Verdens største fodboldstadions

Verdens største fodboldstadions – Top 10

Har du sat dig for at besøge verdens største fodboldstadions? Så har du fundet frem til det helt rette sted – her får du nemlig top 10 over de største fodboldstadions i verden.

Men ikke nok med det. Du kan også læse om, hvilke sportsgrene og andre arrangementer, du kan opleve på disse kæmpestadions. Det er nemlig ikke kun fodbold, der trækker mange folk til.

Lad det være sagt med det samme – det er ikke altid være lige nemt og billigt at få et sæde i mængden. Stadion nummer 1 på listen er i hvert fald ikke et, man lige kommer forbi hver dag.

Det behøver absolut ikke være på de største stadions, man får de bedste fodboldoplevelser. Men hvis du er typen, der lever efter mottoet BIGGER IS BETTER, så er disse stadions bare ikke til at komme udenom.

Alle kapacitetstal er angivet efter antal siddepladser.

Lad nu være med at scrolle ned i bunden med det samme. Byg spændingen op fra nummer 10 til nummer 1!

10. Azadi Stadium 🇮🇷

Azadi Stadium

Land: Iran

By: Teheran

Kapacitet: 78.116

Det kan du også opleve: Koncerter, Islamiske Lege & festivaler

Vi starter rundturen i Iran.

Azadi Stadium blev bygget til at danne ramme om De Asiatiske Lege i 1974. Man håbede i sin tid også på et OL i Teheran i 1984, hvor Azadi Stadium havde været et naturligt valg til atletik, fodbold og ceremonier. Det blev dog aldrig til noget pga. den anspændte politiske situation. I stedet gik OL til en af fjenderne, USA – Los Angeles for at være helt præcis.

Azadi Stadium er fast hjemmebane for det iranske landshold foruden klubberne Esteghlal og Pesepolis.

Det er grove løjer, man bliver budt på som udehold i denne gigantklods. Efter sigende skulle stadion være konstrueret, så der dannes en særligt infernalsk larm, når tusinder af iranere hepper deres hold frem mod sejr – klik her!

Stadionrekorden blev sat i en VM-kvalifikationskamp mod Australien i 1997, hvor intet mindre end 128.000 var på plads. En del af disse tilskuere må have stået op – siden er kapaciteten i hvert fald skåret en del ned.

Iran er ikke et land, mange turister besøger. Der skal søges om visum i god tid i forvejen, hvis du finder et interessant opgør, du vil købe billet til.

Frank Sinatra var engang på scenen

Selveste Frank Sinatra gav i 1975 koncert på, hvad der dengang hed Aryamehr Stadium. Jo, tiderne er siden skiftet en del på disse breddegrader. Det er nok ikke lige et sted, mange vestlige musikere ville blive budt velkommen nu om dage.

I 2015 var der Islamiske Lege for kvinder på programmet. Det er i den forbindelse værd at notere sig, at kvinder som regel ikke har adgang til fodboldkampe på stadions i Iran. Bare så du ikke rejser forgæves som kvindelig fodboldfan …

Tag ikke fejl – iranerne er vilde med fodbold, hvilket tilskuertallene til de store opgør også vidner om. Måske er det her, din næste fodboldrejse skal gå til?

9. Salt Lake Stadium 🇮🇳

Salt Lake Stadium

Land: Indien

By: Kolkata

Kapacitet: 85.000

Det kan du også opleve: Atletik og cricket

Dette indiske kæmpestadion var faktisk engang Asiens største. En ombygning skruede dog markant ned for kapaciteten og en anden arena meldte sin ankomst – mere om den senere.

Salt Lake Stadion må derfor nu nøjes med lige at knibe sig ind på denne top 10-liste. Du kan både se indiske klubhold og det indiske fodboldlandshold gøre sig på dette græstæppe. Selvom cricket er og bliver den største sportsgren i Indien, så kan fodbold også trække store tilskuermængder til.

Rekorden for flest tilskuere blev sat i 1997, da svimlende 131.781 fremmødte overværede East Bengal krydse klinger med Mohun Bagan. Ikke ligefrem hold, der vækker genklang på vores breddegrader …

Salt Lake Stadion finder du i den indiske West Bengal-provins – klik her for at se med!

Hvis du alligevel står og skal på rundtur i dette folkerige land, kan du passende slå vejen forbi og få dig én på opleveren.

Fodbold eller cricket?

