Nord- mellem- og sydamerikanske spillere i Brøndby IF

Nord- mellem- og sydamerikanske spillere i Brøndby IF: Det store overblik

https://www.facebook.com/groups/473428369366677

Det er ikke så mange spillere fra det amerikanske kontinent, der gennem tiden har tørnet ud for Brøndbys førstehold. Her får du den samlede liste.

Man ser ikke meget europæisk topfodbold uden sydamerikanske spillere på banen. De er også mere og mere almindelige at støde på i den danske Superliga.

I Brøndby IF har der været flere interessante besøg fra både Nord- Mellem- og Sydamerika. Her kan du gøre dig klogere på, hvem der fik succes – og hvem, der luskede afsted igen i ly af mørket.

Lad det være sagt med det samme: Det er ikke en del af verden, hvor Brøndby IF har hentet masser af succesfulde spillere ind fra. Ofte spiller en sproglig barriere ind og andre vanskeligheder i forhold til at tilpasse sig fodboldlivet på de danske breddegrader.

På listen er kun medtaget spillere, som opnåede officielle førsteholdskampe for Brøndby IF. Derfor må den amerikanske målmand Brad Friedel og hårfagre Luke Singh nøjes med at blive nævnt her.

Succes-skalaen

⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ⚽ – Fremragende tid i Brøndby IF

⚽ ⚽ ⚽ ⚽ ❌ – Absolut en forstærkning af holdet

⚽ ⚽ ⚽ ❌ ❌ – Godkendt og okay succes

⚽ ⚽ ❌ ❌ ❌ – Under middel. Mon et ungt talent havde gjort det bedre?

⚽ ❌ ❌ ❌ ❌ – Kæmpe flop. En gåde han havnede på Vestegnen

Klik her for at være med i ‘For Alle Os Med Brøndby I Hjertet!’ på Facebook sammen med 32.000 andre fans

🇧🇷 Vragel da Silva

Brøndby-succes: ⚽ ⚽ ⚽ ❌ ❌

I Brøndby IF fra 1998-2000 – 45 kampe & 7 mål

Den første brasilianer i Brøndby IF blev hentet direkte fra Campo Grande i hjemlandet til den københavnske vestegn. Vragel da Silva viste sig at være en forsvarsspiller, som var farlig i begge ender af banen – og for modstandernes førlighed.

Der var hælafleringer, der var svingende albuer, der var placeringsvanskeligheder, der var mål, der var power – masser af power. Brøndby fik hele pakken – og lidt til – med Vragel da Silva. Bestemt en type man huskede efter at være stødt ind i ham på banen!

Åge Hareide så ikke det store lys i brasilianeren, hvorfor det kun blev til et par år i den blå/gule trøje. Vragel da Silva spillede herefter en lang årrække i tysk fodbold.

🇭🇹 Jean Philippe Peguero

Uden for bedømmelse

I Brøndby IF fra 2006-2008 – 4 kampe & 2 mål

Første spiller i Superligaen fra Jørgen Leths andet hjemland Haiti. Det startede rigtig godt for den mørke bomber, som absolut ingen i Danmark havde hørt om, før Anders Bjerregaard signede ham i 2006.

Rene Meulensteen kunne godt bruge en giftig herre til sit nystartede Brøndby-projekt. Og det var faktisk lige, hvad han fik, indtil Jean Philippe Peguero gik i stykker i forbindelse med en scoring mod Viborg.

Peguero kæmpede og kæmpede for at komme tilbage til førsteholdet i Brøndby – men mere end kampe for andetholdet blev det ikke til. Det var derfor en stor glæde at se haitianeren gøre comeback til fodbolden i USA og for Haitis landshold.

🇧🇷 Bruno Fressato Cardoso

Brøndby-succes: ⚽ ❌ ❌ ❌ ❌

I Brøndby IF fra 2010-2011 – 7 kampe & 1 mål

Faxe Tribunen var ikke i tvivl – Bruno var meget større end Pelé. Det var måske trods alt at tage munden lidt for fuld. Den brasilianske angriber med det vist nok endnu længere navn end bare Bruno Fressato Cardoso kom til Brøndby på en et-årig lejeaftale.

Det blev til et enkelt mål – scoret på straffespark mod OB. Herudover var det så som så med succesen. Opholdet blev også noget besværliggjort af, at Bruno ikke talte andet end portugisisk – så en tolk måtte mandsopdække ham hele tiden.

Efter 2-4 og pokalexit mod Varde havde træner Henrik Jensen set nok – Bruno var ikke god nok til Brøndby IF. Siden har det eneste samba-krydderi på Vestegnen været Patrick da Silva med brasiliansk mor og rødbedefarvet dansk pas.

🇺🇸 Clarence Goodson

Brøndby-succes: ⚽ ⚽ ⚽ ❌ ❌

I Brøndby IF fra 2011-2013 – 66 kampe & 6 mål

Den amerikanske midterforsvarer havde bevist sig i norsk fodbold, og så slog Brøndby til med en kontrakt. Clarence Goodson spillede på Vestegnen i en turbulent tid, hvor der sjældent var arbejdsro.

Goodson var med til at redde Brøndby endnu en sæson i Superligaen, da han spillede sin sidste kamp på udebane i Horsens 20/5 2013. Ja, den kamp hvor man lå og balancerede på kanten af nedrykning.

