønderjyskE 1-1 FC København (Superliga)

Engang hed de stadig Haderslev Fodboldklub og var det suverænt dårligste hold i Superligaen nogensinde. Nu om dage er der vel ikke længere nogen ved deres fulde fem, der regner SønderjyskE som en kandidat til nedrykning.

Tag for dig af kagebordene på egnen og stik også et smut forbi Haderslev Stadion, hvor du er garanteret masser af god fight for pengene.

Taastrup Idrætspark

Debut: 21/9 2019 – Taastrup FC 1-2 Ballerup-Skovlunde (Danmarksserien, Pulje 1)

Omkranset af høje træer finder du Taastrup Idrætspark. Ét ud af MANGE små stadions på Københavns Vestegn.

Her er ganske hyggeligt, og pølsemanden spørger venligt, om frankfurteren var branket lige efter din smag. Og det var den så sandelig, sidst jeg smagte efter.

Det var lidt af et kortspil på banen, da jeg kiggede med for første gang. To mand blev sågar smidt ud samtidig og skændtes hele vejen til omklædningsrummene, før et par holdledere lagde sig imellem.

Fodbold er sjældent et spil, hvor de stridende parter er enige om alt.

Tårnby Stadion

Debut: 10/4 2019 – AB Tårnby 1-0 Ballerup-Skovlunde (Danmarksserien, Pulje 1)

Man ved, at man har fat i noget, når det udtjente lydanlæg spiller Kim Larsen for fuld drøn. Det gør det her på stadion, og der er endda både løbebane, lysmaster og overdækket tribune.

Beliggende relativt tæt på motorvejen, skal man ikke bruge al for lang tid på bykørsel for at nå frem i tide til en omgang amagerkanerbold.

Måløv Idrætspark

Debut: 17/4 2021 – Måløv BK 3-1 Humlebæk BK (Serie 2)

Måløv ligger klemt inde mellem Ballerup og Smørum, hvor højere rangerende hold gør sig med den lille runde. Alligevel er der plads til masser af breddefodbold her i klubben, hvor de bedste herrer ikke mangler hverken gejst eller engagement.

Stadion er højt belliggende med både endetribune, måltavle (som ikke ofte tages i brug) og udskiftningsbænke. På en stille dag med masser af sol kan temperaturen altså sagtens snige sig pænt deropad.

Måløv bymidte lokker efter kampen med en lille smule caféliv for dem, der trænger til en tår over tørsten.

Espelunden Idrætsanlæg

Debut: 21/8 2019 – BK Avarta 1-0 Frederiksberg Alliancen 2000 (2. Division Øst)

Jeg bliver altså ved med at titulere Avartas hjemmebane som Espelunden, selvom den lokale tømrermester nok helst ser noget andet.

Spillerne går igennem et betonrør for at komme ind på banen, og så er man ligesom i gang.

Der er bare skide hyggeligt at være – så er den ikke så meget længere. Her er i øvrigt nogle egnsretter at smage på fra stadionkokken. Løgkompotten som tilbehør til de ristede skulle man have glæde af resten af dagen.

Den må jeg prøve næste gang, jeg kigger forbi.

Skovbrynet Skole

Debut: 24/4 2021 – Værebro BK 1-1 Herstedøster IC (Sjællandsserien)

Beboerne i Værebroparken kigger i stort antal op på stadionbanen, der hører til Skovbrynet Skole. Værebro Boldklub fra 1968 præsenterer sig i dag som en multikulturel klub, der arbejder for integration gennem spillet med den lille runde.

Hyggeligt er det at komme som gæst. Smut en tur i klubhuset og få en snak med de lokale. Hvis du er heldig, kan det endda være, at der tørner tidligere Superliga-spillere ud for førsteholdet. Nogle ville kalde området for en ghetto – andre ser sammenhold og fælles fodboldglæde.

Hvis du bliver træt af spillet på græsset, kan du smutte op bagved og se på heste, der græsser. Det hele er lige ved hånden.

Vanløse Idrætspark

Debut: 11/9 2018 – Vanløse IF 0-3 Middelfart (2. Division Øst)

Legendarisk arena som faktisk lagde græs til Michael Laudrups første optræden i landets bedste række. Dengang tørnede han ud for KB – inden længe trak Brøndbyernes IF dog i ham – and the rest is history.

Hvis man kigger på billederne fra dengang, er det ikke meget, der er forandret på og omkring stadion.

Her har også været spillet landskamp – Tibet mod Grønland i juni 2001. Omkring 5000 tilskuere kiggede med, da Grønland trak sig sejrrigt ud med en sejr på 4-1.

Kineserne skummede af raseri, men landstræner for Grønland, Sepp Piontek, var ligeglad. Intet skulle komme i vejen for en forbrødring igennem fodboldspillets lyksaligheder.