Stadion er bl.a. også blevet brugt til U-17 VM i 2017. I 2020 lægger man igen græs til en stor FIFA-turnering, når kvindernes U-17 VM lægger vejen forbi. Om Indien engang i fremtiden skal være vært for en endnu større turnering, vil tiden vise. Der ligger i hvert fald et kæmpe potentiale gemt i landet med over 1 milliard indbyggere.

Hvis bare man kunne få nogle flere til at spille fodbold i stedet for cricket, så skulle man nok se løjer!

Vidste du i øvrigt, at Indiens fodboldlandshold deltog ved OL i 1948 og 1952 – og spillede i bare fødder? Nogle gange overgår fantasien virkeligheden. Om du kommer til at se barfodsfodbold, hvis du besøger Salk Lake Stadium, er dog nok mere end tvivlsomt.

8. Borg El Arab Stadium 🇪🇬

Borg El Arab Stadium

Land: Egypten

By: Alexandria

Kapacitet: 86.000

Det kan du også opleve: Atletik og militærparader

Vi skal en tur til pyramidernes land for at finde det 8. største fodboldstadion i verden.

Mange turister rejser hvert år til Egypten på charterferie. Måske er det i den forbindelse værd at lægge vejen forbi den næststørste by Alexandria. Det betyder også, at du ikke behøver vove dig ud i Kairos overvældende trafikhelvede for at finde dette gigantstadion.

Det er dog ikke ofte, du kan se fodbold på Borg El Arab Stadium. Det egyptiske landshold spiller nogle af sine hjemmekampe her – men at se fodbold i Egypten er ikke det letteste at komme til.

Der har været meget ballade i forbindelse med klubkampe i det store nordafrikanske land. Det har kostet adskillige liv, og derfor bliver klubkampe ofte spillet for noget nær lukkede døre.

Militærparader for tusinder af mennesker

Det kan være en svær proces at skaffe sig billetter til fodbold i Egypten – derfor er den bedste chance for at opleve et arrangement på Borg El Arab Stadium måske en af de militærparader, der også somme tider finder sted her.

Hvis du skulle finde indenfor, behøver du ikke frygte for den kvælende afrikanske hede. Stadion er nemlig udstyret med aircondition, så tilskuerne ikke bliver overophedede.

Klik her for at se det moderne Borg El Arab Stadium, som egentlig burde danne ramme om langt flere store sportsbegivenheder. Med en løbebane hele vejen rundt kan man også sagtens afholde atletikstævner her.

Det vil være et kæmpe scoop at få en fodboldkamp på Borg El Arab på cv’et. Hold derfor øje med hvornår det egyptiske landshold igen kigger forbi. Flybilletter til Egypten behøver ikke koste en bondegård, hvis man er ude i god tid.

7. Bukit Jalil National Stadium 🇲🇾

Bukit Jalil National Stadium

Land: Malaysia

By: Kuala Lumpur

Kapacitet: 87.411

Det kan du også opleve: Koncerter og diverse store sportsbegivenheder

Og så et smut til Malaysia i Asien. Kik her og se Bukit Jalil National Stadium, som langt fra kun bliver brugt til fodbold – hvis du går efter at opleve fodboldkampe, kan du bl.a. se det malaysiske landshold udfolde sig her.

Stadion bliver også jævnligt anvendt til store atletikstævner. Løbebanen rundt om fodboldbanen er mange fodboldtilskueres mareridt – man kan føle, at man sidder langt væk. Men løbebanen er naturligvis smart, hvis man ønsker et stadion, der kan bruges til andet end fodbold.

Europæiske storhold på besøg

Du kan faktisk opleve europæiske storhold på dette stadion. Dog ikke i nogle af store turneringer, men i opvarmningskampe før de store ligaer starter efter sommerferien. Det asiatiske marked er kæmpestort, og derfor er det ikke mærkeligt at engelske hold som Arsenal, Chelsea og Manchester United tidligere har lagt vejen forbi.

Det er ikke sjældent at europæiske fodboldkampe bliver programsat tidligt på dagen, så de bliver spillet i bedste asiatiske sendetid. Der har endda været snak om at rykke enkelte ligakampe til lukrative markeder i Asien eller USA. Indtil videre er det kun blevet til opstartsturneringer og super cups – men måske skal Bukit Jalil National Stadium engang i fremtiden lægge græs til et storopgør i Premier League mellem Liverpool og Manchester United?

