Tom Køhlert

Tom Køhlert – Træneren bag Brøndbys første mesterskab

https://www.facebook.com/groups/473428369366677

Brøndbys trænere del 1

Tom Køhlert er en sand legende i Brøndbyernes IF. Manden, der førte klubben til sit første mesterskab, talenttræner, principfast, brandslukker og meget meget mere.

Klik her for at være med i ‘For Alle Os Med Brøndby I Hjertet!’ på Facebook sammen med over 30.000 andre fans

Alle nævnt – ingen glemt. Indtil Tom Køhlerts tiltræden i 1981, så listen over førsteholdstrænere i Brøndby således ud:

 • Egon Knudsen: 1964-1967
 • Leif Andersen: 1967-1969
 • Ib Jensen: 1969-1970
 • John Sinding: 1970-1971
 • Mogens Johansen: 1972
 • Finn Laudrup: 1973
 • Kaj Møller: 1974
 • John Sinding: 1975
 • Jørgen Hvidemose: 1975-1980

Iøjnefaldende er det at finde en vis Finn Laudrup, som vendte hjem fra en udlandskarriere for at opfostre sine boldhabile sønner på Københavns Vestegn og samtidig trappe ned som spillende træner for Brøndbyernes Idrætsforening i Danmarksserien.

Faktisk nåede far Finn og ældste søn Michael en enkelt sommerkamp på banen samtidig – man skulle jo have været der.

Så var der også noget med, at formand Per Bjerregaard engang indsatte sig selv som træner. Men det var vist nok på ynglingeholdet …

Tom Køhlert – træner i Brøndby af flere omgange

Tom Køhlert var manden med ansvaret, da Brøndby rykkede op blandt de førende fodboldklubber i Danmark i efteråret 1981. Dengang startede turneringen i foråret og blev afsluttet sidst på efteråret. Et Danmarksmesterskab eller en oprykning blev derfor fejret iført huer, handsker og tykke frakker.

Køhlert stod også i spidsen for de blå/gule, da klubben for første gang kunne hæve pokalen som landets bedste i 1985.

Det er derfor bestemt ikke at skyde forbi mål at betegne Tom Køhlert som en af de vigtigste figurer i klubbens historie. Ikke nok med flere perioder i spidsen for førsteholdet – Tom Køhlert har også været en vigtig træner og inspirator for klubbens talenter. Spørg bare Daniel Agger, Thomas Kahlenberg og mange flere om det.

Faktisk satte Køhlert med tiden langt større pris på talentarbejdet end jobbet i orkanens øje, som en cheftrænerstilling i Brøndby IF var og er.

Den faste afløser

Det var i mange år kutyme at ringe Tom Køhlert op, når det stod skidt til med resultaterne og der af den grund skulle bruges en hurtig afløser på trænerposten. Køhlert gik med til tjansen som brandslukker, uden sin alt for gode vilje, intet mindre end tre gange.

Første gang i efteråret 1999, da klubben manglede en overgangsfigur indtil Åge Hareide skulle tiltræde ved årsskiftet.

Anden gang i slutningen af sæsonen 2001/2002, da Åge Hareide trak sig grundet manglende tro på at kunne vende dårlige resultater og for at give sig tid til sin kone, der var ramt af alvorlig sygdom. Eller det var ihvertfald den officielle udlægning …

Som mange nok husker, endte sæsonen med guld til holdet fra Vestegnen. I den altafgørende guldkamp i Parken gav Tom Køhlert modigt spilletid til bl.a. en purung Thomas Kahlenberg.

Det har i det hele taget været kendetegnende med troen på ungdommen gennem hele Køhlerts trænerkarriere.

Tredje gang – og foreløbig sidste – Køhlert blev hevet ind som afløser, var da Rene Meulensteens korte tid i Brøndby fik sin ende i starten af 2007.

Denne gang blev afløsertjansen dog vekslet til en fastansættelse, der førte en pokaltitel i 2008 med sig. Køhlert overlod klubben på ligaens førsteplads til Kent Nielsen i starten af 2009.