Farum Park

Debut: 25/6 2019 – FC Nordsjælland 3-4 Kalmar FF (Træningskamp)

FCN kan finde på at spille træningskampe på græsunderlag. Man skal jo også lære at begå sig på naturens eget underlag.

Du kan endda tage plads på en lille overdækket tribune, hvis solen bager eller regnen siler ned. Den gamle Farum Boldklub har stadig hjemmebane her – og har haft det længe før der overhovedet var tænkt på Right to Dream Park.

Sengeløse Idrætsanlæg

Debut: 14/5 2021 – Sengeløse GI 4-1 CFK (Serie 4)

Mellem marker og bakker finder vi Sengeløse Idrætsforening. Absolut et rart sted at opholde sig, når træer, blomster og buske springer ud i fuld flor i maj måned.

Fodbold bliver der også spillet. Breddefodbolden er i fokus her. De lokale drenge kæmper for det med alt, hvad de har lært. Et besøg værd, hvis du befinder dig i det øvre Midtsjælland.

Vejle Stadion

Debut: 14/9 2008 – Vejle BK 0-0 Brøndby IF (Superliga)

Klods op det gamle Vejle Stadion ligger den nye model i Nørreskoven – her stinker som altid af fodbold. Vejle kigger jævnligt op i Superligaen, og hele byen vågner op, når Danmarks publikumsmagneter kommer på besøg.

De kan stadig i Vejle – også selv det ikke altid er det teknisk højt anlagte fodbold, der er i fokus på banen længere. Alex Nørlund og Tommy Troelsen vil dog altid leve i hjerterne på en sand vejlensisk fodboldkender.

Vestervig Stadion

Debut: 13/4 2017 – Vestervig/Agger IF 1-1 Thyborøn IF (Serie 4)

Hvorfor skal det kun være kampe højt oppe i systemet, der er værd at besøge? Serie 4 har skam masser at byde på – og så fås øllene altså næsten til købmandspriser i klubhuset.

Futbology tager i skrivende stund danske kampe ned til femte bedste niveau med i betragtning – men så er det jo godt, at man kan tilføje kampe selv også.

Tag til fiskerderby i Thy, hvis du alligevel skulle befinde dig i nærheden. Så har du med garanti en historie eller to at fortælle videre, næste gang du mødes med andre stadion-connoisseurs og udveksler oplevelser fra nær og især fjern.

Hurup Stadion

Debut: 15/4 2022 – HVA Sydthy 1-1 Team Tangen (Serie 2)

De tre vestjyske byer Agger, Vestervig og Hurup har slået sig sammen om alliancen HVA Sydthy. Hjemmekampe for førsteholdet finder sted i den største by, Hurup – mens ungdoms- og ældrebold spilles på stadionbanen i Vestervig.

Der er både højttaleranlæg, gasgrill med pølser og resultattavle på dette vindblæste anlæg ikke langt fra Vesterhavets høje bølger. Masser af bandereklamer omkranser banen og en jordvold gør overblikket ganske fint.

Østerbro Stadion

Debut: 1/7 2020 – B.93 1-3 Vejgaard Boldspilklub (2. Division)

Ni danmarksmesterskaber er traditionsklubben B.93 god for. Der mangler da heller ikke gamle klubkoryfæer på den enkle tribune modsat den gamle hovedbygning. Stadionspeakeren hjælper ligefrem til med at spotte de tidligere spillere, som har indfundet sig blandt publikum.

Der er god stemning og en lille fast skare af supportere på Østerbro Stadion. Selvom man i B.93 er milevidt fra fordums styrke, mærker man historiens vingesus, når man sætter sig og kigger ud over det gamle anlæg.

Naboen FCK huserer lige ved siden af i Parken, og faktisk var der lokalopgør af de helt lokale, da B.93 senest var i landets bedste række for en kort bemærkning i sæsonen 98/99. Her rykkede man ned med et kæmpebrag efter sølle 12 point i 33 kampe.

Husker du i øvrigt, at Brøndby tabte med 0-1 på Østerbro Stadion i den pågældende sæson? Brian Jensen scorede selvmål efter otte minutter, og den døve B.93-angriber Niels Jochumsen – som tilmed spillede med briller – fik direkte rødt kort midt i anden halvleg.

Ringsted Stadion (Bane 4)

Debut: 22/4 2022 – Ringsted IF 0-4 B 1908 (Danmarksserien, Pulje 2)

Det er synd og skam, når turneringskampe spilles på træningsbaner af kunstgræs, blot fordi stadionbanen er en smule knoldet. Sådan kan man desværre blive skuffet rundt omkring i fodboldlandet.