Med en beliggenhed i udkanten af millionbyen Kuala Lumpur, er der masser af andre attraktioner at rejse til udover stadionoplevelsen. Da Bukit Jalil National Stadium ofte bliver brugt til turneringer, er det måske værd at rejse efter flere kampe. Det vil kræve noget planlægning og et pænt budget at slå vejen forbi.

Besøger du dette stadion, er du sikret en kæmpe oplevelse under meget fremmede himmelstrøg.

6. Estadio Azteca 🇲🇽

Estadio Azteca

Land: Mexico

By: Mexico City

Kapacitet: 87.523

Det kan du også opleve: Atletik, boksning, NFL, samt politiske og religiøse arrangementer

Så kommer vi til et stadion, der har lagt græs til mange mindeværdige fodboldkampe. Der er blevet scoret mål her, som er gået over i historien.

Da Maradona brugte ”Guds hånd” ved VM i 1986, skete det på Estadio Azteca – klik her og se arenaen. I samme kamp driblede han i øvrigt også forbi halvdelen af Englands hold for at score ”århundredets mål.”

”Aztekernes Stadion” blev bygget op til OL i 1968, som fandt sted i Mexico City. Her blev det anvendt til både atletik og fodboldturneringen. Siden har der fundet et væld af andre store turneringer sted her – bl.a. VM i både 1970 og 1986.

Som det eneste stadion i verden, er der blevet spillet to VM-finaler her. Brasilien slog Italien med 4-1 i 1970 og Argentina løftede trofæet efter 3-2 over Vesttyskland i 1986.

Spektakulære rekorder

Der er blevet sat nogle spektakulære tilskuerrekorder på Estadio Azteka. Hele 119.853 var på plads, da Mexico mødte Brasilien ved OL i 1968.

Rekorden tilfalder dog ikke fodboldsporten – 132.247 var på plads til en boksekamp mellem César Chavez og Greg Haugen i 1993. Man må håbe, at der ved den lejlighed var sat storskærme op. Ellers har det nok været lidt svært at følge med i slagudvekslingen fra de bagerste rækker!

Der er nok at tage sig til i Mexico City. Hvis du holder af Fodbold, skal du under ingen omstændigheder snyde dig for en plads indenfor, når et af de lokale hold, Club America eller Cruz Azul dyster om point. Det mexicanske landshold spiller naturligvis også sine hjemmekampe på Estadio Azteca.

Er du ikke til fodbold, kan der også sagtens være noget at komme efter. Udover politiske og religiøse sammenkomster, spilles der årligt et opgør fra den amerikanske fodboldliga NFL.

5. Wembley Stadium 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿

Wembley Stadium

Land: England

By: London

Kapacitet: 90.000

Det kan du også opleve: Koncerter, atletik, NFL

Storbritanniens nationalstadion Wembley, har i mange år været et absolut Mekka for fodboldfans. Godt nok er der nu tale om et komplet nyopført Wembley – klik her og se det – men man kan stadig mærke suset fra mere end et århundredes fodboldhistorie. Vi har at gøre med det næststørste stadion i Europa.

England vandt sit hidtil eneste verdensmesterskab her, da man på hjemmebane finalebesejrede Vesttyskland i 1966.

Danske roligans har også glade minder fra det oprindelige Wembley Stadium. Det var nemlig her det danske dynamitlandshold for alvor slog igennem med en 1-0-sejr tilbage i 1983. Den senere Vild Med Dans-finalist, Allan Simonsen, scorede det enlige mål ved den lejlighed.

Den traditionsrige FA-cup finder hvert år sin vinder på Wembley. Herudover har stadion lagt græs til to Champions League-finaler – i 2011 og 2013. Ved OL i London i 2012 blev Wembley også flittigt benytter til både ceremonier, atletik og fodbold. Begge semifinaler og finalen ved EM i 2020 finder i øvrigt også sted på dette kæmpestadion.

Kort afstand fra Danmark

Det er på ingen måde dyrt at tage flyveren til London fra Danmark. Men her hører det billige dog også op, da omkostningerne, når du er kommet frem, absolut er i den dyre ende. Det er dog hele turen værd, når først du har fundet vej indenfor på Wembley sammen med tusindvis af andre tilskuere.

Selvom Wembley ikke tilhører nogle klubhold, har både West Ham og Tottenham benytter arenaen som midlertidig hjemmebane imens deres egne nyopførte stadions blev færdigbygget.