Her var tale om en spiller med hjertet på rette sted. En fighter, som også kunne finde ud af at heade bolden i kassen, når han gik med frem. Clarence Goodson spillede næsten et halvt hundrede kampe for USA’s landshold og fortsatte karrieren i San José Earthquakes efter tiden i Brøndby IF.

🇦🇷 Alexander Szymanowski

Brøndby-succes: ⚽ ⚽ ⚽ ❌ ❌

I Brøndby IF fra 2013-2015 – 55 kampe & 6 mål

Symaskinen, som han blev kaldt grundet sine hurtige og snævre driblinger, startede karrieren på Vestegnen ud med et brag. Szymanowski vandt mange blå/gule hjerter, da han med to mål mod FCK sikrede en vild derby-sejr.

Den vævre argentinske kantspiller kom til på en lejeaftale, som senere blev vekslet til en permanent aftale. Alexander Szymanowski passede perfekt ind i træner Thomas Franks system med vægt på gennembrud fra fløjede i en 4-3-3-formation.

Siden gik dampen dog alvorligt af projekt Szymanowski og der blev færre og færre minutter på banen. Spilleren blev desværre aldrig helt forløst i dansk fodbold. Tog til Leganés i Spanien med pæn succes efterfølgende.

🇵🇾 José Ariel Nuñez

Brøndby-succes: ⚽ ⚽ ❌ ❌ ❌

I Brøndby IF fra 2014-2016 – 30 kampe & 9 mål

Lynhurtig angriber fra Paraguay, som kunne tale spansk med Szymanowski, da de befandt sig i klubben på samme tid. Ariel Nuñez viste i glimt stort potentiale – for det meste blev det dog ved de store forhåbninger.

Nuñez gled mere og mere ud af holdet grundet sine svingende præstationer. 9 mål i 30 kampe ser på papiret okay ud, men der var bare et eller andet, som ikke for alvor klikkede i forholdet mellem ham og Brøndby IF.

Det startede absolut bedre end det sluttede. Kontrakten med Brøndby løb ud med flere lejeophold, så man på den måde fik sendt Nuñez videre til spilletid i hjemlandet. Et par derby-kasser blev det til – trods alt værd at tage med.

🇯🇲 Rodolph Austin

Brøndby-succes: ⚽ ⚽ ⚽ ❌ ❌

I Brøndby IF fra 2015-2017 – 50 kampe & 3 mål

Thomas Frank skulle bruge en skraldemand til midtbanen, og det fik han i form af Rudolph Austin fra Jamaica. Her var en mand, som ikke var bange for at gøre det beskidte arbejde.

Austin blev ved med at kæmpe sig til spilletid – også da Thomas Frank blev afløst af Auri, som senere gjorde plads til Alexander Zornigers overfaldsfodbold.

Et fodboldhold har altid brug for typer, som kan sætte en hård tackling ind, når det kræves. Nøjagtig sådan en spiller var Rudolph Austin fra reggaens hjemland. Med en fortid i både norsk fodbold og den engelske Championship-række faldt rollen som hard-hitter ikke fjernt.

🇨🇷 Marcos Ureña

Brøndby-succes: ⚽ ❌ ❌ ❌

I Brøndby IF fra 2016-2017 – 16 kampe & 0 mål

Jonas Borring var blevet til overs i Brøndby, da Alexander Zorniger ikke havde brug for kantspillere. Det førte til en byttehandel med FC Midtjylland, hvorfra angriberen Marcos Ureña fra Costa Rica blev sendt den anden vej.

Det var hårde arbejdsbetingelser på Vestegnen, hvor Pukki og Wilczek efterhånden satte sig tungt på de to angrebspladser. Også Jan Kliment var en spiller, som Zorniger satte sin lid til inden han kiggede Ureñas vej. Marcos Ureña fik fuld spilletid én enkelt gang og gjorde sig ellers kun som indskifter i sin Brøndby-tid.

Det blev aldrig til så meget som bare ét enkelt mål. Derfor var der ingen, som for alvor blev overraskede, da spilleren blev sendt videre i systemet allerede efter et halvt års tid.

🇵🇾 Blás Riveros

I Brøndby IF fra 2020-?

Den anden spiller fra Paraguay på kontrakt i Brøndby IF. Blás Riveros kom til på transfervinduets sidste åbne dag i 2020 og skal udfylde en plads på holdet, hvor der ikke er andre oplagte valg.

Sporene skræmmer en smule, når det handler om spillere fra Sydamerika og omegn. Sprogkundskaberne står i vejen, da Riveros næsten kun taler spansk. Der ligger derfor et stort arbejde i at få integreret wingbacken i en trup, hvor ingen andre taler samme sprog.

Nu handler det selvfølgelig mest om det, der sker inde på banen. Her ser Riveros ud som en mand, der har meget af det, man har savnet fra Brøndbys venstreside.

Lynhurtig og pågående spiller, som forhåbentlig kan finde sig til rette højt mod nord. Blás Riveros har trods alt tilbragt fire år i schweiziske Basel, hvorfor tilpasningstiden måske ikke bliver så lang endda.

Blas Riveros pådrog sig en alvorlig skade i sin blot anden officielle optræden for Brøndby IF. Inden da nåede han at vise prøver på sin pågående spillestil og flotte skud.

Det første lange stykke tid gik således med genoptræning. Heldigvis viste Brøndbys fans sig som et lys i mørket.