Gældende fodboldkampe reduceres til en sekundavare, hvis tilskuerne blot står bag en plastikstrimmel og i øjenhøjde med spillerne på banen. Til kamp for landets gamle fodboldstadions! Uanset hvor utidssvarende de så end måtte tage sig ud!

Da Ringsted aldrig spiller på deres egentlige stadion længere, må denne kunstbane jo så betragtes som deres hjemmebane – og dermed et godkendt stadion.

Italien

Stadio Arechi

Debut: 10/2 2020 – Salernitana Calcio 1-0 Trapani Calcio (Serie B)

Salerno er en dejlig by ud til havet en lille togtur syd for Napoli. Du kan kombinere en afslappet italiensk ferie her og se fodbold på næsthøjeste niveau.

Salernitana har været på besøg i Serie A et par enkelte sæsoner – vildere er det aldrig blevet. Stadion Arechi er en arkitektonisk perle med endetribuner så stejle, at man ikke ønsker en alt for løssluppen hoppestemning.

De italienske tifosi fyrer den som regel godt af. Den ene curva på Arechi er fyldt op med engagerede og farverige fans, som sætter deres præg på begivenhederne.

Særligt sjovt er det, når udeholdets spillere skal passere tæt forbi på vej til omklædningsrummet. Smart, at der er plexiglas imellem – der kan nemlig godt ryge et par af de grimmere italienske gloser ud og håndtegn med.

Passion og fodbold i allerbedste samspil.

Stadio Olimpico

Debut: 4/2 2012 – AS Roma 4-0 FC Internazionale Milano (Serie A)

Vært for bl.a. VM-finalen i 1990 og Brøndbys bitre exit i UEFA Cuppens semifinale i 1991. Et stadion, der altid er et besøg værd, selvom her mere end sjældent er fyldt helt op.

Ikke engang når de to hovedstadsrivaler Roma og Lazio krydser klinger, er her fuldt besat. Du kan derfor trygt tage til Rom uden billet og score et adgangsbevis, når du alligevel er i byen.

Curva-billetterne er altid de billigste. Her vil du komme til at stå sammen med de mest inkarnerede fans. Til gengæld er udsynet til spillet på banen ikke det bedste.

Spørgsmålet er derfor, hvad man vægter højest – stemning eller overblik?

Man kan jo mikse det lidt fra stadion til stadion. Der er noget over at se kampe fra forskellige tribuner og sektioner. Desværre er det ikke ofte, man kan bevæger sig frit rundt på stadion.

Jeg nåede at opleve romernes konge – Francesco Totti – på Stadio Olimpico, før pensionen kaldte i en moden fodboldalder på den anden side af de 40 somre.

Stadio San Paolo

Debut: 9/2 2020 – SSC Napoli 2-3 US Lecce (Serie A)

Napoli er: Maradona, verdens bedste – og originale – pizza, sol, vidunderligt kaos og Vesuv.

Og så meget mere end det. Hvis du ikke er bange for en oplevelse af de hektiske, er denne fodbolddestination værd at overveje meget kraftigt.

Køb dine billetter til San Paolo i en af de officielle fanshops tæt på stadion. Lad være med at gøre mig kunsten efter ved at blive afvist af mindre kioskforhandlere, som fejlagtigt forklarer dig, at kampen er udsolgt.

Napoli har efterhånden manifesteret sig som et tophold i Serie A sæson efter sæson. Sådan har det ikke altid været. De to mesterskaber, man vandt med Maradona på holdet, er dog stadig de eneste scudettoer i pokalskabet.

Køb en Pizza Margherita foran stadion og sluk tørsten med en iskold øl fra en af de mange sælgere til pre-match før SSC Napoli løber på banen.

Forvent kaos og uordentlighed i Napoli og tag så det hele ind. Når du kommer hjem til organiserede (lidt kedelige) Danmark, er det nogle gange rart at mindes den syditalienske stemning, hvor alt kan ske.

Stadio Vito Curlo

Debut: 12/2 2020 – US Cittá Di Fasano 4-0 US Tolentino (Coppa Italia Serie D, semifinale anden kamp)

Et eksempel på, hvordan Futbology – og groundhopping – kan tage dig steder hen, du ellers aldrig ville komme.

Pludselig viste app’en denne pokalkamp fra den italienske Serie D langt nede omkring sydlige Italiens støvlehæl. Vupti – planerne bliver lavet om, og alt bliver timet og tilrettelagt så denne kamp – og dette stadion – kan komme med i samlingen.

Jeg kom gående ene dansker i stille og rolige Fasano en hverdagseftermiddag. Nogle tifosi malede banner udendørs, da februar på disse kanter godt kan være ret lun.

Et “forza Fasano” åbnede døre, og jeg blev budt indenfor til øl i fansenes klubhus, hvor ingen godt nok talte engelsk, men vi forstod hinanden alligevel.