Vidste du i øvrigt, at Wembley Stadion er den bygning i verden med flest toiletter? Hele 2618 af slagsen kan man prale med – men der er jo også mange blærer, der skal tømmes, når de engelske pints skal ud af systemet.

4. Rose Bowl Stadium 🇺🇸

Rose Bowl Stadium

Land: USA

By: Los Angeles

Kapacitet: 92.542

Det kan du også opleve: Amerikansk fodbold, atletik, koncerter

Og så til USA. Her er det godt nok ikke den europæiske fodbold, der er størst, men man kan sagtens være med, når det kommer til kæmpestadions.

Klik her for at se Rose Bowl, som har lagt græs både til VM-finalen for kvinder og mænd. I 1994 dystede herrerne om titlen som verdensmester. Foran hele 94.194 tilskuere tog Brasilien titlen efter en sejr i straffesparkskonkurrence over Italien. Siden 1994 er kapaciteten dog dalet en smule, eller også fandt man nogle ekstra sæder frem til lejligheden.

Da OL fandt sted i Los Angeles i 1984, var det naturligvis Rose Bowl, der bød indenfor til finalen i fodboldturneringen.

Fodbold med en rund eller aflang bold

Soccer er én ting, men amerikansk fodbold er naturligvis noget helt andet på disse breddegrader. Stadion er oprindeligt bygget til fodbold med en aflang bold. Det er et imponerende syn, når den cirkelrunde arena er fyldt til sidste plads.

Stadion blev åbnet helt tilbage i 1922 og har faktisk status som National Historic Landmark. Hele fem gange har man lagt græs til den største sportsbegivenhed på de breddegrader – Super Bowl.

Når der skal holdes VM i fodbold i 2026, finder det sted i både USA, Mexico og Canada. Mon ikke Rose Bowl vil være et af de stadions, der skal spilles på ved den lejlighed?

Rejser du til det varme Californien, er et event på Rose Bowl absolut værd at tage med. Om det så lige er den europæiske form for fodbold, betyder egentlig ikke så meget. Stemningen skal nok blive i top alligevel.

Det er absolut ikke underordnet, at stadion ligger i det solrige Californien, da det kun er en lille del, der er dækket af et tag. En fodboldkamp i det åbne under en tordenskylle har aldrig været det sjoveste.

3. First National Bank Stadium 🇿🇦

First National Bank Stadium

Land: Sydafrika

By: Johannesburg

Kapacitet: 94,736

Det kan du også opleve: Taler, begravelser, ceremonier, rugby, koncerter

Åbnet i 1989 og renoveret op til VM i 2010. Klik her for at se Sydafrikas First National Bank Stadium. Stadionet skriver sig ind i historien som et, der har huset en VM-finale. Spanien tog titlen for første gang i landets historie, da Andres Iniesta afgjorde kampen mod Holland med sit mål til 1-0.

Holland er i øvrigt det land, der har været tættest på flest gange uden at løfte trofæet. Hele tre finaler har man tabt. Det ligner et mønster. Om det så er bedre aldrig at have været i en finale, er en helt anden sag …

Danmark mødte faktisk lige nøjagtig Holland på dette stadion under VM i 2010. Her måtte man dog se sig besejret med 0-2 i den første kamp ved et ikke mindeværdigt VM set med danske briller.

Der er masser af natur og historie at kigge nærmere på i Sydafrika. Johannesburg er en moderne millionby, som bestemt tåler et besøg, hvis du skulle slå vejen forbi.

De lokale helte Kaizer Chiefs spiller bold her

Kaizer Chiefs er navnet på det lokale hold med hjemmebane på First National Bank, og der kan faktisk blive godt fyldt op, når der er lokalopgør på programmet.

Ellers bruges stadion også til koncerter med globale superstjerner. Tjek bare listen: U2, Guns N’ Roses, Metallica, Lady Gaga, Bruce Springsteen, Bon Jovi, Coldplay osv. Ja, det er ikke småbands, der får lov at rocke løs her.

Rugby er også en stor ting i det sydlige Afrika, og når der for alvor skal smæk på, lægger First National Bank græs til.

Noget du desværre ikke længere har mulighed for at få på din oplevelsesliste, er Nelson Mandela, der holdt sin første tale efter løsladelse fra fængsel i 1990.

Man skulle jo i den grad have været der!

2. Camp Nou 🇪🇸

Camp Nou

Land: Spanien

By: Barcelona

Kapacitet: 99.354

Det kan du også opleve: Koncerter

Så til nummer 2 på listen, hvor et af verdens mest succesrige fodboldhold folder sig ud: FC Barcelona.