En førsteplads, der på ærgerlig vis ikke holdt sæsonen ud.

Angrebsfodbold og principfasthed

Tom Køhlert var kendt som en taktisk dygtig træner med en formidabel mandskabspleje. Man kunne vide sig sikker på at få det ypperste ud af spillermaterialet efter et stykke tid med Køhlert ved roret.

Det var målet at spille flot angrebsfodbold, som ville gøre det til en fest for fans at følge Brøndby IF. Fodbold skulle både være sjovt at spille og se på.

De unge talenter fik chancen, når de var gode nok – hellere før end siden. Det var også en tid, hvor Brøndby var absolut dominerende, når det kom til at bringe spændende spillere frem fra egne rækker – en af Tom Køhlerts helt store fortjenester i sit mangeårige virke i Brøndby IF.

Tom Køhlert blev i sin trænertid også kendt som en principfast herre med et til tider anstrengt forhold til pressen, som fik udtalelser mere af pligt end af lyst.

Efter pokaltitlen i 2008 afslog Køhlert at lade sig hylde af en stor fanskare, som blev ved med at råbe hans navn. Efter optøjer i forbindelse med en sommerkamp på Bornholm var sympatien med visse fraktioner blandt tilskuerne absolut til at overse. Derfor blev fejringen ikke med cheftræneren i forreste række.

En mand med en mening om tingene

Selvom Tom Køhlert reddede Brøndby flere gange, når det brændte på, var det også en mand, som sagde sin mening – også når den var kritisk.

Moderne professionel fodbold blev absolut aldrig Køhlerts kop te. Efterhånden som der kom mange penge og kommercialisering ind i sporten, trak træneren sig tilbage fra den store interesse.

“Brøndby-ånden er død” lød det ligefrem i et interview i forbindelse med endnu en turbulent tid på Vestegnen i 2011.

Her opfordrede den pensionerede trænerlegende overraskende klubben til at få nogle pengemænd ind som investorer, når det gamle foreningsliv jo alligevel var dødt og borte.

Endnu en blå/gul legende – talentchef Kim Vilfort – var i den forbindelse meget overrasket og mente faktisk, at Køhlert burde blande sig udenom:

– Nu står Tom jo udenfor det hele, og så er det jo nemt at stå og kritisere og sige en masse ting, som han ikke skal stå til ansvar for.

Sådan kan man jo blive så uenige, selvom man i mange år har kæmpet for den samme klub.

Titler, meritter og perioder som træner i Brøndby IF

Tom Køhlerts cheftrænertid i tal ser således ud.

Cheftræner:

 • 1981-85. Efterår 1999. Afslutningen på sæsonen i 2002. Hele 2007-2008.

Mesterskaber:

 • 1985. 2002 (overtog holdet fra Åge Hareide i de sidste seks afgørende kampe)

Pokaltitel:

 • 2008

Royal League:

 • 2007 – Brøndby er stadig forsvarende mester.

Tom Køhlert – æresmedlem af Brøndbyernes Idrætsforening

Tom Køhlert kan som skrevet roligt tage sin del af æren for et banebrydende talentarbejde på Vestegnen, hvor træneren var en vigtig figur igennem mange år.

Køhlert blev udnævnt til æresmedlem, som den første lønnede medarbejder nogensinde, i 2002. Med titlen fulgte tilbuddet om en livstidsstilling. En passende hæder til en af de helt store kulturbærere gennem klubbens første 45 år.

Man vil ikke for alvor blive overrasket, hvis Tom Køhlert endnu en gang bliver hevet op af hatten, hvis der i fremtiden igen skal bruges en rutineret herre i trænersædet.

Men mon ikke telefonstikket permanent er flået ud hos Familien Køhlert, som ikke behøver endnu en tur i mediernes søgelys …

Tre store bedrifter af Tom Køhlert

 1. Brøndbys første mesterskab i 1985 og vejen dertil.
 2. Fik skabt fornyet tro og sikrede mesterskabet i 2002.
 3. Et storslået arbejde med talenterne, som i mange tilfælde har slået til på førsteholdet.