Det var magisk at følge det lille Fasano-hold klare sig igennem med bravour til Serie D’s interne pokalfinale. Undervejs fik jeg endda trykket klubpræsidenten på næven og blev bare suverænt godt behandlet som fodboldturist fra det kolde nord.

Det betaler sig at tage hen, hvor ikke mange andre kommer. Fik jeg sagt, at de største italienske fodboldoplevelser overhovedet ikke behøver finde sted i Torino eller Milano?

Spanien

Camp Nou

Debut: 15/1 2012 – FC Barcelona 4-2 Real Betis (Primera Division)

Jeg er lidt af en FC Barcelona-fan. Også selvom overkommercialiseringen og sponsoraterne fra sheik-stater giver en dårlig smag i munden.

Og jeg ved det godt – der skal penge til for at kunne spille med helt i toppen. Sådan er det bare. Nogle gange bliver kamelerne bare for store til, at de er rare at sluge …

Byen Barcelona har det hele: Strand, sol, et byliv med alt, hvad hjertet kan begære og så også lige FC Barcelona med stjernespillere og legender på rad og række.

Camp Nou er gammelt og modent til lidt af hvert udi fornyelse. Det er stadig Europas største stadion – og sikken historie, det rummer. Køb billet til pladserne helt i toppen og hav det ultimative overblik eller flot dig med en billet til de dyreste pladser midtfor.

Du kommer helt sikkert til at møde mange andre turister – men sådan er det, når man kan præsentere et af verdens bedste og mest elskede fodboldhold.

Estadio La Rosaleda

Debut: 8/6 2019 – Málaga CF 3-0 Elche CF (Segunda División)

I Malaga er der rart at være. Det er også rart for en dansker at sidde i shorts og t-shirt til fodbold på stadion. Det er bestemt ikke hver dag, den slags er oplagt i det kolde nord.

Køb en pose pipas (tørrede fuglefrø) som enhver spansk stadiontribune flyder over med efter sidste fløjt. Der bliver gnasket på livet løs blandt både store og små – og der bliver spillet teknisk flot fodbold i Spanien generelt.

Start dagen med en tur i bølgen blå efterfulgt af friske sardiner i en af de mange restauranter ved havet. Efter en stille siesta på altanen går turen til La Rosaleda ud på aftenen. Du kan sagtens tilbagelægge turen på dine ben, hvis du bor nogenlunde centralt.

Før kampen synger de andalusiske fans stolt om at være malagueños – beboere i Malaga. Man kan godt blive en smule misundelig, når man fejlagtigt har fået tjekket vejrudsigten i Danmark ved hjemkomst fra Spanien.

Estadio San Ignacio

Debut: 9/6 2019 – CD El Palo 2-1 SD Tarazona (Tercera División Promotion)

Danskerbyen Malaga byder også på groundhopping i de lavere rækker. Bemærkelsesværdigt er det, at her bliver spillet på kunstgræs – af helt andre grunde, end når man anlægger plastikbaner i Danmark.

Malaga i Andalusien har undertiden nærmest afrikansk klima. Der skal godt nok mange liter vand til at holde græsset grønt, og derfor kan man altså se fodbold blive spillet på glohede gummigranulater.

Det hjælper i øvrigt ikke meget, at en mand vander banen med en overdimensioneret haveslange, når termometret viser +30 grader.

For en dansker er det (også) særligt at se et stadion nærmest kilet ned imellem boligblokke. Man må trække på smilebåndet, når en beboer stikker hovedet ud og forbander spillerne langt væk, fordi hans vindue igen er blevet ramt af en vildfaren bold.

Snup en bocadillo som de lokale og husk at holde væskebalancen på plads.

Estadio de Gran Canaria

Debut: 3/1 2018 – UD Las Palmas 1-1 Valencia CF (Copa del Rey)

Det er ikke så få danskere, der fejrer jul og nytår på Gran Canaria. Men vidste du, at det faktisk også er muligt at se spansk topfodbold ved samme lejlighed?

Missionen lykkedes ihvertfald for mig, selvom den officielle fodboldbus først ankom til stadion godt inde i første halvleg. Mañana Mañana, som man siger – vi nåede jo at få alle målene med alligevel.

De fleste turister bor i den sydlige del af vulkanøen. Tag dog endelig turen nordpå til Las Palmas for lidt storbystemning og et hjemmehold, som måske endda bider skeer med de helt store i den sæson, du kigger forbi.

At tage til fodbold uden forfrysninger og termoundertøj i juleferien er ikke at gå af vejen for. Og så gør det heller ikke noget, at UD Las Palmas spiller i en ganske nydelig farvesammensætning, der giver de rette associationer for en Brøndby-fan på tur langt hjemmefra.