Det er ikke så få danskere, der lægger vejen forbi Barcelona hvert år. En stadionrundtur på Camp Nou er meget anbefalelsesværdigt, da her også er et museum tilknyttet og en fanshop, der sælger alt med FC Barcelonas logo på. Alt!

Én ting er et tomt stadion – noget helt andet er, når der Champions League på plakaten og tusindvis af fans på lægterne. Selvom det kan være en bekostelig affære at komme indenfor på Camp Nou, skal du ikke snyde dig selv for en fodboldtur til Barcelona.

Du kan købe billet til et af de øverste afsnit for langt mindre end de mere eftertragtede pladser tættere på banen. Faktisk er det et ganske imponerende udsyn, man har fra pladserne helt oppe under himlen. Skal der nærstuderes detaljer tættere på, må du selvfølgelig til lommerne.

Alle de store har udfoldet sig på Camp Nou

Du kan opleve Messi udfolde sig her. Alle spillets største udøvere har tidligere boltret sig i denne fodboldkatedral. Maradona, Cruyff, Laudrup, Ronaldinho – bliv selv ved.

FC Barcelona bryster sig af at være mere end en klub. Derfor er det også naturligt, at tilskuerne giver udtryk for deres politiske standpunkt imens kampene er i gang. Man drømmer om et frit Catalonien løsrevet fra resten af Spanien.

Når der er El Clásico på menuen, er der ikke et ledigt sæde at spotte på Camp Nou – klik her og se det. Kampene mod ærkerivalerne fra Real Madrid er et af klodens største opgør. Millioner af fans føler med foran skærmene over hele verden – små 100.000 har været så heldige at få billet til stadion.

Michael Laudrup tryllebandt masserne her i starten af 90’erne. Træd i hans fodspor og snyd ikke dig selv for en gigantisk oplevelse på verdens næststørste fodboldstadion!

1. The Rungrado 1st of May Stadium 🇰🇵

The Rungrado 1st of May Stadium

Land: Nordkorea

By: Pyongyang

Kapacitet: 114.000

Det kan du også opleve: Militærparader, opvisninger, atletik, gymnastik, wrestling

Verdens største fodboldstadion finder vi simpelthen i Nordkorea. Det er derfor mere end svært at forestille sig, at særligt mange vestlige fodboldfans kan krydse dette stadion af på deres to do-liste.

Du kan godt rejse til Nordkorea. Det kræver dog tålmodighed, økonomi og et godt stykke forarbejde fra din side. Når du først er kommet frem, bliver du så heller ikke overladt til dig selv. En eller flere guides vil hele tiden være i nærheden til at assistere dig.

Om du kan spørge om hjælp fra guiderne til en rundvisning på The Rungrado 1st of May Stadium må forblive usagt – men klik her og se stadionet. Sikkert er det dog, at de nordkoreanske fodboldlandshold spiller sine hjemmekampe her. Det er nok ikke mange fans fra udeholdene, der hepper med ved disse kampe.

Skal der ses klubfodbold, er det April 25 Sports Club, du skal holde øje med i kampprogrammet.

De store ledere bliver hyldet her på stadion

De største events på verdens største stadion, er dog ikke, når der spilles fodbold. De nordkoreanske ledere bliver hyldet i stor stil og hvilket bedre spot at gøre det end på et gigantisk stadion?

Nordkorea vil ikke stå tilbage for Sydkorea. Derfor gjorde det ondt, da Sydkorea løb afsted med værtskabet for OL i 1988. Som en måde at manifestere sin storhed, byggede man dette kæmpestadion og afholdt ungdoms- og studenterfestivaler for at spille med musklerne.

Siden er forholdet dog blødt en smule op mellem de to Korea-lande. I 2018 var 150.000 således på plads, da både den syd- og nordkoreanske leder holdt taler om fred, samarbejde og nye tider.

The Rungrado 1st of May Stadium har lagt græs til asiatiske fodboldturneringer. Men det er mere end tvivlsomt, om der nogensinde vil finde større fodboldkampe sted på verdens største stadion. Det skulle da lige være, hvis vi en dag igen så et samlet Korea.

Formår du at komme indenfor til en kamp her, har du altid en trumf at hive ud af ærmet, når der skal dystes på fodboldoplevelser med vennerne.

Dette var top 10 over verdens største fodboldstadions. Husk dog også at besøge de små klubber derude for at få en på opleveren!