Ciudad Deportiva Maspalomas

Debut: 16/3 2022 – San Fernando 3-2 Tamaraceite (Segunda División, RFEF Grupo 4)

Mange danskere holder ferie i og omkring Maspalomas på Gran Canaria. De færreste tjekker dog nok ind til kamp på det yderst spartanske lokale stadion i den øvre by.

Her holder San Fernando til på spansk sekunda-niveau. Der spilles hurtig bold på kunstgræs, og man kommer ind for en billig penge. Bestemt en afstikker værd, når man bliver træt af solbadning og det samme madudvalg på nok en turist-restaurant.

Complejo Antonio Afonso Moreno

Debut: 19/3 2022 – Arucas 1-0 Tenisca (Tercera División, RFEF Grupo 12 – Canarias)

Gran Canaria er andet end golde bjerge og turister på jagt efter så mange solskinstimer som overhovedet muligt på sydsiden af øen. Tager man op nordpå er der pludselig mere frodigt og betagende grønne bjerge.

Øens hovedstad er Las Palmas, og ude i forstæderne finder man charmerende lokalstadions. Her er turen gået til Arucas, som fanges med en hurtig-taxa fra det centrale Las Palmas på et kvarters tid.

Det er vanskeligt at få græsset til at gro på De Canariske Øer – men af helt andre grunde end i lille, kolde Danmark. Der spilles på kunstgræs i stikkende afrikansk sol.

Tyskland

Karl-Liebknecht-Stadion

Debut: 29/11 2019 – SV Babelsberg 03 0-4 Berliner AK 07 (Regionalliga Nordost)

Babelsberg ligger i det gamle Østberlin og har hjemmebane på et stadion, som har adskillige år på bagen og tilmed har lagt græs til én enkelt kamp med det for længst hedengangne DDR-landshold.

Malta fik bank på Karl-Liebknecht-Stadion for mange år siden – men da jeg var på besøg, fik hjemmeholdet (endnu) en ørefigen af de grimme. Det afholdt dog ikke de medlevende – og venstreorienterede – hjemmefans i at synge kampen igennem.

Kein mensch ist illegal” lød det blandt andet – og det kan man jo dårligt erklære sig uenig i.

Pas dog på med kameraet, hvis du vil dokumentere dit besøg. At tage billeder er ikke velset i de mest hardcore fans’ sektion – også selvom det bare er et par lynhurtige skud. Så har man også prøvet det.

Millerntor-Stadion

Debut: 7/10 2018 – FC St. Pauli 3-1 SV Sandhausen (2. Bundesliga)

Groundhopping Tours har kontakterne i orden. Derfor kan du være så heldig at få billet til ellers altid komplet udsolgte Millerntor, hvor kultklubben St. Pauli giver den gas.

Det er vel nærmest overflødigt at sige – men en tur til Hamborg bør inkludere mindst én våd aften i Reeperbahn, hvor utallige drag queens i farvestrålende gevanter viser turister rundt.

St. Pauli er de meget venstreorienteredes klub. Hvis man skal spille med på næstbedste tyske niveau, er man dog alligevel nødt til at sælge sponsorater til kendte firmaer – også selvom kapitalismen ikke er i højsædet her i kvarteret.

På Millerntor er der smæk for skillingen på fansenes langside, som kun består af ståpladser. Der er en levende atmosfære blandt publikum, hvor man tydeligt mærker, at her er tale om meget mere end bare en fodboldklub.

Olympiastadion Berlin

Debut: 30/11 2019 – Hertha BSC 1-2 Borussia Dortmund (Bundesliga)

Det Olympiske Stadion i Berlin har lagt græs og tribuner til lidt af hvert. Hitlers propaganda-OL i 1936 og VM-finalen i 2006 for bare at nævne et par arrangementer, hvor hele verden kiggede med.

Den tyske Bundesliga er et top tjekket og tilskuervenligt foretagende. Der er ikke den detalje, der ikke er tænkt på, og kampene er altid godt besøgte. Et fyldt Olympiastadion er dog en sjældenhed, da Hertha Berlin for det meste ikke er at finde blandt de øverste i Tysklands fineste selskab.

Borussia Dortmund trækker folk til lægterne både fra nær og fjert. Og så er de heller ikke for fine til at tage sejren med hjem – selv med en mand i undertal i mere end halvdelen af kampen.

Et godt råd er at ankomme til området omkring Olympiastadion i – rigtig – god tid før kampstart. Der er både schnitzler ad libitum på grillen og godt med tysk weissbier i hanerne.

Polen

Stadion Cracovii im. Józefa Pilsudskiego

Debut: 6/10 2019 – KS Cracovia 1-1 Górnik Zabrze (Ekstraklasa)

De to store klubber i Krakow er Wisla Krakow og så den jødiske traditionsklub ved navn Cracovia.

Ugen forinden havde der været derby, og Cracovia havde trukket sig sejrrigt ud på fjendens hjemmebane. Derfor har man jo lidt i banken – selv når man præsterer under par og må tage til takke med en pointdeling på hjemmebane i den følgende spillerunde.

Cracovias fans kan godt give den gas med skrål og halstørklædesvingning. Man fik dog nok ikke den ultimative opbakning at mærke, da det altid er lidt af et antiklimaks at komme fra en derbysejr og så slå sig til tåls med uafgjort.

De polske ultras er i øvrigt et skue for sig, når de viser de bare maveskind frem i samlet flok i udeafsnittet – selv på en kølig eftermiddag i oktober.

Stadion Garbarni w Krakowie

Debut: 5/10 2019 – RKS Garbarnia Kraków 0-2 CWKS Resovia (II Liga)

Groundhopping i Krakow. En by hvis natteliv bærer præg af adskillige britiske polterabender.

Fodbold bliver der i den grad også spillet. I de lavere rækker bliver der endda grillet pølser, som serveres med brød så tørt, at det kun går an med flere lyse fadøl ved hånden.

Udeholdets fans står i bur, hvis de da overhovedet betaler for at komme ind på stadion. Når man kan se sådan cirka halvdelen af banen udenfor stadion, kan man jo også ligeså godt spare lidt, hvor spares kan.

Google Maps var i øvrigt lidt forvirrende i forhold til at guide på vej mod Garbanias intime hjemmebane – men så fik man da gået et par ture både frem og tilbage rundt om hele sportskomplekset.

Stadion Miejski im. Marszalka Józefa Pilsudskiego

Debut: 2/4 2022 – Legia Warszawa 2-1 Lechia Gdańsk (Ekstraklasa)

Polens hovedstad byder på mulighed for at opleve fanatiske fans af højeste klasse. Legia Warszawa kan fremvise en endemur med tusindvis af tilskuere – selv når holdet ikke ligger specielt godt til i ligaen.

Det skal opleves, når Polske ultras fyrer den af med slagsange, pyro og tifos af stor opfindsomhed.

Pas på med at filme alt for åbenlyst med din telefon. Fodboldturisme er ikke populært blandt medlemmer af den hårde kerne. Men man vil jo godt have lidt med hjem til scrapbogen alligevel …

Stadion Widzewa Lódz

Debut: 3/4 2022 – Widzew Lodz 2-1 GKS Tychy (I Liga)

Brøndby røg på grusom vis ud til Widzew Lodz i kvalifikationen til Champions League i 1996. Dette er den polske klubs hidtil største bedrift. Derfor finder man i klubbens lokaler (lidt for) mange billeder fra den afgørende kamp på Brøndby Stadion dengang.

Der er løbet meget vand gennem åen siden polske Lodz lagde græs til Champions League-fodbold. Man kan ikke længere præsentere topfodbold halvanden times togtur fra Warszawa – men der er absolut tryk under kedlerne alligevel.

Det store politiopbud til polsk fodbold har sine grunde. Det er ikke sjældent, at der må gribes til pebersprays og vandkanon, når finurlighederne på tribunerne går lidt for vidt.

England

Craven Cottage

Debut: 17/3 2012 – Fulham FC 0-3 Swansey City (Premier League)

Når nu hverken Arsenal, Chelsea, Tottenham eller nogen af de andre kanoner spiller hjemme, gør det slet ingenting, at man må foretage sit Premier League-besøg på gamle Craven Cottage.

London emmer af fodboldhistorie – særligt på de stadions, som endnu ikke er nedrevet eller moderniseret til ukendelighed.

Det er dyrt at gå til fodbold i England, og London tager nemt bunden ud af din tegnedreng. Du skal dog ikke snyde dig selv for en tur til fodboldens hjemland, med alt hvad dertil hører af pints og fish’n’chips.

En stærk anbefaling er at droppe de helt store klubber. Langt nede i rækkerne får du autentiske og uforglemmelige oplevelser for livet. Og så gør det jo heller ikke noget, at man ikke skal slippe 100 pund for at blive lukket indenfor.

Estland

A. Le Coq Arena

Debut: 30/7 2013 – JK Nomme Kalju 0-4 FC Victoria Plzen (Champions League, kvalifikation)

Når man alligevel slår vejen for Estland og hovedstaden Tallinn skulle man da være et skarn, hvis ikke man lige tog en Champions League-kvalifikationskamp med i købet.

De estiske mestre var ingen sag for tjekkiske Plzen. Øllet på stadion havde man også smagt bedre. Det mindede ihvertfald mere om grød med humle end tjekkisk pilsner. Sådan er det nu engang, når UEFA-regulativer gør det ulovligt at servere drikkevarer med procenter til internationale kampe.

Bemærkelsesværdigt var det, da det pludselig vrimlede ind med uniformerede mænd på den ene endetribune. Var der ballade? Nej, på ingen måde. De var vist bare udstationeret til at se lidt fodbold.

Alko Turiste” stod der på et banner fra de besøgende tjekkiske fans. Om de fandt noget med lidt mere bid i udenfor stadion, melder historien ikke noget om. Muligheden er ihvertfald til stede i Tallinns udmærkede natteliv, hvor priserne på mad og drikke er til at overse for en dansker på tur.

Holland

Johan Cruijff ArenA

Debut: 24/8 2005 – AFC Ajax 3-1 Brøndby IF (Champions League, kvalifikation)

Johan Elmander bragte Brøndby foran, og udeafsnittet var i ekstase i pausen. Der kom dog andre boller på suppen i anden halvleg. De hollandske projektiler pilede om ørene på Casper Ankergren i Brøndby-målet.

Game over, nerds.” Havde humoristiske Ajax-fans skrevet på et banner som svar til den nu legendariske Pacman-tifo fra Brøndby Stadion i første opgør. Det kom til at holde stik – altså bortset fra det med nørder, selvfølgelig.

Amsterdam lugter af hash – så er det sagt. Der er også masser af muligheder for kanalrundfarter eller en tur i Red Light District med vinkende piger i vinduerne, hvis man er til den slags løjer.

Champions League forblev – som så mange gange før – et fjernt fatamorgana for fans af gul og blå, men Amsterdam er altid et besøg værd.

Luxembourg

Stade Josy Barthel

Debut: 11/6 2003 – Luxembourg 0-2 Danmark (EM, kvalifikation)

Roligan-tur med Tipsbladets rejseklub til Luxembourg i varme og dejlige juni.

Før kampen var der fan-event med grill og øl lige ved siden af stadion. Brian Laudrup vinkede venligt og smilende fra sin ekspertkommentatorplads på løbebanen.

På banen blev det aldrig det store sus. Thomas Gravesen præsterede dog et langskudsdrøn af kaliber og en efterfølgende jubelscene inspireret af tidens populære film Gladiator.

Hovedstaden i Luxembourg hedder også Luxembourg, så det er til at finde ud af. Du kan få lilleputstemning og fodbold i en af Europas mindste ligaer, hvis grundhopping fører dig hertil.

Tjekkiet

Sinobo Stadium

Debut: 8/3 2020 – Slavia Praha 1-1 AC Sparta Praha (1. Ceska Fotbalová Liga)

En groundhopper på Facebook-gruppen The Chicken Balti Chronicles hjalp mig med to styks billetter til dette Prag-derby. Ellers ville de aldrig have været mulige at få fat på.

Der var udsolgt til kampen – men alligevel tomme sæder. Trist, når sponsor-billetter ikke bliver brugt. Udenfor stadion stod ellers fans, der håbede på at få adgang til kampen i sidste øjeblik.

Det var et derby, som derbys er flest. Mere intensitet og knald på end godt spil. Slavia Prag havde et kæmpe forspring i ligaen på dette tidspunkt – men måtte tage til takke med at redde en 1-1 i land i de døende sekunder.

Prag er i øvrigt en fremragende by til groundhopping. Du finder masser af kampe på alle niveauer – spillet på både nye og moderne stadions og så dem, der finder sted i hyggelige og faldefærdige rammer.

Malta

Ta’ Qali National Stadium

Debut: 1/6 2022 – Malta 0-1 Venezuela (Træningskamp)

Lægger man som dansk børnefamilie vejen forbi Malta og danskerkolonien Mellieha Holiday Centre, bør man ikke snyde sig selv for en tur på nationalstadion, hvis muligheden er til stede.

I sommerhalvåret bliver der som regel VARMT på Malta – meget varmt. Stadion ligger tilmed midt på hovedøen, hvorfor vinde fra havet ikke frisker op. Libyens tidligere enehersker, Muammar Gadaffi, bidrog med støtte til opførelsen af dette stadion. Tidligere afviklede man officielle landskampe på sandunderlag i hovedstaden Valletta.

Flyene går tæt ind over Ta’ Qali – men ikke mange turister finder vej til dette stadion. Egentlig en skam. En ferie kan indeholde meget mere end badning i bølgen blå og nok et måltid til overpris.

Uofficielle stadions: 8

Kunst 1, Sundby Idrætspark

Debut: 5/9 2020 – Fremad Amager II 2-7 Nexø Boldklub Bornholm (Københavnsserien)

Der ligger en sød lille bane lige ved siden af Sundby Idrætspark med betegnelsen ‘Kunst 1’. Her byder Fremad Amagers andethold gerne op til fodboldkamp.

I Københavnsserien kan modstanderen komme helt fra Bornholm og have en busfuld meget engagerede fans med til Lorteøen. Og så er det, at det kan gå hen og blive rigtig festligt.

Man kan tage plads på en charmerende lille overdækket tribune imellem de to udskiftningsbænke. En på alle måder nær oplevelse i de sekundære rækker. Man føler næsten, man kan blive skiftet ind selv.

Brøndby IF’s anlæg

Debut: 25/1 2020 – Brøndby IF 3-0 Hvidovre IF (Træningskamp)

Anlægget omkring Brøndby Stadion er rigtig stort – der er MANGE baner at vælge imellem. Denne græsbane klos op af stadion anvendes dog ofte i preseason, når førsteholdet skal ud at røre stængerne. Man kan tage ophold på bakken og få et ganske godt overblik.

Det er her de første sten lægges til, hvordan holdet kommer til at tage sig ud i den kommende halvsæson.

Banerne ved Avedøre Stadion

Debut: 15/2 2020 – Hvidovre IF 4-2 Frederiksberg Alliancen 2000 (Træningskamp)

Kunstgræsbanen ved siden af opvisningsbanen i Avedøre bliver brugt til mange forskellige formål. Blandt andet lægger Hvidovre IF vejen forbi, når det er tid til træningskampe på kunstgræs i frost og kulde.

Det er altid rart, når de mindre klubber i området kan give en hånd til storebror. Og så kan man som tilskuer glæde sig til, når man atter kan stå langs banden på det rigtige Avedøre Stadion en varm sommerdag.

Kunst, Vestamager Idrætsanlæg

Debut: 5/4 2021 – AB Tårnby 2-2 Skovshoved IF (2. Division)

Ugandavej helt ude på Vestamager rummer mange boldbaner. Dette kunstgræs kan fx blive taget i brug af nærliggende – og konkurrerende klubber – når naturens eget græs eller stadions ikke helt lever op til kravene.

Selv i påsken kan Danmark blive ramt af både sne, hagl og slud. Det måtte jeg sande, da jeg lagde vejen forbi her første gang. Man skal aldrig gemme vintertøjet for langt væk, når man er groundhopper bosat i Danmark.

Hvis fodboldspillet på banen bliver for kedeligt, kan man i øvrigt betragte de mange lettende fly fra Kastrup Lufthavn ret tæt på.

Emerson Park

Debut: 22/1 2022 – Næstved IF 3-1 FC Roskilde (Træningskamp)

Lige ved siden af gode gamle Næstved Stadion, finder man klubhuset for boldklubben Næstved og de omkringliggende træningsbaner. Den foretrukne kunstbane på anlægget går under navnet Emerson Park og benyttes blandt andet, når Næstved IF tester benene af under den lange vinterpause.

Man kan se lysmasterne fra stadion og drømme sig længere hen på året, hvor fodbolden ruller under langt mere attraktive vilkår.

Maglemølle Storhal

Debut: 4/2 2022 – Næstved IF 3-1 Kalmar FF (Træningskamp)

Eneste indendørs ‘stadion’ på min liste. Hvor er det dog befriende, at man kan komme i læ for både regn, blæst og sne, når vinteren raser over Danmark. Næstved inviterer sågar gerne udenlandske hold til træningskamp i disse for årstiden indbydende omgivelser.

Når bolden rammer loftet, dømmes der frispark. Dette er en af de særlige ting ved at se rigtig 11-mandsfodbold under tag. En speciel oplevelse, da indendørs fodbold ellers plejer at være noget helt, helt andet.

Banerne ved Tingbjerg Idrætspark

Debut: 16/1 2021 – Brønshøj BK 0-0 AB Tårnby (Træningskamp)

Der skyder efterhånden rigtig mange kunstbaner op i det danske fodboldlandskab. Flere af dem finder man i Tingbjerg, hvor traditionsklubben Brønshøj BK spiller sine hjemmekampe.

Her kan man fryse tæerne af, når fodbolden atter ruller efter en lang vinterpause. Man må ligesom tage det søde med det sure, når det kommer til groundhopping i alle årstider.

Roskilde Idrætspark Kunstgræs

Debut: 22/1 2020 – FC Roskilde 1-1 B.93 (Træningskamp)

Ja, det er vel lidt noget pjat at regne træningskampe på en tilstødende kunstgræsbane med i sin samling. Men jeg er lovligt undskyldt, da Futbology selv gjorde mig opmærksom på denne iskolde testkamp i januar måned.

Når tæerne er ved at fryse af, er det altid godt at frekventere McDonalds på vejen hjem og få lidt fedt i systemet. Fodboldabstinenser efter en vinterpause kan drive selv den bedste til de underligste ting.